Σόιμπλε: Υπάρχουν περιθώρια για επιμήκυνση των ελληνικών δανείων και την αναδιάρθρωση του χρέους

Σόιμπλε: Υπάρχουν περιθώρια για επιμήκυνση των ελληνικών δανείων και την αναδιάρθρωση του χρέους
Christine Lagarde, managing director of the International Monetary Fund, left, and Wolfgang Schaeuble, Germany's finance minister, speak ahead of the eurogroup meeting in Brussels, Belgium, on Sunday, March 24, 2013. Cyprus's fate hangs in the balance as euro-area finance ministers meet today to decide whether the tiny Mediterranean island has done enough for a bailout that will avert its financial collapse. Photographer: Jock Fistick/Bloomberg via Getty Images
Christine Lagarde, managing director of the International Monetary Fund, left, and Wolfgang Schaeuble, Germany's finance minister, speak ahead of the eurogroup meeting in Brussels, Belgium, on Sunday, March 24, 2013. Cyprus's fate hangs in the balance as euro-area finance ministers meet today to decide whether the tiny Mediterranean island has done enough for a bailout that will avert its financial collapse. Photographer: Jock Fistick/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Ικανοποιημένος από τη συμφωνία που επετεύχθη στο πλαίσιο του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα και αισιόδοξος ότι μέχρι την Τετάρτη θα έχει επικυρωθεί και από τα εθνικά κοινοβούλια, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου ωρίμανσης των ελληνικών δανείων. «Υπάρχει περιθώριο», τονίζει, αν και περιορισμένο. Εξακολουθεί ωστόσο να απορρίπτει το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Με αυτόν τον τρόπο ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, προσπαθεί να πείσει το ΔΝΤ, να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, που θέτει ως όρον για να συμμετάσχει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η απόφαση για τον αν θα συμμετάσχει θα ληφθεί τον Οκτώβριο με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και ενώ θα έχει ξεκινήσει με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η πρόταση του ΔΝΤ είναι για κούρεμα της τάξης του 30%, κάτι που αντίκειται στους κανόνες της Ε.Ε. Πλέον και η γερμανική πλευρά φαίνεται ότι σχεδιάζει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους , ώστε να χαρακτηριστεί βιώσιμό και να πειστεί η Κριστίν Λαγκάρντ να συμμετάσχει.

Εξερχόμενος από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών ο Β. Σόιμπλε έδωσε συνέντευξη στην DW απαντώντας κατ΄ αρχήν στο ερώτημα αν είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα:

«Είναι καθοριστικό το χρέος να είναι βιώσιμο», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle και τονίζει ότι αυτό είναι σημαντικό και για το Eurogroup, όπως και για το ΔΝΤ, καθώς αποτελεί γενική αρχή. «Δεν μπορείς σε έναν οφειλέτη που δεν είναι φερέγγυος να δώσεις επιπλέον χρήματα. Και αυτό που θα κάνουμε, είναι πρώτα με τα μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν σε περισσότερη ανάπτυξη. Και τον Οκτώβριο θα δούμε, αν θα είναι αναγκαία περαιτέρω μέτρα. Καταστήσαμε σαφές ότι μια άφεση χρέους δεν μπορεί να γίνει καθόλου, βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου. Αλλά υπάρχει βεβαίως ακόμη κάποιο περιθώριο στην περαιτέρω επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής. Το περιθώριο δεν είναι πολύ μεγάλο. Καθοριστικό είναι να υλοποιηθούν τώρα πραγματικά τα μέτρα και γρήγορα ώστε να δημιουργηθεί μια πιο δυνατή αναπτυξιακή δυναμική στην Ελλάδα. Αυτό είναι βεβαίως ακριβώς αυτό που θα βοηθήσει την Ελλάδα και τους ανθρώπους στην Ελλάδα», επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και εκφράζει την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup.

«Είμαι ευχαριστημένος. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα. Μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει η συμφωνία να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε και αυτό το στόχο. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος», επισημαίνει, ενώ κάνει λόγο για αλλαγή στάσης από την ελληνική πλευρά. «Η (ελληνική) κυβέρνηση πρέπει να κάνει περίπου το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε κατά την προεκλογική περίοδο. Αλλά αν αυτό βοηθάει την Ελλάδα, τότε είναι καλό. Και αν το λέει λιγάκι αγενώς, επί της ουσίας λέει ότι η σαφής θέση της γερμανικής κυβέρνησης, της καγκελαρίου, του υπουργού Οικονομικών, οδήγησε σε αυτό, ώστε η Ελλάδα να είναι τώρα σε έναν δρόμο, για τον οποίο όλοι πιστεύουν ότι είναι μια νέα ευκαιρία για την Ελλάδα. Και αυτό είναι το σημαντικό. Και όχι το τι λέει κάποιος σε κάποια ομιλία ή όχι», εκτιμά ο κ. Σόιμπλε.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει: «Απλώς αντελήφθη ότι αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει ακριβώς αυτές τις προσπάθειες. Είναι αυτό που έλεγα εδώ και πολλά χρόνια. Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει ως μέλος της ευρωζώνης μόνο αν καταβάλει εξαιρετικές προσπάθειες. Είχε υποσχεθεί το αντίθετο. Αυτό δεν μπορεί να το τηρήσει. Πρέπει να κάνει το αντίθετο. Αλλά τώρα έλαβε την απόφαση ότι θέλει να καταβάλει αυτή την προσπάθεια και τότε αυτό είναι εντάξει. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτό θα λειτουργήσει. Θέλουμε να τον στηρίξουμε σε αυτό».

Για τη ιδιαίτερη σημασία της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα μίλησε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της CDU/CSU Μίχαελ Φουξ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF).

Στη συνέντευξη στην γερμανική ραδιοφωνία ο Μίχαελ Φουξ εξέφρασε καταρχήν την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του γερμανού υπουργού Οικονομικών. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι πεπεισμένος Ευρωπαίος και θα προτιμούσε φυσικά ένα ευρωπαϊκό σύστημα το οποίο να λειτουργεί. Εάν όμως οι Έλληνες αρνηθούν τις μεταρρυθμίσεις, εάν οι Έλληνες δεν είναι έτοιμοι να κάνουν κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα να δημιουργήσουν γρήγορα αυτό το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τότε τα πράγματα για εμάς θα είναι φυσικά δύσκολα».

Την Τετάρτη συνεδριάζει η Bundestag για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

Την Τετάρτη (19.8.2015) θα συνεδριάσει εκτάκτως το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο προκειμένου να εγκρίνει το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Bundestag προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Ο Πρόεδρος του Σώματος, Νόρμπερτ Λάμερτ, απέστειλε την σχετική πρόσκληση προς τους βουλευτές νωρίτερα σήμερα, καθώς προϋπόθεση αποτελούσε η έγκριση της συμφωνίας από το Eurogroup.

Επισημαίνεται ότι η Bundestag βρίσκεται ακόμη σε περίοδο θερινής ανάπαυλας.

Δημοφιλή