Νέος κύκλος συζητήσεων με τους θεσμούς

Νέος κύκλος συζητήσεων με τους θεσμούς
Sooc

Νέος γύρος συζητήσεων άρχισε το μεσημέρι της Κυριακής μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η συνάντηση άρχισε λίγο μετά τις 15:00 και αναμένεται ότι θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ. Σημειώνεται ότι νωρίτερα οι δύο υπουργοί είχαν συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος ενημερώθηκε για τις τελευταίες εκκρεμότητες πριν την επίτευξη συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι σκοπός είναι να υπάρξει συμφωνία στις αρχές της εβδομάδας, ώστε να ψηφιστεί στις 13 ή 14 του μηνός από τη Βουλή, για να συνέλθει στη συνέχεια το Eurogroup που θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση του ποσού για την πληρωμή της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

Αναμένεται να κλείσει το θέμα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, αλλά και να οριστικοποιηθούν τα ζητήματα των κόκκινων δανείων και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επίσης αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν στο θέμα των 100 δόσεων.

Ως κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο θα λειτουργεί το νέο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο δεν θα έχει την ίδια «λογική» λειτουργίας με αυτή του ΤΑΙΠΕΔ. Σε αυτό θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, καθώς και ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, θα ενταχθούν όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού/φυσικού πλούτου της χώρας -υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ένταξη των περιουσιακών στοιχείων δεν σημαίνει και πώλησή τους, σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ.

Η έδρα του ταμείου θα είναι στην Αθήνα , θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ από την Κομισιόν θα υπάρχει μόνο η εποπτεία.

FAS: Πολύ καλή συνεργασία

Σημειώνεται ότι σε σχετικό ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung αναφέρεται πως διπλωματικές πηγές των δανειστών πιστοποιούν στην ελληνική πλευρά μια «πάρα πολύ καλή συνεργασία». Σε μια πρώτη εκτίμηση των θεσμών που απευθύνεται στους υφυπουργούς Οικονομικών του Eurogroup και από την οποία παραθέτει η Frankfurter Allgemeine αναφέρεται ότι το σχέδιο συμφωνίας 27 σελίδων εμπεριέχει «πολύ ουσιαστικές και μεγάλης κλίμακας μεταρρυθμίσεις».

Ως ένδειξη της αποφασιστικότητάς της για μεταρρυθμίσεις και ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει την Τρίτη ένα νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων στη βουλή. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με τη FAS, περικοπές αμυντικών δαπανών ύψους 500 εκ. ευρώ ως το 2016, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, σταδιακή κατάργηση αγροτικών επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα πάντως, στην τηλεδιάσκεψη των υφυπουργών Οικονομικών του Eurogroup την Παρασκευή το βράδυ, επικράτησε διάσταση απόψεων μεταξύ του Γερμανού και του Γάλλου εκπροσώπου που αφορούσε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αλλά και το ύψος της πρώτης δόσης από το δανειακό πακέτο, αν δηλαδή θα είναι 20 δισ. ευρώ όπως επιμένει το Βερολίνο ή 30 με 35 δισ. όπως προτείνουν οι θεσμοί. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε πάντως πληροφορίες της εφημερίδας ότι κατά την εν λόγω τηλεδιάσκεψη ο Γερμανός υφυπουργός Τόμας Στέφεν συνέδεσε την υπογραφή της τελικής συμφωνίας με την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα.

Δημοφιλή