Συναντηση Τσίπρα - Ολάντ: Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 12ης Ιουλίου

Τα είπαν Τσίπρας και Ολάντ στα εγκαίνια τη διώρυγας του Σουέζ
sooc

Με τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της δεύτερης διώρυγας του Σουέζ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 12ης Ιουλίου.

Όπως επίσης και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου .

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης θέματα του Ταμείου που προβλέπονται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η βέλτιστη και πλέον επωφελής αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Επίσης συζητήθηκε και συμφωνήθηκε να γίνει οτιδήποτε χρειάζεται προκειμένου να ανακάμψει το γρηγορότερο δυνατό η ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης.

Τι είπαν Τσίπρας - Μεντβέντεφ

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης και με τον Ρώσο Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας και συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι επαφές των δύο χωρών σε τεχνικό επίπεδο ενόψει της σύγκλισης της 9ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει την ερχόμενη περίοδο τηλεφωνική επαφή του έλληνα Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τον ρώσο Υπουργό Ενέργειας κ. Νόβακ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώθηκε η βούληση για υλοποίηση των έως τώρα συμφωνηθέντων κατά την αμέσως επόμενη περίοδο.

Συνάντηση και με τον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε όμως και με τον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, όπως και της λιμενικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σουέζ και στο Πειραιά, καθώς και άλλα ελληνικά λιμάνια.

Αποφασίστηκε επίσης να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο συναντήσεις αξιωματούχων, προκειμένου να υποστηριχτεί η δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Σουέζ.

Επίσης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές φέρεται να συμφωνήθηκε η διοργάνωση τριμερούς συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Μαχμούτ Αμπάς

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ, ο κ. Τσίπρας είχε ολιγόλεπτη συνάντηση όμως και με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η αναγκαιότητα μιας επίσκεψης του Προέδρου της Παλαιστίνης, στην Ελλάδα το αμέσως προσεχές διάστημα.

Δημοφιλή