Ο Benedict Cumberbatch θέλει να σας ζητήσει μια πολύ μεγάλη χάρη

Ο Benedict Cumberbatch θέλει να σας ζητήσει μια πολύ μεγάλη χάρη

Οι πρώτες, δοκιμαστικές, παραστάσεις του «Hamlet» με πρωταγωνιστή τον Benedict Cumberbatch ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Λονδίνο και, όπως ήταν αναμενόμενο, επικράτησε πανζουρλισμός. Μιλάμε άλλωστε για μια παράσταση που ξεπούλησε ένα χρόνο πριν (!), καθώς ο συνδυασμός ενός θρυλικού θεατρικού έργου ιδωμένου με μια πιο σύγχρονη ματιά, με πρωταγωνιστή τον πιο hot (από κάθε άποψη) Βρετανό ηθοποιό του Hollywood αυτή τη στιγμή, έκανε τα εισιτήρια να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες.

Όσο διάσημος κι αν είσαι όμως, όσο ιστορικό κι αν είναι το έργο που παίζεις, όσο ιερός κι αν είναι ο χώρος που το παρουσιάζεις στο κοινό, εν έτει 2015 υπάρχει ένα πράγμα από το οποίο δεν μπορείς να ξεφύγεις: τα social media και, κυρίως, η μανία του κόσμου με αυτά.

Κάπως έτσι, ο «Hamlet» του Cumberbatch υποφέρει ήδη από διαρροές στο ίντερνετ, καθώς πολλοί από τους θεατές ανάβουν τις κάμερες των κινητών τους και τραβούν βίντεο και φωτογραφίες της παράστασης όσο αυτή εξελίσσεται πάνω στη σκηνή. Μια ενέργεια που δεν στερεί μόνο την απόλαυση του θεατρικού έργου από τον εκάστοτε θεατή που την παρακολουθεί από την οθόνη του κινητού του, αλλά, κυρίως, εμποδίζει τους ηθοποιούς να αποδώσουν όπως θέλουν μιας και το να έχεις δεκάδες κόκκινα φωτάκια και φλας να αναβοσβήνουν μπροστά σου δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τη συγκέντρωση που απαιτείται στην υποκριτική.

Γι' αυτό και ο Benedict Cumberbatch αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Με σοβαρότητα, ειλικρίνεια, επαγγελματικότητα και αυτή την ευγένεια που τον χαρακτηρίζει ως ηθοποιό και άνθρωπο.

Βγαίνοντας από το Barbican Centre τις προάλλες μετά το τέλος της παράστασης, ο ηθοποιός απευθύνθηκε στον κόσμο που τον περίμενε στο δρόμο -ανάμεσά τους και αρκετοί δημοσιογράφοι- και, αφού τους ευχαρίστησε για την υποστήριξη και την αγάπη τους, τους παρακάλεσε να σταματήσουν να μαγνητοσκοπούν την παράσταση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να μεταφέρουν το μήνυμά του και στον υπόλοιπο κόσμο μέσω των social media, καθώς αυτός δεν έχει ιδέα από κοινωνικά δίκτυα.

«Μπορώ να δω κόκκινα φώτα στην αίθουσα και μπορεί να μην είναι κανείς από εσάς εδώ αυτός που το έκανε, αλλά είναι πασιφανές» είπε ο Cumberbatch στον κόσμο. «Είναι ταπεινωτικό και δεν υπάρχει τίποτα λιγότερο ευνοϊκό ή ευχάριστο για έναν ηθοποιό που το βιώνει πάνω στη σκηνή. Δεν μπορώ να σας δώσω αυτό που θέλω αν σας δώσω, το οποίο είναι μια ζωντανή παράσταση που θα θυμάστε -ιδανικά στο μυαλό και τον εγκέφαλό σας είτε είναι, καλή, είτε κακή, είτε αδιάφορη, και όχι στα κινητά σας». Και τότε, τους ζήτησε μια χάρη. «Δεν χρησιμοποιώ τα κοινωνικά δίκτυα και θα το εκτιμούσα πολύ αν κάνατε όσα περισσότερα tweet, blog, hashtags μπορούσατε για αυτό, εκ μέρους μου» (σ.σ. Η ακριβής του φράση ήταν «if you did tweet, blog, hashtag the shit out of this one for me.»).

Ο κόσμος όχι μόνο γέλασε με το χιούμορ του ηθοποιού αλλά, αφού ολοκλήρωσε την παράκλησή του, τον καταχειροκρότησαν για το ήθος και την ευγένειά του. Δείτε το εν λόγω βίντεο παραπάνω.

Από τις 15 Οκτωβρίου, η παράσταση θα ξεκινήσει να μεταδίδεται live σε κινηματογράφους παγκοσμίως, στα πλαίσια του φθινοπωρινού προγράμματος του National Theater Live, ώστε να το παρακολουθήσουν και όλοι όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στο Λονδίνο . Όπως είπε ο ίδιος ο Cumberbatch «Είναι ένας υπέροχος τρόπος για να κάνουμε το έργο προσβάσιμο σε όλους».