ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10/08/2015 16:40 EEST | Updated 10/08/2015 16:50 EEST

Το μήνυμα Τσακαλώτου στο γερμανικό «μπλόκο» της συμφωνίας

symfonia

Το γερμανικό «μπλόκο» στη συμφωνία επιχειρεί να ξεπεράσει η κυβέρνηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να στέλνει το μήνυμα στο Βερολίνο: «εμείς έχουμε στοχοπροσήλωση στην επίτευξη συμφωνίας, ελπίζουμε όλες οι πλευρές να εργάζονται γι' αυτό το ίδιο σκληρά όπως κι εμείς», δήλωσε στο κατώφλι του Μαξίμου και μάλιστα δύο φορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Σημειώνεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης με την δήλωση «πληρότητα, αντί ταχύτητας» όσον αφορά την σύναψη της συμφωνίας είχε επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις ότι το Βερολίνο δεν βιάζεται για να υπάρξει συμφωνία και ότι ουσιαστικά εργάζεται για να υπάρξει δάνειο – γέφυρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ομηρία της χώρας, αλλά και αδυναμία να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους τον Οκτώβριο, όπως περιγράφεται στην συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

Τρία τα μείζονα θέματα

Στο «Χίλτον», όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, οι δανειστές, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, δεν φαίνεται ότι ακούν τη γραμμή του Βερολίνου.

Τρία είναι τα μείζονα θέματα για τα οποία ζητήθηκε η συμβολή του Μαξίμου:

-η διαχείριση του νέου ΤΑΙΠΕΔ, που σύμφωνα με την συμφωνία κορυφής της Ε.Ε. της 12ης Ιουλίου ανήκει στην ελληνική πλευρά.

-το θέμα των «κόκκινων» δανείων που φτάνουν τα 90 δις ευρώ. Οι δανειστές ζητούν να πωληθούν σε ξένα funds στο 10%-15% της αξίας τους, ενώ η κυβέρνηση δέχεται μόνο την ευρωπαϊκή λύση: δηλαδή την δημιουργία ουσιαστικά ενός ταμείου υπό δημόσιο έλεγχο που θα αναλάβει την διαχείρισή τους.

-την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, και ειδικά του φυσικού αερίου, για την οποία φέρεται να υπάρχει γερμανικό ενδιαφέρον.

Οι απαιτήσεις του κουαρτέτου

Πάντως το γεγονός ότι οι διαπραγματευτές τιου κουαρτέτου δεν βάζουν τρικλοποδιές στην διαπραγμάτευση δεν σημαίνει ότι δεν προβάλλουν απαιτήσεις, όπως:

-αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο σε δύο δόσεις (τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016).

-κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από τώρα και όχι από τον Οκτώβριο, όπως έχει συμφωνηθεί στην σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου.

-επιβολή 23% ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια ως αντιστάθμισμα για την μείωση του ΦΠΑ σε ευρείας κατανάλωσης προϊόντα, όπως το βόειο κρέας.

-μετενέργεια: να περιοριστεί στους 3 μήνες (από 6 μήνες που ισχύει σήμερα). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα βρεθεί χωρίς εν ισχύ Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οπότε ανοίγει ο δρόμος για κατάργηση επιδομάτων (π.χ. γάμου).

-100 δόσεις: να μπουν εισοδηματικά κριτήρια και αύξηση του τόκου

-αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης στο 8% για τα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ

Sponsored Post