ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση υποκλοπής προσωπικών δεδομένων από 15.000 πολίτες ερευνά η ΕΥΠ

Computer hacker silhouette. Green binary code background
Computer hacker silhouette. Green binary code background
Bill Hinton via Getty Images

Μια μυστήρια και ανησυχητικά επικίνδυνη υπόθεση ερευνά η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Πρόκειται για την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων από περίπου 15.000 Έλληνες πολίτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» οι χάκερς ήταν πολύ ικανοί και υπέκλεψαν 15.000 διαφορετικά πιστοποιητικά ασφαλείας (username και password) που αφορούν σε e-mails πολιτών. Στη συνέχεια τα δεδομένα αυτά τα δημοσίευσαν διαδίκτυο προκειμένου να τα αχρηστεύσουν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται επιχειρηματίες και πρόσωπα «ειδικού ενδιαφέροντος» τα οποία όχι μόνο δεν κατάλαβαν τίποτα αλλά ενημερώθηκαν για την υποκλοπή από την Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (Εθνικό CERT) που υπάγεται στην ΕΥΠ.

Όμως και οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν από «αδελφές» υπηρεσίες του εξωτερικού καθώς αντίστοιχα περιστατικά σημειώθηκαν και σε άλλες χώρες.

Το γεγονός ότι η βάση των δεδομένων είναι πολύ μεγάλη προβληματίζει την ΕΥΠ καθώς θέλει να διαπιστώσει για το εάν τίθεται ζήτημα εθνικής ασφάλειας, ενώ η ολιγομελής ομάδα των ειδικών στην Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων συνεργάζεται στενά με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού.