Έκλεισε η συμφωνία. «Τέλος καλό, όλα καλά», δήλωσαν Τσακαλώτος και Σταθάκης

Έκλεισε η συμφωνία. «Τέλος καλό, όλα καλά», δήλωσαν Τσακαλώτος και Σταθάκης
Sooc

«Τέλος καλό, όλα καλά» δήλωσαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, που επήλθε ύστερα από μαραθώνια συνάντηση, η οποία άρχισε τη Δευτέρα και διήρκεσε περίπου 22 ώρες, με ένα μικρό διάλειμμα για να ενημερώσουν οι υπουργοί το ΚΥΣΟΙΠ, το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό.

Τα «αγκάθια» του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, των ενεργειακών και των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να αντιμετωπιστούν με ενδιάμεσες λύσεις. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν ακόμα δύο εκκρεμή ζητήματα, που εξετάζονται από συμβούλους.

Η συμφωνία αναμένεται να αποσταλεί στη Βουλή το απόγευμα, και την Τετάρτη να περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές, προκειμένου να ψηφιστεί στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εισαχθεί νομοσχέδιο δύο άρθρων. Το ένα θα περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ύψους έως 52 δισ. ευρώ.Το δεύτερο άρθρο θα αφορά στα προαπαιτούμενα μέτρα που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση για να προχωρήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος που επιδιώκεται από την ελληνική πλευρά να ανέλθει στα 25 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε να μην ληφθεί κανένα νέο μέτρο αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015-2016.

Οι στόχοι που συμφωνήθηκαν είναι:Πρωτογενές έλλειμμα -0,25% του ΑΕΠ το 2015, +0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, +1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και +3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Στο μεταξύ, το προσχέδιο του τρίτου μνημονίου, το οποίο περιλαμβάνει ένα βαρύ πακέτο προαπαιτούμενων τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα, καθώς και ένα δεύτερο, επίσης σκληρό, πακέτο μέτρων, που θα πρέπει να υιοθετηθεί από τον Οκτώβριο και μετά, δημοσιεύει η «Καθημερινή».

Δημοφιλή