Οι καουμπόισσες που αγαπήσαμε

Οι καουμπόισσες που αγαπήσαμε
Archive

Ας είμαστε ειλικρινείς: τα γουέστερν είναι ένα κατεξοχήν «ανδρικό» είδος, και παραδοσιακά, θα έλεγε κανείς, οι γυναίκες στα «καουμπόικα» βρίσκονταν μάλλον σε δεύτερη μοίρα- είτε ως «δεσποσύνες» που έπρεπε να σωθούν, είτε ως σύζυγοι στις οποίες αγωνιζόταν να επιστρέψει ο ήρωας (ή να εκδικηθεί για την απώλειά τους), είτε ως πλανεύτρες κτλ.

Ωστόσο, δεν είναι απόλυτος αυτός ο κανόνας, και κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί στα γουέστερν δυναμικές γυναικείες παρουσίες, οι οποίες δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα να προσπαθήσουν να επιβληθούν σε έναν «αντρικό» κόσμο. Ακολουθούν κάποιες από αυτές.

Σάρον Στόουν στο «Γρήγορη και Θανάσιμη»

Ως ταινία αρχικά είχε «θαφτεί», καθώς η έκπληξη της εμφάνισης της σέξι Σάρον Στόουν σε έναν ρόλο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που είχε συνηθίσει το κοινό μετά το «Βασικό Ένστικτο». Ωστόσο, χρόνια μετά, διαπιστώνει κανείς ότι η ταινία είναι αξιοπρεπέστατη από κάθε άποψη, όπως και η πρωταγωνίστρια στον ρόλο της, που διαφέρει από από τις κλασικές «γυναίκες των γουέστερν». Και άλλωστε, πλαισιώνεται από τους Τζιν Χάκμαν, Ράσελ Κρόου, Λεονάρντο ντι Κάπριο.

Ράκελ Γουέλτς στα «100 Τουφέκια»

Μπορεί η εποχή να μην φημιζόταν για την ισότητα στην αντιμετώπιση ανδρών και γυναικών στις ταινίες, μπορεί τα γουέστερν, όπως είπαμε, να είναι περισσότερο «αντρικά», και μπορεί η Ράκελ Γουέλτς να ήταν απόλυτο και αδιαμφισβήτητο σύμβολο του σεξ, αλλά στο «100 Rifles» ο χαρακτήρας της ήταν κάτι αρκετά παραπέρα από αυτό που θα περίμενε κανείς από μια «γυναίκα στην Άγρια Δύση».

Πενέλοπε Κρουζ και Σάλμα Χάγεκ στις «Λησταρχίνες»

Δύο από τις πιο καυτές Λατίνες σταρ της μεγάλης οθόνης ενώνουν τις δυνάμεις τους επί της οθόνης και αρχίζουν τις ληστείες για να δείξουν στους άνδρες καουμπόηδες...πόσα απίδια βάνει ο σάκος! Και επειδή δεν είναι κορίτσια που το βάζουν κάτω, το αποτέλεσμα μετράει από κάθε άποψη, καθώς οι σενιορίτες είναι απόλαυση.

Μάντλιν Στόου, Μέρι Στιούαρτ Μάστερσον, Ντρου Μπάριμορ, Άντι ΜακΝτάουελ στο «Bad Girls»

Τέσσερις πρώην πόρνες ταξιδεύουν μόνες τους στην Άγρια Δύση παίρνοντας στα χέρια τους τη μοίρα τους: μια ιδιαίτερη ταινία, που συνδυάζει τα κλασικά «αντρικά» είδη του γουέστερν και του buddy movie με πρωταγωνίστριες γυναίκες.

Κάθριν Ρος στους «Δύο Ληστές»

Το «Butch Cassidy and the Sundance Kid» μπορεί να βρίσκεται στο πάνθεον των γουέστερν ως ένα από τα κορυφαία δείγματα της κινηματογραφικής τέχνης χάρη στο δίδυμο των πρωταγωνιστών του, ωστόσο είναι αδύνατον να παραβλέψει κανείς τον ρόλο της Κάθριν Ρος ως Έτα Πλέις.

Αντζέλικα Χιούστον στο «Buffalo Girls»

Η θρυλική Καλάμιτι Τζέιν βρήκε το κινηματογραφικό πρόσωπό της στην Αντζέλικα Χιούστον, με τη συντροφιά της Μέλανι Γκρίφιθ (στον ρόλο της Ντόρα ΝτουΦράν), αλλά και τον «καουμπόη» Σαμ Έλιοτ στον ρόλο του Γουάιλντ Μπιλ Χίκοκ.

Τζέιν Σέιμουρ: «Δόκτωρ Κουΐν, μόνη στην Άγρια Δύση»

Με έξι σεζόν και δύο τηλεταινίες, η ιστορία της δόκτορος Κουΐν σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία στην τηλεόραση, χρησιμοποιώντας την «πλατφόρμα» της Άγριας Δύσης ως μέσον για να καταπιαστεί με μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων, από την ισότητα των φύλων μέχρι την ομοφυλοφιλία και τον ρατσισμό.

Άμπι Κόρνις στο «Κλοντάικ»

Η Μπελίντα Μαλρούνεϊ ήταν μια από τις εμβληματικότερες φυσιογνωμίες της ιστορίας του «Πυρετού του Χρυσού»: μια δυναμική γυναίκα η οποία σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία έφτιαξε μια περιουσία από το μηδέν, για να τη δει να χάνεται και να την ξαναδημιουργήσει. Η «πλουσιότερη γυναίκα του Κλοντάικ» ενσαρκώθηκε μοναδικά από την γοητευτική και συνάμα δυναμική Άμπι Κόρνις στη μίνι σειρά «Κλοντάικ», κλέβοντας πραγματικά την παράσταση.

Αυτές και ακόμα πολλές καουμπόισες μπορείτε να παρακολουθήσετε κάθε Τρίτη στο OTE Cinema 2, στις 22:00, το Αφιέρωμα στην Άγρια Δύση.

Δημοφιλή