Μια πρώιμη, ημιτελής ιστορία του J.R.R. Tolkien έρχεται σύντομα στα ράφια των βιβλιοπωλείων

Μια πρώιμη, ημιτελής ιστορία του J.R.R. Tolkien έρχεται σύντομα στα ράφια των βιβλιοπωλείων
Tolkien

Ενώ οι φαν του «Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου» του George R.R. Martin παίζουν νευρικά με τα δάχτυλά τους περιμένοντας τον συγγραφέα να καθίσει και να γράψει το επόμενο βιβλίο της σειράς, οι υπεύθυνοι πίσω από τη διαχείριση της πνευματικής περιουσίας που άφησε πίσω του ο σπουδαίος J.R.R. Tolkien ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν μια ιστορία φαντασίας του συγγραφέα.

Το βιβλίο ονομάζεται «The Story of Kullervo» και είναι ένα από τα πρώτα έργα πεζογραφίας του Tolkien. Παρότι δεν κατάφερε ποτέ να το ολοκληρώσει, το μυθιστόρημα είναι γεμάτο με διάφορα βοηθητικά υλικά και περιλαμβάνει έναν χαρακτήρα που είναι στενά συνδεδεμένος με το σύμπαν του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Πιο αναλυτικά, η ιστορία του βιβλίου πηγαίνει κάπως έτσι:

Μεγαλωμένος στην αγροικία του σκοτεινού μάγου Untamo -ο οποίος σκότωσε τον πατέρα του, απήγαγε την μητέρα του και προσπάθησε τρεις φορές να σκοτώσει και τον ίδιο όταν ήταν ακόμα μικρό αγόρι- ο Kullervo είναι μόνος του στον κόσμο, με μόνους συντρόφους την αγάπη της δίδυμης αδερφής του Wanona και τον μαύρο σκύλο Musti, ο οποίος και τον προστατεύει με τις μαγικές του δυνάμεις. Όταν ο Kullervo πωλείται ως σκλάβος ορκίζεται να εκδικηθεί τον μάγο. Στην πορεία όμως, θα μάθει ότι ακόμα και στην εκδίκηση, δεν υπάρχει διαφυγή από την πιο σκληρή μοίρα.

Η ιστορία είναι μία από τις πιο παλιές που έχει γράψει ο Tolkien. Την είχε ξεκινήσει όταν ήταν ακόμα στο πανεπιστήμιο, το 1914, και σημαντικά επηρεασμένος από την παράδοση της επικής Φινλανδικής ποίησης και, πιο συγκεκριμένα, από το φινλανδικό ποίημα «Kalevala». Σύμφωνα με τον βιογράφο του, John Garth, ο Tolkien «βρήκε τρομερά ελκυστικό “κάτι στον αέρα” αυτών των επικών στίχων που αναφερόταν σε μονομαχίες με μάγους του Βορρά και ερωτοχτυπημένους νέους, λάτρεις της μπύρας και ανθρώπους που άλλαζαν μορφές». Έτσι ξεκίνησε να διηγηθεί ξανά την ιστορία από τη δική του ματιά, πειραματιζόμενος με την πεζογραφία παρά με την ποίηση, χωρίς όμως να καταφέρει ποτέ να την τελειώσει.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το χειρόγραφο του συγγραφέα βρίσκει το δρόμο του προς το τυπογραφείο. Το 2010, ένας μελετητής του Tolkien, ο Verlyn Flieger (ο οποίος έχει συμμετάσχει με σχολιασμό στην επερχόμενη έκδοση της ιστορίας) εξέδωσε την ιστορία στο «Tolkien Studies: Volume 7», επίσης προσθέτοντας δικό του σχολιασμό. Η νέα έκδοση θα είναι και το πρωτότυπο χειρόγραφο του Tolkien και θα περιλαμβάνει σημειώσεις και δοκίμια σχετικά με την πρώτη ύλη που είχε συγκεντρώσει για την ιστορία.

Ο ίδιος ο συγγραφέας είχε πει κάποτε: «Το μικρόβιο της προσπάθειάς μου να γράψω δικούς μου μύθους που θα ταιριάζουν με τις προσωπικές που γλώσσες, ήταν η τραγική ιστορία του δύσμοιρου Kullervo στο φινλανδικό Kalevala. Παραμένει ένα σημαντικό θέμα στους μύθους της Πρώτης Εποχής (τους οποίους ελπίζω να εκδόσω ως “Το Σιλμαρίλλιον”)».

Το «The Story of Kullervo» θα κυκλοφορήσει στις 27 Αυγούστου στη Μεγάλη Βρετανία και στις 27 Οκτωβρίου στην Αμερική.

Διαβάστε επίσης:

Δημοφιλή