ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/08/2015 04:02 EEST | Updated 07/08/2015 06:12 EEST

Στα τεχνικά κλιμάκια η διαπραγμάτευση. Φορολογία, έσοδα και ασφαλιστικό στο τραπέζι

Greek finance minister Euclid Tsakalotos arrives for a cabinet meeting at the Maximos Mansion on August 5, 2105. Greek Prime Minister Alexis Tsipras on July 8 said his government is nearing a deal with international creditors on a mammoth bailout, as his spokeswoman raised the prospect of early elections in the fall. AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS        (Photo credit should read ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images)
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images
Greek finance minister Euclid Tsakalotos arrives for a cabinet meeting at the Maximos Mansion on August 5, 2105. Greek Prime Minister Alexis Tsipras on July 8 said his government is nearing a deal with international creditors on a mammoth bailout, as his spokeswoman raised the prospect of early elections in the fall. AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS (Photo credit should read ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images)

Στα τεχνικά κλιμάκια περνούν οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς, οι οποίες και αναμένεται να συνεχιστούν έως και το Σάββατο οπότε και το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει να παραλάβει το προσχέδιο του μνημονίου το οποίο όπως έχει γίνει γνωστό, καταρτίζει η Κομισιόν.

Σήμερα, Παρασκευή και αύριο, Σάββατο οι συζητήσεις αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες να επικεντρωθούν στα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία ενώ θα εξεταστεί και το θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Κυρίως σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους του νέου προγράμματος, βασικό πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις αποτελεί ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 καταγράφεται μικρό πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 238 εκατ. ευρώ έναντι του 1,8 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί πέρυσι. Ο περιορισμός του οφείλεται στη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά των ΝΠΔΔ, που ανέρχεται σε 442 εκατ. ευρώ και στα ασφαλιστικά ταμεία, που ανέρχεται σε 1,026 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 895 εκατ. ευρώ και της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης κατά 1,7 δισ. ευρώ. Η κατάσταση στα δημοσιονομικά δυσχεραίνουν οι οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες, ύψους 5,3 δισ. ευρώ. Οι «κασσάνδρες» μάλιστα κάνουν λόγο για πιθανή υιοθέτηση νέων προαπαιτούμενων όπως για αλλαγές στις 100 δόσεις, σταδιακή κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, άνοιγμα «κλειστών» επαγγελμάτων κα.

Εφόσον πάντως όλα κυλήσουν ομαλά τότε η κυβέρνηση θα μπορέσει να τηρήσει το αρχικό της χρονοδιάγραμμα και να έχει στα χέρια της μια συμφωνία έως τις 11 Αυγούστου, να ψηφιστεί στη Βουλή επτά ημέρες μετά και να «περάσει» την αμέσως επόμενη ημέρα από τα κοινοβούλια κρατών-μελών της ΕΕ.

Συγκλίσεις κα διαφωνίες

Όπως τονίζουν πηγές στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Μέγαρο Μαξίμου, μέχρι στιγμή διαπιστώνεται σημαντική σύγκλιση θέσεων μεταξύ με την τετραμερής των θεσμών γεγονός που επιτρέπει να υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ακόμη και εάν υπάρχουν διαφωνίες σε θέματα των τραπεζών, όπως για παράδειγμα τον χειρισμό των «κόκκινων δανείων», το ασφαλιστικό και κυρίως τη λειτουργία του Ανεξάρτητου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων που κατά κάποιο τρόπο έρχεται για να αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Κυρίως στο ασφαλιστικό και από ενάρξεως των διαπραγματεύσεων οι εκπρόσωποι των δανειστών έβαλαν το θέμα της άμεσης περικοπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ενώ η ελληνική πλευρά αναμένεται να υποβάλλει την τελική της πρόταση για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει αύξηση κατά 5 χρόνια της ηλικίας εξόδου ανδρών και γυναικών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που σήμερα είναι 50 ετών, θα βγει στη σύνταξη στα 55, δηλαδή το 2020. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί να υπάρχει μεταβατικό στάδιο 2016 - 2021, ενώ η εφαρμογή θα αρχίσει άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ισχύει ότι το γενικό όριο συνταξιοδότησης είναι το 67ο έτος και για μειωμένη σύνταξη το 62ο έτος. Δεν έχει αποφασιστεί πάντως ποια θα είναι η κλιμάκωση στις ποινές που θα έχει η τελική πρόταση, η οποία θα επηρεάσει όλη την κλίμακα των ηλικιών.

Sponsored Post