ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/08/2015 07:25 EEST | Updated 10/08/2015 10:09 EEST

Ξανάρχισαν οι διαπραγματεύσεις μετά τη μαραθώνια συνάντηση της Κυριακής

Eurokinissi

Άρχισαν εκ νέου σήμερα Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των δανειστών, μετά τη μαραθώνια συνάντηση της Κυριακής, η οποία είχε αρχίσει στις 15:00 και διήρκεσε 12 ώρες.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στόχος, σύμφωνα με πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, είναι να καταλήξουν σε συμφωνία, μετά τη νέα συνάντηση που εκτιμάται ότι θα είναι και πάλι μαραθώνια, ή το αργότερο να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις μέχρι αύριο Τρίτη.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η συμφωνία θα κλείσει έγκαιρα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου στις 20 Αυγούστου.Πιθανή ημέρα ψήφισης της συμφωνίας από την Βουλή είναι η Πέμπτη 13 Αυγούστου για να συνέλθει στη συνέχεια το Eurogroup που θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης για την πληρωμή της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η Γερμανία θεωρεί ότι είναι πιο σημαντικό η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της επί τρίτου προγράμματος βοήθειας να είναι «εξαντλητική», παρά να επιτευχθεί γρήγορα. «Μία γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι ευκτέα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριών ετών...Κατά συνέπεια, η πρόταση αυτή γίνεται ιδιαίτερα σημαντική: η πληρότητα έρχεται πριν από την ταχύτητα», δήλωσε ο Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Από πλευράς της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Αθήνα «δουλεύουν νύχτα μέρα» για την επίτευξη συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές. Ερωτηθείσα σχετικά σημείωσε ότι οι συνεδριάσεις ήταν συνεχείς κατά το Σαββατοκύριακο και ότι είναι επικεντρωμένες στην κατάρτιση ενός καταλόγου προαπαιτούμενων - σε σχέση με το νέο πρόγραμμα - ενεργειών στις οποίες θα πρέπει να προβεί η ελληνική πλευρά και στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι κοινοβουλευτικές αποφάσεις.

Ως προς το ποτέ θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι θεωρεί πραγματοποιήσιμη την περάτωση των διαβουλεύσεων εντός του τρέχοντος

Sponsoed Post