ΔΙΕΘΝΕΣ
13/08/2015 15:22 EEST | Updated 13/08/2015 15:22 EEST

Πιθανότατα νέες εκλογές το Νοέμβριο στην Τουρκία

ADEM ALTAN via Getty Images
Turkish Prime Minister and leader of the Justice and Development Party (AKP) Ahmet Davutoglu holds a press conference at the party headquarters in Ankara on August 13, 2015. AFP PHOTO / ADEM ALTAN (Photo credit should read ADEM ALTAN/AFP/Getty Images)

Ολοταχώς προς νέες βουλευτικές εκλογές, πολύ πιθανόν το Νοέμβριο, οδεύει η Τουρκία μετά τη σημερινή συνάντηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού και ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αχμέτ Νταβούτογλου με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Εκ των δηλώσεων πάντως προκύπτει ότι ποτέ δεν υπήρξε θέμα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, αφού η πρόταση του Νταβούτογλου αφορούσε απλώς το σχηματισμό εκλογικής κυβέρνησης.

Ξεκινά στην Τουρκία μια νέα προεκλογική περίοδος κατά την οποία αναμένεται το βασικό σημείο αναφοράς να είναι η στάση των κομμάτων μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015.

Μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Κιλιτσντάρογλου, ο Νταβούτογλου είπε πως «οι εκλογές είναι το μοναδικό ενδεχόμενο». Άφησε όμως αναπάντητες τις ερωτήσεις για το αν θα κρατήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή θα την παραδώσει στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συνεπώς, δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα δοθεί εντολή στο δεύτερο κατά σειρά κόμμα, δηλαδή στον ηγέτη του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ούτε αν οι εκλογές θα προκηρυχθούν από την εθνοσυνέλευση ή από τον Πρόεδρο Ερντογάν. Επίσης δεν είναι γνωστό αν θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές η υπάρχουσα κυβέρνηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού ή θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο Κιλιτσντάρογλου μετά τη συνάντηση είπε πως ο Νταβούτογλου πρότεινε δύο πράγματα. Πρώτον να σχηματιστεί εκλογική κυβέρνηση από τα δύο κόμματα και δεύτερον το ΡΛΚ να στηρίξει εκλογική κυβέρνηση μειοψηφίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. «Δεν μας προτάθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού», είπε ο Κιλιτσντάρογλου.

Ερωτηθείς για τα κεφάλαια στα οποία υπήρξε διαφωνία κατά τις συνομιλίες με τον Νταβούτογλου, ο Κιλιτσντάρογλου είπε «μα δεν υπήρξαν κεφάλαια». Απαντώντας στην ερώτηση αν ο ίδιος θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέδρασε ώστε να μην σχηματιστεί κυβέρνησης συνασπισμού και να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, ο Κιλιτσντάρογλου είπε «θα πρέπει να ερωτηθεί η κοινή γνώμη και ο Νταβούτογλου γι’ αυτό».

Η σημερινή εξέλιξη δικαιώνει αυτούς οι οποίοι από την πρώτη στιγμή προεξοφλούσαν την επιθυμία του ΚΔΑ να επαναληφθούν οι εκλογές. Η ίδια επιθυμία ισχύει και για τον Ερντογάν. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα δείξει αν η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος θα τιμωρήσει ή όχι το ΚΔΑ για την αποφασιστικότητά του να επαναληφθούν οι εκλογές, επειδή δεν κατάφερε την διατηρήσει την αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουνίου.

Με τη σημερινή εξέλιξη διαψεύστηκαν και όσοι υπολόγιζαν στην αυτονομία του Νταβούτογλου έναντι του Ερντογάν. Με άλλα λόγια δικαιώθηκαν όσοι έλεγαν ότι ο Ερντογάν θα καθορίσει τις εξελίξεις. Ο τελευταίος από την πρώτη στιγμή μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου δεν έκρυβε την επιθυμία του για επανάληψη των εκλογών.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)