Την Παρασκευή το έκτακτο Eurogroup για την αποτίμηση της συμφωνίας

Έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή για την Ελλάδα
sooc

Σε έκτακτη συνεδρίαση αναμένεται να προχωρήσουν την Παρασκευή το μεσημέρι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να αποτιμήσουν τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Σε περίπτωση που οι υπουργοί Οικονομικών, αποτιμήσουν θετικά το περιεχόμενο της συμφωνίας τότε θα δώσουν το πράσινο φως για την έγκριση και σε πολιτικό επίπεδο του νέου δανείου τριετούς διάρκειας προς την Ελλάδα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν εκτάκτως στις Βρυξέλλες στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας). Η ελληνική πλευρά θα πρέπει ουσιαστικά να ξεπεράσει το σκόπελο του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε στη συνεδρίαση της Παρασκευής προκειμένου να λάβει το τελικό «οκ» από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, την συνεδρίαση επιβεβαίωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Μισέλ Ρέινς με ανάρτησή του στο twitter.

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και πιστωτές κατέληξαν σε συμφωνία την Τρίτη η οποία και αναμένεται να τεθεί προς ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή αύριο Πέμπτη.

Πιθανότατα τηλεδιάσκεψη

Αυτό που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί επίσημα είναι το κατά πόσο η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, ή διά ζώσης. Με το πιθανότερο σενάριο να είναι αυτό της τηλεδιάσκεψης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανικα Μπράιτχαρτ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τώρα που το μνημόνιο έχει σταλεί στα κράτη μέλη θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη για να συζητηθεί η βάση της συμφωνίας για το αν ή όχι θα γίνει Eurogroup.

Αυτό θα αποφασιστεί σε επίπεδο υπουργών. Μέχρι τώρα δεν έχει οριστεί Eurogroup».

Κριτική του γερμανικού ΥΠΟΙΚ

Την ίδια ώρα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ασκεί έντονη κριτική στο μνημόνιο συνεργασίας (MoU) ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές, διότι δεν διευκρινίζει με «με απόλυτη σαφήνεια την κατεύθυνση των πολιτικών». Το γερμανικό τείχος είναι ουσιαστικά ο τελευταίος σκόπελος τον οποίο θα πρέπει να ξεπεράσει η ελληνική κυβέρνηση για να πάρει το πράσινο φως.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε έγγραφο δύο σελίδων με τίτλο «προκαταρκτικός έλεγχος του MoU», που στάλθηκε σε αξιωματούχους στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, το υπουργείο περιγράφει τα ελληνικά σχέδια για την βιωσιμότητα του χρέους και τις ιδιωτικοποιήσεις ως ανεπαρκή.

Νωρίτερα την Τετάρτη, εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ καλωσόρισε το μνημόνιο ως ένα σημαντικό αποτέλεσμα που κινείται στην σωστή κατεύθυνση.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος δήλωσε ότι το γερμανικό υπουργείο έχει θετική άποψη για τα ελληνικά σχέδια για τις μεταρρυθμίσεις.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ότι το υπουργείο έχει κάποια ερωτήματα σχετικά με την συμφωνία, τα οποία θα συζητηθούν στο Eurogroup.

«Έχουμε σχηματίσει ερωτήματα. Είναι μέρος της διαδικασίας ελέγχου, που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί» σημείωσε.

Τόνισε ωστόσο ότι το Βερολίνο δεν απορρίπτει το ελληνικό σχέδιο διάσωσης

Την Πέμπτη αποφασίζει το κοινοβούλιο της Φινλανδίας

Στο μεταξύ η Φινλανδία θα εξετάσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της για το τρίτο πακέτο στήριξης και θα εκφράσει τη γνώμη της για το θέμα αυτό αύριο Πέμπτη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ.

«Δεν πρόκειται απλώς να επικυρώσουμε την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία επιτεύχθηκε μια συμφωνία (...). Θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες» είπε ο Στουμπ όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Φινλανδός υπουργός διευκρίνισε ότι το Ελσίνκι θα αποφασίσει την Πέμπτη για τη στάση που θα τηρήσει. Η συμφωνία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εγκριθεί από την 25μελή Μεγάλη Επιτροπή του κοινοβουλίου.

Στην ερώτηση για μια πιθανή χρηματοδότηση-γέφυρα της Ελλάδας ο Αλεξάντερ Στουμπ απάντησε ότι αυτό είναι ένα "ενδεχόμενο" που εξετάζεται.

Μολονότι κατά παράδοση η Φινλανδία είναι από τις χώρες που τηρούν σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, το Ελσίνκι κατά πάσα πιθανότητα θα εγκρίνει τη συμφωνία. Τ

Δημοφιλή