Συναγερμός για το μεταναστευτικό: Ο Τσίπρας συγκαλεί κυβερνητική σύσκεψη

Συναγερμός για το μεταναστευτικό: Ο Τσίπρας συγκαλεί κυβερνητική σύσκεψη
Sooc

Συναγερμός έχει σημανει στο κυβερνητικό επιτελείο για την αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος του μεταναστευτικού, καθώς καθημερινά εκατοντάδες είναι οι μετανάστες που φτάνουν στη χώρα μας, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αύριο Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη για το μεταναστευτικό, στο οποίο θα συμμετέχουν μία σειρά από κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, δεδομένης και της σοβαρότητας του θέματος, σε μια περίοδο που έχει αρχίσει να αποκτά ευρύτερες διαστάσεις.

Η σύσκεψη θα γίνει στις 12:15 στο Γραφείο της Αναπληρώτριας υπουργού για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Κατά την σύσκεψη θα τεθεί επί τάπητος η διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με τους πρόφυγες, οι οποίοι από τις αρχές του έτους έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Στη σύσκεψη θα πάρουν επίσης μέρος ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Αναπληρωτής υπουργός για Θέματα Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, o υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Ενδεικτική των διαστάσεων που έχει πάρει το ζήτημα του μεταναστευτικού για τη χώρα μας ήταν και η παρέμβαση του αρμόδιου Επιτρόποθ μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό για το «φλέγον» ζήτημα της μετανάστευσης.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την επείγουσα ανάγκη να οριστεί από την ελληνική κυβέρνηση η αρμόδια αρχή, που θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση είσπραξη της οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό. Πρόκειται για ποσά που αφορούν την έκτακτη βοήθεια σε υπηρεσίες ασύλου, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και των χωρών πρώτης υποδοχής, την πολιτική προστασία και διάφορα άλλα προγράμματα και τα οποία αποτελούν επείγουσα ανάγκη να αξιοποιηθούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο το συντομότερο δυνατον.

Οι κινήσεις αυτές από την πλευρά του πρωθυπουργού δείχνουν ότι το μεταναστευτικό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, καθώς καθημερινά η χώρα μας δέχεται εκατοντάδες πρόσφυγες ή μετανάστες, τους οποίους είναι αδύνατο να διαχειριστεί. Οι εικόνες των προσφύγων στο Πεδίον του Άρεως, όπως επίσης και στο λιμάνι της Κω αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα και δείχνουν το πόσο επείγον είναι να δοθεί περαιτέρω έμφαση στην αντιμετώπισή του.

Και όλα αυτά την ώρα που τα «καραβάνια» των μεταναστών εξακολουθούν να εισέρχονται στη χώρα μας, σε μια προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον, αφήοντας πίσω τα όσα συμβαίνουν στις πατρίδες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα προχώρησε στη διάσωση 706 παράτυπων μεταναστών. Οι διασώσεις έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, Σάμου, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου και Κω.

Στους 124.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, κάθε ρεκόρ έχει σπάσει ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που έχει φτάσει στην Ευρώπη από τις αρχές του έτους διαπλέοντας τη Μεσόγειο, κάτι που δείχνει το πόσο «καυτό» είναι τη δεδομένη χρονική στηγμή το θέμα του μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR), ο ακριβής αριθμός αγγίζει τους 224.000.

Από αυτούς, οι 98.000 έχουν καταμετρηθεί στην Ιταλία και οι 124.000 στην Ελλάδα, κάτι που δείχνει ότι η χώρα μας αποτελεί το νούμερο ένα προορισμό αφενός λόγω της γεωγραφικής της θέσης και αφετέρου της ανεπάρκειας που δείχνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς και οργανωμένου σχεδίου.

Υγρός τάφος η Μεσόγειος

Την ίδια ώρα με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται τα στοιχεία των μεταναστών που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στη Μεσόγειο σε μια προσπάθεια να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο, οδεύοντας προς την Ευρώπη. Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο υγρό τάφο. Τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ), περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ή αγνοούνται ακόμη, από τις αρχές του έτους.

Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα θύματα και οι αγνοούμενοι από την τελευταία ναυτική τραγωδία που σημειώθηκε την Τετάρτη στα ανοιχτά της Λιβύης στην οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι και έχει συγκλονίσει την Ευρώπη.

Το ναυάγιο συνέβη ανοικτά των ακτών της Λιβύης όταν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία το πλοίο άρχισε να μπάζει νερά. Στο πλοίο επέβαιναν 600 άνθρωποι, όπως ειπώθηκε αρχικά αν και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 700. Αποθήκες ψυχών, άνθρωποι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο οι οποίοι έχουν ξεπουλήσει τα πάντα για να πληρώσουν τους αδίστακτους διακινητές οι οποίοι και θαα τους μετέφεραν στην Ευρώπη αλλά τους εγκατέλειψαν.

Ξαφνικά, οι πρόσφυγες απηύθυναν έκκληση για βοήθεια, όταν το αλιευτικό σκάφος άρχισε να βάζει νερά. Το μηχανοστάσιο είχε πλημμυρίσει και το σκάφος στο οποίο δεν θα έπρεπε να βρίσκονται περισσότερα από 80 άτομα, άρχισε να πλέει ακυβέρνητο.

Στο σημείο έσπευσε το πλοίο "Niamh", ειδοποιημένο από την ιταλική ακτοφυλακή. Ο εφιάλτης όμως των εκατοντάδων ψυχών δεν έλεγε να τελειώσει. Το αλιευτικό σκάφος, ανετράπη πιθανότατα λόγω μιας αιφνίδιας κίνησης του πλήθους με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε υγρό τάφο για τουλάχιστον 200 άνθρωπους. Τα όσα περιέγραψε η ομάδα των Dignity 1 των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ξεπερνούν κάθε φαντασία. Απελπισμένοι άνθρωποι προσπαθούσαν να κρατηθούν από σωσίβια, ανάμεσα από επιπλέοντα πτώματα και ανθρώπους που βυθίζονταν στο νερό. Μία ακόμη τραγωδία στη Μεσόγειο, σίγουρα όμως όχι και η τελευταία.

Τελικά, η τεράστια επίχειρηση διάσωσης στην οποία συμμετείχαν επτά πλοία, ελικόπτερα και ένα επανδρωμένο αεροσκάφος επέτρεψε τη διάσωση 367 ανθρώπων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Παλέρμο της Σικελίας.

Δημοφιλή