Κρίσιμο 48ωρο. Τα ανοιχτά μέτωπα που πρέπει να κλείσουν για τη συμφωνία. Τα νέα μέτρα που έρχονται

Κρίσιμο 48ωρο. Τα ανοιχτά μέτωπα που πρέπει να κλείσουν για τη συμφωνία. Τα νέα μέτρα που έρχονται
Eurokinissi

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών μας προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία που σημαίνει ένα νέο μνημόνιο, αλλά και μια νέα δανειακή σύμβαση που θα επιτρέψει την εκταμίευση της πρώτης δόσης προς τη χώρα μας ύψους 25 δισ. ευρώ. Αν και υπάρχει αισιοδοξία για επιτυχή έκβαση των συνομιλιών, ο χρόνος είναι πιεστικός και ακόμη υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να κλείσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει ήδη στα χέρια της το προσχέδιο του μνημονίου το οποίο είναι βέβαιο πως τέθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών το απόγευμα του Σαββάτου. Η συνάντηση των δύο μερών ήταν μαραθώνια δεδομένου ότι ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου και δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι αργά το βράδυ. Οι συζητήσεις όπως έγινε γνωστό θα συνεχιστούν και την Κυριακή.

Ωστόσο η 10η Αυγούστου, θεωρείται καθοριστικής σημασίας καθώς θα διαφανεί εάν πράγματι είναι εφικτή μια συμφωνία δανειοδότησης της χώρας από τον ESM έως τις 20 Αυγούστου.

Αν και οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EFC) συνεδρίασαν την Παρασκευή 7 Αυγούστου, κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται η ΕΡΤ λένε ότι «ήταν θετική η εισήγηση και από τους τέσσερις θεσμούς ότι η Ελλάδα κάνει τα συμφωνηθέντα»

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν μπήκε από καμία πλευρά αίτημα για δάνειο-«γέφυρα».

Ωστόσο σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής»στη τηλεδιάσκεψη εκτιμήθηκε μεν η πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά παράλληλα προετοιμάστηκε και το έδαφος για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δανείου – γέφυρα, ύψους 5-6 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που οι προσπάθειες για το δάνειο των 86 δισ. ευρώ από τον ESM δεν έχoυν αίσιο τέλος μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Εκκρεμότητες

Εν τω μεταξύ «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις φαίνεται να είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα «κόκκινα» δάνεια και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η πρόωρη συνταξιοδότηση και η τελική μορφή του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Όσον αφορά στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων οι δανειστές σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» πιέζουν να απεμπλακούν τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ( πχ περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, τρένα) από τη δημιουργία του υπερ ταμείου αποκρατικοποιήσεων, έτσι όπως έχει συμφωνηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 13ης Ιουλίου 2015 και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, όπως τονίζεται, είναι να τρέξει το υφιστάμενο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και να δημιουργηθεί το νέο υπερταμείο, η αναβάθμιση δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή της Κυριακής, το ζήτημα αυτό έχει μεγάλη αξιακή σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει να εμφανιστεί ότι εκχωρεί δημόσια περιουσία με όρους δυσμενέστερους από εκείνους που είχε καταγγείλει στο παρελθόν.

Άλλα ζητήματα που η κυβέρνηση θέλει να μεταθέσει σε ύστερο χρόνο, ίσως τον Οκτώβριο, είναι οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών, η κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και η εφαρμογή ορισμένων μέτρων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Τα νέα μέτρα

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» κατά τη διάρκεια των τελευταίων συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των πιστωτών συμφωνήθηκε στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα συνοδεύει το νέο μνημόνιο να συμπεριληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Ειδικότερα όπως αναφέρει η εφημερίδα έχει συμφωνηθεί η πλήρης εξομοίωση του καθεστώτος φορολογίας εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών από το 26% στο 29% για ποσά μέχρι 50.000 ευρώ. Η αύξηση του συντελεστή θα γίνει σταδιακά στο 28% για το 2015 και στο 29% για τη χρήση του 2016.

Επίσης προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις από το 55% στο 75% για τη χρήση του 2015 και στο 100% για τη χρήση του 2016.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» δρομολογούνται εξελίξεις σε τέσσερα κομβικά σημεία της διαπραγμάτευσης προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία. Στο πεδίο του ΦΠΑ παύει η απαλλαγή για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, που πλέον υπάγονται στο 23%, ενώ εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων θα βρεθούν όσοι φανούν ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Σημαντικές αλλαγές έρχονται και στη ρύθμιση των 100 δόσεων, όπως δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στο Πρώτο Θέμα «θα πρέπει να δούμε παρεμβάσεις που το προηγούμενο διάστημα δεν είδαμε. Για παράδειγμα εάν κάποιος μπορεί να πληρώσει το χρέος του σε λιγότερες από 100 δόσεις γιατί να υπαχθεί σε αυτή τη ρύθμιση;».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ήδη μελετούμε τρόπους και μελετούμε με τους θεσμούς το πως θα υπάρξουν έλεγχοι ώστε να δούμε ποιοι πρέπει να εντάσσονται και ποιοι όχι...Σκοπός μας είναι να επιβάλλουμε μια πιο αυτοματοποιημένη διαδικασία μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων . Για παράδειγμα σκεφτόμαστε την επιβολή δέκα κριτηρίων βάσει των οποίων θα γίνεται η επανεξέταση της ρύθμισης (εισοδήματα, ακίνητη περιουσία κ.λπ.

Αλλαγές προβλέπονται, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» και στο θέμα των «κόκκινων δανείων» με τη δημιουργία ειδικών δικαστηρίων, αυστηρότερο έλεγχο δικαιολογητικών, ενώ μετατίθενται για τον Οκτώβριο, μετά τα stress tests, οι συζητήσεις για τη δημιουργία διαχείρισης «κόκκινων δανείων» (Asset Mangement Company), της Δημόσιας Αρχής Φερεγγυότητας και για την αναβάθμιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Σφικτά χρονοδιαγράμματα

Εάν όλα πάνε καλά και υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα ή την Τρίτη, τότε θα πρέπει έως τις 13 Αυγούστου να έχει ψηφιστεί το νέο πρόγραμμα, αλλά και τα προαπαιτούμενα που φέρονται πως ζητούν οι δανειστές μας. Αμέσως μετά θα συνεδριάσει το Eurogroup, στις 14 Αυγούστου και έως τις 18 Αυγούστου θα πρέπει η συμφωνία να έχει εγκριθεί από τα κοινοβούλια των υπόλοιπων κρατών μελών της Ευρωζώνης προκειμένου στις 20 Αυγούστου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του ESM προς την Ελλάδα.

Δημοφιλή