Ένα νέο πρόγραμμα για κάμερες μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε όπως τα ζώα

Ένα νέο πρόγραμμα για κάμερες μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε όπως τα ζώα
Jolyon Troscianko

Πώς θα ήταν να βλέπαμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός αετού; Μιας τίγρης; Του σκύλου μας, ίσως;

Ερευνητές από το University of Exeter δημιούργησαν ένα δωρεάν λογισμικό για κάμερες, το Image Calibration and Analysis Toolbox, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να διαπιστώσουν πώς βλέπουν τα ζώα τον κόσμο γύρω τους.

Το λογισμικό αυτό δημιουργήθηκε με στόχο την ανάλυση των σημάτων επικοινωνίας που έχουν τα ζώα, του καμουφλάζ που χρησιμοποιούν καθώς και για την αναγνώριση φυτών. Προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια διαφορετικών ειδών ζώων και να συγκρίνουμε την όρασή τους με τη δική μας.

«Το να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός άλλου ζώου είναι πλέον πιο εύκολο, χάρη στο νέο λογισμικό μας», είπε ο προγραμματιστής του λογισμικού, Dr. Jolyon Troscianko. «Το λογισμικό μας επιτρέπει τη βαθμονόμηση εικόνων και έπειτα τις μετατρέπει σε ζωική οπτική, έτσι ώστε να μπορούμε να υπολογίσουμε πώς μπορεί να φαίνεται μια σκηνή σε ένα ζώο και πώς σε έναν άνθρωπο».

Πολλά είδη ζώων βλέπουν το φως διαφορετικά από τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων άλλων θηλαστικών που είναι περισσότερο ευαίσθητα στο μπλε και το κίτρινο, ενώ οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στο κόκκινο, το μπλε και το πράσινο.

Το λογισμικό απαιτεί έναν ειδικό εξοπλισμό φίλτρων για να μπορέσει να αναδημιουργήσει την ικανότητα που έχουν πολλά ζώα να βλέπουν μέσα στο υπεριώδες φάσμα, εξακολουθεί όμως να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στην κατανόηση του πώς τα διαφορετικά είδη ερμηνεύουν τις εικόνες που βλέπουν γύρω τους.

Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν εδώ, όπου θα βρείτε και όλες τις οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης.

To Image Calibration and Analysis Toolbox δημιουργήθηκε από τους Jolyon Troscianko και Martin Stevens και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Methods in Ecology & Evolution.