Έκρηξη πρωτοφανούς ισχύος σε πόλη της Κίνας. Νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες

Έκρηξη πρωτοφανούς ισχύος σε πόλη της Κίνας. Νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες

Αλλεπάλληλες και ιδιαίτερα μεγάλης ισχύος εκρήξεις σημειώθηκαν στο λιμάνι της βιομηχανικής, βορειοανατολικής πόλης της Κίνας-μια από τις μεγαλύτερες της χώρας- το βράδυ της Τετάρτης. Οι εκρήξεις στην πόλη Τιαντζίν προκάλεσαν ένα εξίσου μεγάλης ισχύος ωστικό κύμα το οποίο έγινε αισθητό χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της έκρηξης ενώ σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία υπάρχουν τουλάχιστον 17 νεκροί και περισσότεροι από 300 τραυματίες.

Εν τω μεταξύ ανεστάλη η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς καθώς δεν είναι σαφές το ακριβές περιεχόμενό της και η ποσότητα των "εύφλεκτων υλικών" που βρίσκονται στους χώρους της, αναφέρει ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης.

Όπως μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση, εννέα πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε χθες Τετάρτη όταν πήρε φωτιά ένα φορτίο με εκρηκτικά μέσα στην αποθήκη όπου φυλάσσονταν με αποτέλεσμα να σημειωθούν δύο ισχυρές εκρήξεις και να σκοτωθούν οι 17 άνθρωποι. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε περίπου 400.

Επίσης το τηλεοπτικό δίκτυο Beijing News μετέδωσε ότι οι αρχές έχουν χάσει επαφή με 36 πυροσβέστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε ότι ανεφλέγη ένα φορτίο εκρηκτικών σε αποθήκες του λιμανιού της πόλης περί τις 23:30 (τοπική ώρα, 19:30 ώρα Ελλάδας) ενώ σε βίντεο που καταγράφηκε η έκρηξη απεικονίζονται φλόγες να φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό και να ξεπερνούν κατά πολύ σε ύψος τα πολυώροφα κτήρια της πόλης .

Σύμφωνα με το κινεζικό κέντρο των δικτύων παρακολούθησης των σεισμών, το μέγεθος της πρώτης έκρηξης ισοδυναμούσε με έκρηξη τριών τόνων ΤΝΤ ενώ η δεύτερη ήταν ακόμη ισχυρότερη και αντιστοιχούσε σε έκρηξη 21 τόνων ΤΝΤ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε επικαλούμενο κατοίκους κοντινών συνοικιών ότι από το ωστικό κύμα προκλήθηκαν θραύσεις τζαμιών εξαιτίας των οποίων προκλήθηκε ένας μεγάλος αριθμός τραυματισμών.

Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo διακρίνονται άνθρωποι αιμόφυρτοι στους δρόμους ενώ άλλοι κρατούν παιδιά τυλιγμένα σε κουβέρτες. Η αυθεντικότητα αυτών των φωτογραφιών δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί προς το παρόν.

Η εφημερίδα "Τα Νέα του Πεκίνου" μετέδωσε ότι 300-400 τραυματίες έχουν φτάσει σε ένα νοσοκομείο της περιοχής. Επικαλείται επίσης δηλώσεις ενός υπαλλήλου άλλου νοσοκομείου ο οποίος φέρεται να είπε ότι είναι αδύνατον να καταμετρήσει τους τραυματίες που καταφθάνουν μαζικά μετά την έκρηξη σε ένα φορτίο εκρηκτικών.

Residents of Tianjin in northeastern China left their homes in fear of an earthquake following the explosion, according to Xinhua.

Δημοφιλή