Τηλεφωνικές επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε ο πρωθυπουργός

Τηλεφωνικές επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε ο πρωθυπουργός
eurokinissi

Επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το Νίκο Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής, ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας εν όψει της υποβολής προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής του νέου μνημονίου.

Ο κ.Τσίπρας, είχε το απόγευμα της Τρίτης, τηλεφωνική επικοινωνία με τους προέδρους των κομμάτων και τους ενημέρωσε αναλυτικά για τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί στη Βουλή. Ωστόσο δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ήταν πρόθυμος να παράσχει διευκρινίσεις και λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους δανειστές, τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, τις εκκρεμότητες αλλά και για το παρασκήνιο των συνομιλιών με το κουαρτέτο που οδήγησε στην ανάληψη των συγκεκριμένων δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς. Φυσικά, στόχος αυτών των επαφών ήταν και να διερευνήσεις τις προθέσεις και διαθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης...

Νωρίτερα ο κ.Τσίπρας είχε απευθύνει επιστολή στην ΠτΒ, Ζωή Κωνσταντοπούλου προκειμένου να την ενημερώσει για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές αλλά και την ανάγκη να τηρηθεί το πιεστικό χρονοδιάγραμμα και «περάσει» η συμφωνία από την Ολομέλεια, την Πέμπτης 13 Αυγούστου.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Πάντως, οι αντιδράσεις των κομμάτων αντιπολίτευσης μέχρι στιγμής ήταν σαφώς επικριτικές για το περιεχόμενο του νέου Μνημονίου αλλά για την μετεκλογική...αλλαγή πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κατέρρευσαν μισθοί και ψευδαισθήσεις» σχολιάζουν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας για το νέο μνημόνιο που φέρνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «θριαμβολογίες» σχετικά με την σύναψή του, τη στιγμή που μόλις τον περασμένο Μάρτιο σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός υποστήριζε πως «δεν συζητάει 3ο μνημόνιο και ότι καταλαβαίνει ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ονειρεύονται την επιστροφή στο μνημόνιο αλλά θα συνεχίσουμε να τις απογοητεύουμε». Σημειώνεται πάντως πως η στάση που θα τηρήσει η ΝΔ στη Βουλή κατά τη διαδικασία ψήφισης της συμφωνίας, θα συζητηθεί κατά την συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου την Τετάρτη στη 1μμ, με διευρυμένη σύνθεση και υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Το Ποτάμι υποστηρίζει πως η συμφωνία είναι «χειρότερη από αυτήν που μπορούσε να πετύχει η χώρα πριν 2 ή 3 μήνες» ωστόσο τονίζει ότι «αυτό που προέχει είναι να κρατηθεί η Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης» και καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να εγκαταλείψει τις εφηβικές συμπεριφορές - «δεν θέλω αλλά τι να κάνω;»- και να υπερασπιστεί τη συμφωνία που ο ίδιος φέρνει».

Το δε ΚΚΕ, τονίζει πως το τρίτο μνημόνιο «περιέχει μέτρα τέτοιας βαναυσότητας και σκληρότητας που καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν δεν τόλμησε να φέρει, κάτω από το φόβο της λαϊκής κατακραυγής» και τονίζει πως «αυτή είναι και η μεγάλη συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα. Με το παραμύθι της «αριστερής κυβέρνησης» και του «πρωθυπουργού που πάλεψε, αλλά δεν τον άφησαν», προχωρά στην υλοποίηση βάρβαρων μέτρων που αποτελούσαν πάγια αιτήματα του μεγάλου κεφαλαίου και κατευθύνσεις της Ε.Ε. και τα οποία κατεδαφίζουν ότι έχει απομείνει όρθιο στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα».

Τέλος το ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενο στην κυβέρνηση αναφέρει πως «περνά πια οριστικά από την δημιουργική ασάφεια στην παράδοση άνευ όρων. Επιχειρεί όμως και πάλι να αποκρύψει την πραγματικότητα, με επιλεκτικές και αυθαίρετες διαρροές και να παρουσιάσει το νέο μνημόνιο ως επιτυχία.!!!! Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται. Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια, υπογράφουν τώρα το επαχθέστερο για τους Έλληνες και ειδικά τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς μεσαίου εισοδήματος».

Δημοφιλή