Παυλόπουλος: «Ενωμένοι και αποφασισμένοι να διανύσουμε τον ανηφορικό, πλην όμως ελπιδοφόρο, δρόμο του εθνικού μας μέλλοντος»

Παυλόπουλος: «Ενωμένοι και αποφασισμένοι να διανύσουμε τον ανηφορικό, πλην όμως ελπιδοφόρο, δρόμο του εθνικού μας μέλλοντος»
archive

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα, και με την παρουσία χιλιάδων προσκυνητών, γιορτάζεται στην Τήνο η Κοίμηση της Θεοτόκου και η 75η επέτειος του τορπιλισμού της Έλλης. Παρόντες στο νησί της Παναγίας για τον διπλό εορτασμό είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενοι από τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Την ανάγκη για εθνική ενότητα στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνά η χώρα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας το πρωί στην Τήνο, μετά τη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε χαρακτηριστικά ότι οφείλουμε «ενωμένοι και αποφασισμένοι να διανύσουμε τον ανηφορικό, πλην όμως ελπιδοφόρο, δρόμο του εθνικού μας μέλλοντος. Τον δρόμο που χάραξαν, ούτως ή άλλως, οι αγώνες και το πνεύμα των προγόνων μας προσδίδοντας στη Δύση, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τ’ ανεξίτηλα χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας, του Ανθρωπισμού και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχο Ε. Αποστολάκη, έφτασε το πρωί στην Τήνο με τη φρεγάτα του Π.Ν. «Έλλη». Στη συνέχεια, με πυραυλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού κατευθύνθηκε στο σημείο βύθισης του καταδρομικού «ΕΛΛΗ», το 1940, όπου έρριψε στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων.

Στη συνεχεία ο Πρόεδρος μετέβη στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Τήνου, όπου τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία και ακολούθησε τη λιτάνευση της εικόνας ως την Πλατεία Παντανάσσης.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Για τους Έλληνες, το θαύμα του Δεκαπενταύγουστου συντελείται παντού. Από τις μεγάλες εκκλησιές και τις πάνδημες λαοσυνάξεις ως τα μοναχικά προσκυνήματα στα ταπεινά ξωκλήσια, που είτε στεφανώνουν τις βουνοκορφές είτε κοσμούν σαν λευκές ψηφίδες τις ατέλειωτες ακτές της πατρίδας μας. Μεσ’ απ’ αυτό το άφατο θαύμα νοιώθουμε στιβαρό και αδιάλειπτο τον κοινό σφυγμό του Έθνους και της Ορθοδοξίας».

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Τήνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Στο Ιερό Νησί της Τήνου, που σήμερα μάς δέχεται φιλόξενο, ο Δεκαπενταύγουστος αποκτά για τον Ελληνισμό μιαν ιδιαίτερη ιστορική διάσταση. Και τούτο γιατί εδώ το θαύμα της Πίστης αναβλύζει και από τις, πάντα ζωντανές, μνήμες αλλά και τα συντρίμμια της "Έλλης", ο τορπιλισμός της οποίας σήμανε, τον Δεκαπενταύγουστο του 1940, την έναρξη του αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού. Ήτοι του αγώνα για την Πατρίδα και τη Δημοκρατία που, τηρουμένων βεβαίως των ιστορικών αναλογιών, συνεχίζεται –και πρέπει να συνεχίζεται- δίχως διακοπές και δίχως εκπτώσεις, υπό συνθήκες άρρηκτης σύμπνοιας και υπεύθυνης συμπόρευσης».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ότι «ελπίζουμε η 15η Αυγούστου αυτού του έτους να είναι η αρχή μιας νέας πορείας για την πατρίδα μας, τα νέα είναι καλά σημερα και ελπίζουμε με την ευλογία της υπερμάχου στρατηγού Παναγίας να περάσουμε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση των τελευταίων ετών.»

Επίσης, ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνας εξήρε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων «που φυλάττουν Θερμοπύλες».

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατέπλευσαν στην Τήνο το αρματαγωγό Ρόδος και η πυραυλάκατος Σταράκης, ενώ πάνω από το χώρο της τελετής πέταξαν σε τριάδες Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Τήνου, Σύρου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος Β, στο μήνυμα του με την ευκαιρία του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ανέφερε ότι «όλοι μαζί ενωμένοι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές και το έθνος να συνεχίσει το ταξίδι του μέσα στην ιστορία του.

Παράλληλα, τόνισε ότι «η Παναγία μάς αγκαλιάζει όλους χωρίς να διακρίνει κανένα, για να συνεχίσουμε όλοι μαζί το δύσκολο δρόμο της καθημερινότητας».

Ο κ. Δωρόθεος κάλεσε την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία να πράξουν αγαθά για την πατρίδα μας για τον λαό μας.

Αναδεικνύοντας την πίστη των Ελλήνων προς την Παναγία, ο κ. Δωρόθεος ανέγνωσε δύο γράμματα νέων της περιόδου 1940-41.

Τέλος, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δίνει δύναμη στον ελληνικό λαό για εθνική ενότητα και ομοψυχία.

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε γεύμα στο ξενοδοχείο «ΤINOS BEACH», που παραθέτει προς τιμήν του η Διοικούσα Επιτροπή του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Ο κ. Παυλόπουλος θα αναχωρήσει αργά το μεσημέρι από την Τήνο με τη φρεγάτα του Π.Ν. «Έλλη».

Δημοφιλή