Αφγανιστάν: Στους 51 ανήλθαν οι νεκροί από το κύμα επιθέσεων στην Καμπούλ, το πιο πολύνεκρο φέτος

Αφγανιστάν: Στους 51 ανήλθαν οι νεκροί από το κύμα επιθέσεων στην Καμπούλ, το πιο πολύνεκρο φέτος
KABUL, AFGHANISTAN - AUGUST 07: Afghan People who were injured in a bomb blast receive medical treatment at a hospital in Kabul, Afghanistan, 07 August 2015. Powerful truck bomb killed at least eight people and wounded more than 100 others, all of the victims were civilians, including women and children, Police Chief Abdul Rahman Rahimi said. (Photo by Haroon Sabawoon/Anadolu Agency/Getty Images)
KABUL, AFGHANISTAN - AUGUST 07: Afghan People who were injured in a bomb blast receive medical treatment at a hospital in Kabul, Afghanistan, 07 August 2015. Powerful truck bomb killed at least eight people and wounded more than 100 others, all of the victims were civilians, including women and children, Police Chief Abdul Rahman Rahimi said. (Photo by Haroon Sabawoon/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Οι τρεις επιθέσεις οι οποίες σημειώθηκαν στην Καμπούλ από τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στοίχισαν τη ζωή σε 51 ανθρώπους και τραυμάτισαν εκατοντάδες, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό των αρχών ο οποίος δημοσιοποιήθηκε από τις αρχές χθες Σάββατο και είναι ο βαρύτερος στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν μετά το τέλος της αποστολής των μάχιμων δυνάμεων του NATO τον Δεκέμβριο.

Η αποστολή του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο Αφγανιστάν επιβεβαίωσε χθες ότι οκτώ πολίτες που εργάζονταν για αυτή σκοτώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής όταν αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση σε μια βάση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Τα θύματα ήταν όλοι Αφγανοί υπήκοοι, σύμφωνα με την αφγανική εταιρεία ασφαλείας που τους απασχολούσε. Επίσης έχασε τη ζωή του ένας ξένος στρατιώτης, η εθνικότητα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στη βάση Καμπ Ιντέγκριτι —την οποία διαχειρίζεται η Academi, η πρώην Blackwater— όπως και για την επίθεση η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 27 άνθρωποι, πολίτες και δόκιμοι αστυνομικοί, σε μια βάση της αφγανικής αστυνομίας χθες. Αντίθετα, δεν ανέλαβαν την ευθύνη για την πρώτη από τις επιθέσεις, την ανατίναξη ενός φορτηγού παγιδευμένου με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών σε μια συνοικία της αφγανικής πρωτεύουσας που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άνθρωποι τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Με τις ενέργειες αυτές, οι αντάρτες μοιάζουν να στέλνουν το μήνυμα ότι συνεχίζουν να είναι σε θέση να επιτίθενται εναντίον των κρατικών μηχανισμών ασφαλείας στην καρδιά της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.

Ο απολογισμός αυτός είναι ο βαρύτερος από τον Δεκέμβριο, ενώ πρόκειται για το πρώτο κύμα επιθέσεων ευρείας κλίμακας μετά την ανάδειξη του μουλά Μανσούρ στην ηγεσία των Ταλιμπάν, που αντικατέστησε τον μουλά Όμαρ, ο θάνατος του οποίου ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με την πρώτη επίθεση, ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, είπε ότι δεν είναι «ενήμερος» για αυτή. Οι αντάρτες γενικά δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για ενέργειες που έχουν θύματα κυρίως αμάχους, αν και ευθύνονται για μεγάλο μέρος των επιθέσεων εναντίον του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με μια έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, της UNAMA, η οποία δημοσιεύθηκε την εβδομάδα που πέρασε.

Κατά την έκθεση αυτή της UNAMA το πρώτο εξάμηνο του έτους οι βιαιότητες εναντίον των αμάχων είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.592 και να τραυματιστούν 3.329.

Και αυτό χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες στις τάξεις της αφγανικής αστυνομίας και του αφγανικού στρατού, που χάνουν, όπως δήλωσε ένας Αμερικανός στρατηγός αυτή την εβδομάδα, 4.000 άνδρες τον μήνα, τόσο λόγω των απωλειών τους στις μάχες, όσο και λόγω των λιποταξιών.

Με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τα συλλυπητήρια της αμερικανικής κυβέρνησης στην Καμπούλ για τις επιθέσεις και πρόσθεσε ότι οι «ΗΠΑ και οι εταίροι τους συνεχίζουν να συμπαραστέκονται στην αφγανική κοινότητα εθνικής ενότητας και στις προσπάθειές της για να καταστεί το Αφγανιστάν μια σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα» χώρα.

Για τον Άμπντουλ Χάντι Χάλεντ, έναν Αφγανό ειδικό σε θέματα ασφαλείας, «αυτό το κύμα επιθέσεων είναι μια τακτική που χρησιμοποιεί η νέα ηγεσία των Ταλιμπάν για να δείξει ότι μπορεί πάντοτε να κάνει επιχειρήσεις», αποτελεί «μια επίδειξη δύναμης».

Μια μερίδα των ισλαμιστών αρνείται να δηλώσει πίστη στο νέο ηγέτη του κινήματος των Ταλιμπάν, τον μουλά Μανσούρ, καταγγέλλοντας ότι η ανάδειξή του στην ηγεσία έγινε πολύ βιαστικά και ότι η ηγεσία του κινήματος ψευδόταν επί δύο χρόνια για την κατάσταση της υγείας του μουλά Όμαρ, που φέρεται να πέθανε τον Απρίλιο του 2013 στο Πακιστάν, κατά τις αφγανικές μυστικές υπηρεσίες.

Εξάλλου, μια μερίδα των Ταλιμπάν δεν θέλει ούτε να ακούσει για τις ειρηνευτικές συνομιλίες που άρχισαν πριν από περίπου έναν μήνα με την αφγανική κυβέρνηση. Ο διάλογος αυτός είναι ένα από τα πιο καυτά ζητήματα που κληρονόμησε και θα κληθεί να διαχειριστεί ο μουλάς Μανσούρ.

Μετά τον πρώτο γύρο συνομιλιών στις αρχές του Ιουλίου στο Πακιστάν, μια δεύτερη συνάντηση επρόκειτο να γίνει την περασμένη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε επ' αόριστον αφού ανακοινώθηκε ο θάνατος του μουλά Μοχάμαντ Όμαρ.

Για τον αναλυτή Τόμας Ράτιγκ, «η ελπίδα ορισμένων ότι ο θάνατος του μουλά Όμαρ θα αποδιοργάνωνε τους Ταλιμπάν και πιθανόν θα τους εξασθενούσε (...) ήταν μάλλον υπεραισιόδοξη».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή