Πολλαπλασιάζονται οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα. Περισσότερα από 170.000 άτομα εισήλθαν δια θαλάσσης από τις αρχές του έτους

Πολλαπλασιάζονται οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα. Περισσότερα από 170.000 άτομα εισήλθαν δια θαλάσσης από τις αρχές του έτους

«Σταγόνα στον ωκεανό», μπροστά στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα και αποβιβάζονται πρωτίστως στα νησιά του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου, αποτελεί ο αριθμός όσων βρήκαν πρόσκαιρα μια στέγη στα κοντέινερ του Ελαιώνα ή στις καμπίνες του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που τηρεί το Λιμενικό Σώμα και έχει στη διάθεσή της η HuffPost Greece μόνο δια θαλάσσης εντοπίστηκαν από τις αρχές του έτους 172.020 αλλοδαποί σε συνολικά 2.685 περιστατικά που κλήθηκε να χειριστεί.

Μόνο δε τις πρώτες 16 πρώτες ημέρες του τρέχοντος μήνα οι Λιμενικοί εντόπισαν 45.506 άτομα σε 426 περιστατικά και όπως φαίνεται τον Αύγουστο θα καταρριφθεί και πάλι – όπως συμβαίνει εδώ και ενάμιση χρόνο- ένα ακόμη προηγούμενο ρεκόρ. Αυτό καθώς όλο τον Ιούλιο ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε σε 54.899 άτομα 748 περιστατικά.

Σημειώνεται δε πως κατά το 2014, κάναμε λόγο και πάλι για χρονιά ρεκόρ στον αριθμό μεταναστών και προσφύγων που εισήλθαν στη χώρα αν και αυτό ανήλθε μόλις σε 34.442 αλλά η αύξηση συγκριτικά με το 2013 ήταν ιδιαίτερα μεγάλη αφού έφθασε το 265%.

Σε ένα μήνα, περισσότεροι πρόσφυγες απ' ότι σε ένα χρόνο

Τώρα πια βέβαια, και πρωτίστως από τον Ιούνιο και μετά, ο αριθμός των αλλοδαπών που εισέρχεται στη χώρα δια θαλάσσης ισοδυναμεί ή και ξεπερνά και πολύ τον αριθμό που είχε καταγραφεί όλο το 2014!

«Αντικρίζοντας» αυτά τα αριθμητικά στοιχεία είναι μάλλον εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα να είναι «που βρίσκονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι» τους οποίους συχνά πολλοί εξ υμών αδυνατούμε να «δούμε». Με εξαίρεση ίσως όσους είχαν καταλύσει στο Πεδίον του Άρεως ή αποσπασματικά στις εικόνες που βλέπουμε από τα νησιά που δοκιμάζονται εξαιτίας των αυξημένων μεταναστευτικών ροών όπως η Κως, η Μυτιλήνη, η Σάμος, η Χίος κα

Για κάθε επιτυχής «επιχείρηση» ανεύρεσης και προσφοράς στέγης σε περί τους 2.000 ανθρώπους- σε Ελαιώνα και σε επιβατηγό πλοίο- υπάρχουν ένας πραγματικά τεράστιος αριθμός ανθρώπων, που δεν διαθέτει ούτε τα απολύτως απαραίτητα που συνεχίζει να βρίσκεται...κάπου εκεί έξω.

Με δεδομένο δε πως ακόμη και για να βρεθούν αυτές οι δύο λύσεις- για τους πρόσφυγες στο Πεδίον του Άρεως και την Κω- απαιτήθηκε αρκετός χρόνος και συχνά προκλήθηκαν και ακραίες καταστάσεις, αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολο είναι για την Πολιτεία να διαχειριστεί το μεταναστευτικό και πόσο αναγκαία είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών σε κοινοτικό επίπεδο και η αρωγή- εμπράκτως- από τις χώρες της ΕΕ που θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης- και φροντίδας προσφύγων- πους τους αναλογεί.

Το πείραμα του Ελαιώνα και του «Ελευθέριου Βενιζέλος»

Ακόμη δε, οι λύσεις που δίνει η Πολιτεία δεν είναι πάντοτε αρεστές από τους ίδιους τους πρόσφυγες. Για παράδειγμα στη περίπτωση της μετεγκατάστασης των Αφγανών στον Ελαιώνα, πληροφορίες αναφέρουν πως αν και είχαν καταγραφεί 295 άτομα τελικά στα κοντέινερ θα φιλοξενηθούν 171 ενώ τουλάχιστον 30 πρόσφυγες αρνήθηκαν τη βοήθεια που τους δόθηκε.

Το πως θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων είναι κάτι που θα κριθεί στην πράξη το προσεχές διάστημα. Σίγουρα πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην λειτουργήσει στα πρότυπα της Αμυγδαλέζας- αλλά πχ να υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης εισόδου και εξόδου αλλά να υπάρχουν περιορισμοί όπως η επιστροφή στο κέντρο συγκεκριμένη ώρα το βράδυ.

Πάντως σε επίπεδο φιλοξενίας οι συνθήκες φαίνεται να είναι αξιοπρεπείς. Οι χώροι στο εσωτερικό των κοντέινερ έχουν επιπλωθεί, διαθέτουν κλιματιστικό έχουν γίνει έργα ύδρευσης και αποχέτευσης ενώ υπάρχει και ένας χώρος που έχει διαμορφωθεί ως παιδότοπος αλλά και κάποιοι χώροι συνάθροισης.

Συνολικά στο Ελαιώνα μπορούν να φιλοξενηθούν έως 720 άτομα, σε 90 κοντέινερ στέγασης έως και οκτώ ατόμων.

Στο δε επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που έχει καταπλεύσει στην Κω, έχουν επιβιβαστεί τουλάχιστον 1.166 πρόσφυγες από τη Συρία ενώ θεωρητικά το πλοίο τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 2.500 άτομα αν και ο αριθμός αυτός θα είναι σαφώς μικρότερος στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και σε αυτή την περίπτωση- αφού στο παρελθόν δεν είχαμε ανάλογη περίπτωση – θα πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει ο τρόπος φιλοξενίας ενώ ήδη λιμενικοί και αστυνομικοί βρίσκονται επί του πλοίου και εναλλάξ για λόγους ασφαλείας.

Δημοφιλή