ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/08/2015 15:43 EEST | Updated 12/08/2015 16:08 EEST

Σουλτς: Εντελώς προσωπικές οι απόψεις Σόιμπλε για τη συμφωνία

ASSOCIATED PRESS
Germany's Finance Minister Wolfgang Schauble delivers a closing statement to the media during a press conference at the G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors meeting in Sydney, Australia, Sunday, Feb. 23, 2014.(AP Photo/Rob Griffith)

Δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις απόψεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε, για τη στάση που θα κρατήσει η Γερμανία απέναντι στην ελληνική συμφωνία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Όπως ανέφερε οι απόψεις που διατυπώνει επί του θέματος ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε είναι εντελώς προσωπικές και ότι σε καμία περίπτωση δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις του κυβερνητικού συνασπισμού που στηρίζει την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Κύκλοι προσκείμενοι στον Γερμανό πρόεδρο της Ευρωβουλής δήλωναν σήμερα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι στους κόλπους του SPD οι δηλώσεις Σόιμπλε έχουν προκαλέσει σφοδρή ενόχληση και ότι τόσο ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ όσο και ο Μάρτιν Σουλτς τάσσονται σαφώς υπέρ της άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας και απολύτως κατά οποιασδήποτε ιδέας περί προσωρινού «δανείου γέφυρας».

Σε ότι αφορά τον Μάρτιν Σουλτς οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι πρόθεσή του είναι να ζητήσει από την γερμανική κυβέρνηση και από το κόμμα του το SPD, κυρίως όμως από το γερμανικό κοινοβούλιο που έχει και τον καθοριστικό ρόλο, να ψηφίσουν υπέρ της επικύρωσης του νέου προγράμματος για την Ελλάδα, απορρίπτοντας ευθέως τις ιδέες Σόιμπλε.

Ενημέρωση Τσίπρα από Σουλτς

Στο μεταξύ επικοινωνία φέρεται να είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Μάρτιν Σουλτς κατά την οποία, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, ο κ. Σουλτς διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα ότι προτίθεται να καλέσει δημοσίως την γερμανική κυβέρνηση, την γερμανική Βουλή και το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να εγκρίνουν τη συμφωνία.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν επίσης και και την πρωινή δήλωση του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάννι Πιτέλα, ο οποίος καλεί την Άνγκελα Μέρκελ να μην υπονομεύσει τη συμφωνία με την Ελλάδα.