ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/08/2015 18:12 EEST | Updated 15/08/2015 18:13 EEST

Οσμή σκανδάλου σε ταξίδι αποστολής της ΕΛΑΣ στις ΗΠΑ. Τα sms με γυναικείο... άρωμα που «καίνε» αξιωματικό

sooc

Τριγμούς έχουν προκαλέσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σοβαρές καταγγελίες για την οργάνωση και οικονομική διαχείριση της αποστολής αθλητών της ΕΛ.ΑΣ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σωμάτων Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου στη Βιρτζίνια των Η.Π.Α.

Την ώρα που πραγματοποιούνταν η «απαστράπτουσα» βράβευση των αθλητών που διακρίθηκαν, η οποία έγινε από τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση παρουσία όλων των στρατηγών του Σώματος, ξεκινούσε εσωτερική έρευνα για να διαπιστωθεί αν έχουν «εξαφανιστεί» χρήματα και αν αστυνομικοί δηλώθηκαν ως «προπονητές» μόνο και μόνο για να συμμετέχουν στο ταξίδι.

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής, ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που ήταν αρχηγός της αποστολής των αθλητών έχει ήδη μετακινηθεί από τη θέση του εν μέσω πληροφοριών για ηχητικά μηνύματα που τον εμφανίζουν να συνομιλεί με αθλητή από τον οποίο ζητούσε επίμονα να καλύψει τα έξοδα διαμονής δύο γυναικών της Αστυνομίας που τον συνόδευαν στη Νέα Υόρκη.

Η επίσημη θέση του αρχηγείου της Αστυνομίας είναι ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός είχε ζητήσει πριν από το ταξίδι τη μετακίνησή τους προς άλλη υπηρεσία και ότι η φυγή του δεν σχετίζεται με την υπόθεση. Γεγονός είναι, πάντως, ότι εξ αρχής υπήρχαν καταγγελίες για το πώς μπήκαν στην αποστολή δύο συνοδοί –μία υπηρετεί στη Διεύθυνση Επικοινωνίας και μία στο γραφείο του Αρχηγού- οι οποίες δεν ήταν αθλήτριες, την ώρα που έμεινε εκτός αποστολής ο αθλητής που κατέκτησε τελικά το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα «πάλη υποταγής».

Ο Κωνσταντίνος Βάβουρας είχε κάνει αίτημα συμμετοχής στους αγώνες στην αρμόδια υπηρεσία του αρχηγείου περίπου 20 ημέρες πριν τους αγώνες αλλά παρόλαυτά δεν συμπεριλήφθηκε στη διαταγή με αποτέλεσμα να πάει στις ΗΠΑ με δικά του έξοδα. Όταν πήρε το χρυσό μετάλλιο, ωστόσο, κλήθηκε για να βραβευτεί από τον υπουργό, παρουσία καμερών και φωτογράφων.

Με χρήματα που εξασφάλισε ο ίδιος μετέβη στην Αμερική και δεύτερος αθλητής, ο οποίος έλαβε με νόμιμο τρόπο επιταγή από ομογενή επιχειρηματία που προσφέρθηκε να βοηθήσει όταν ενημερώθηκε για τον κίνδυνο αποκλεισμού του.

Ο αξιωματικός -αρχηγός της αποστολής- φέρεται να ενημερώθηκε για τη χορηγία και να έστειλε στον αθλητή μήνυμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που αναφέρει: «Εδώ εκπροσωπώ το αρχηγείο. Δεν το έχεις καταλάβει και κινείσαι αυτόνομα. Μάλλον έχεις μπερδέψει με ποιον μιλάς και δε θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα (…) Πιστεύεις ότι είναι σωστό δύο συναδέλφισσες από το γραφείο του Αρχηγού να περιμένουν από εσένα να τους κλείσεις ξενοδοχείο και να μην το κάνεις; Να σου πω κάτι, δεν θέλουμε τελικά καμία χορηγία σου».

Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φουρών Αττικής κ. Βασίλης Ντούμας καταγγέλλει την ύπαρξη «ασυλίας» για πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση:

«Μια αστυνομική αθλητική διοργάνωση η οποία αμαυρώνεται με καταγγελίες των συμμετεχόντων για οικονομικές ατασθαλίες, "μαϊμού" συμμετοχές και οργανωτική "παράγκα", αν μη τι άλλο ενεργοποιούνται οι διαδικασίες έρευνας και εξέτασης ώστε να λειτουργήσει η διαφάνεια. Όσο το Αρχηγείο δεν κινεί τις διαδικασίες έρευνας με Ε.Δ.Ε και το Εσωτερικών Υποθέσεων, επιβεβαιώνει άδικα όσους εκτιμούν ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα αποτελούν περιβάλλον υψηλά ιστάμενων προσώπων και απολαμβάνουν ασυλίας».

Στην αποστολή της ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχαν 25 αθλητές, μέλη της Αθλητικής Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος, η οποία κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της αποστολής. «Όλα τα έξοδα μετάβασης και διαμονής των μελών της αποστολής στις Η.Π.Α. θα βαρύνουν την Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδος και τους συμμετέχοντες, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού», γράφει η σχετική διαταγή που δημοσιεύεται σήμερα. Ανάμεσα στα ονόματα που αναφέρονται στη διαταγή βρίσκεται αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής, ο οποίος έχει δηλωθεί ως προπονητής χωρίς να είναι.

Χορηγίες

Ένα από τα υπό διερεύνηση θέματα είναι και η διαχείριση των χορηγιών που δόθηκαν για την αποστολή. Σε ανάρτησή τους στο Facebook σε σελίδα με τίτλο «Βοηθήστε τους Έλληνες ήρωες» Έλληνες ομογενείς αναφέρουν ότι συγκεντρώθηκαν περίπου 15.000 ευρώ για τη βοήθεια των αθλητών.

Τα χρήματα αυτά δεν τα διαχειρίστηκε η Αθλητική Ένωση και δεν έχει γίνει γνωστό με ποιο τρόπο χρησιμοποιήθηκαν. «Καμία οικονομική ενίσχυση δεν λάβαμε από ομογενείς ιδιώτες ή επιχειρήσεις εξωτερικού. Ωστόσο, οργάνωση Ελλήνων ομογενών μας παρείχε (σε είδος) δύο γεύματα σε εστιατόρια, μία δωρεάν μετακίνηση με λεωφορείο κατά την τελετή έναρξης και κληθήκαμε φιλόξενα σε γεύμα σε σπίτι μιας Ελληνίδας ομογενούς», γράφει ανακοίνωση της Αθλητικής Ένωσης.

Σε ερώτηση του «Ελεύθερος Τύπος» προς ιδρύματα που συνηθίζουν τα ενισχύουν οικονομικά την Αστυνομία για το κατά πόσο έδωσαν χορηγία για το συγκεκριμένο ταξίδι, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απάντησε ότι «έχει εγκρίνει δωρεά για την υποστήριξη της Ελληνικής αποστολής στον διαγωνισμό 2015 World Police and Fire Games στο Fairfax της Virginia, για την μερική κάλυψη εξόδων διαμονής, μετακίνησης και διατροφής κατά την παραμονή των αθλητών στις Η.Π.Α.».