Αβραμόπουλος: Απαιτούνται αλλαγές στο «Δουβλίνο 2». Η Ελλάδα υφίσταται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο μεταναστευτικό

Αβραμόπουλος: Απαιτούνται αλλαγές στο «Δουβλίνο 2». Η Ελλάδα υφίσταται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο μεταναστευτικό

Την ανάγκη αλλαγών της Συνθήκης του Δουβλίνο 2 επεσήμανε ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

«Έχουμε πει εδώ και πολλούς μήνες ότι κάποια σημεία του Δουβλίνο 2 χρειάζεται να τα ξανασκεφτούμε. Έχω ζητήσει λοιπόν να γίνει μια εκτίμηση των εφαρμογών των όσων προβλέπει το "Δουβλίνο 2" για να δούμε ποια από αυτά χρειάζεται να ξανασυζητήσουμε και ενδεχομένως να αναθεωρήσουμε και ποια πρέπει να παραμείνουν ως έχουν. Το Δουβλίνο 2 παρουσιάζει μερικές δυσλειτουργίες. Θα τις διορθώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Αβραμόπουλος.

Παράλληλα όπως τόνισε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη σε επιβάρυνση χώρα εισόδου του πρωτοφανούς μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που γνώρισε η Ευρώπη μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας πως 150.000 εισερχόμενοι στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα μόνο για το 2015.

«Αντίθετα με το ό,τι μπορεί να πιστεύει κανείς, η Ελλάδα τηρεί όλες τις διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης και δακτυλοσκόπησης. Η δε συνακόλουθη επιβάρυνση των ελληνικών υπηρεσιών στα σύνορα, είναι πολύ μεγάλη και απαιτεί την άμεση συνδρομή, τόσο σε οικονομικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε ο Έλληνας επίτροπος.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι εγκρίθηκαν τα πολυετή χρηματοδοτικά προγράμματα 2014-2020 και ότι μέσα στον Ιούλιο νομοθετήθηκαν στην Αθήνα και οι Αρχές Διαχείρισης που απαιτούνται για την είσπραξη των χρημάτων.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε χθες στην Ελλάδα, ο επίτροπος τόνισε ότι οι αρμόδιοι παράγοντες τον διαβεβαίωσαν ότι θα είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τις δράσεις που προβλέπονται μέσα στον Σεπτέμβριο, με πρώτη προτεραιότητα την εξασφάλιση των 2.500 θέσεων φιλοξενίας που, όπως είπε, αποτελεί και δέσμευση των ελληνικών αρχών από το 2013.

«Η ελληνική κυβέρνηση με ενημέρωσε για την κατάθεση δύο αιτημάτων έκτακτης χρηματοδότησης την προηγούμενη εβδομάδα, ενός από το Λιμενικό Σώμα (ύψους 2,8 εκατ. ευρώ) και ενός από την Υπάτη Αρμοστεία από κοινού με το ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών (ύψους 2,7 εκατ. ευρώ)» σημείωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη για την άμεση έγκριση και εκταμίευση των συναφών κονδυλίων, καθώς και την ικανοποίηση των υπόλοιπων αιτημάτων που θα ακολουθήσουν στις αμέσως επόμενες μέρες.

«Επίσης, και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό, μας δηλώθηκε από την Ελλάδα ότι είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας» ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν το τιτάνιο έργο της έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, για την επιτήρηση των συνόρων. «Και τούτο, με όρους αξιοπρέπειας και σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου που τιμούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο» προσέθεσε.

Ο επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι στις 25 και στις 26 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά σύσκεψη Ελλήνων και κοινοτικών παραγόντων με αντικείμενο τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της μετανάστευσης και ότι προτίθεται να επισκεφτεί και την Τουρκία. Οι τουρκικές αρχές ακτοφυλακής συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές αλλά το ερώτημα είναι τι γίνεται στο εσωτερικό της χώρας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή