Κάθε πότε πρέπει να πλένουμε τα σεντόνια και τις πετσέτες μας; Ένας χρήσιμος οδηγός

Κάθε πότε πρέπει να πλένουμε τα σεντόνια και τις πετσέτες μας; Ένας χρήσιμος οδηγός
USA, New Jersey, Jersey City, Woman spreading sheet on bed
Tetra Images via Getty Images
USA, New Jersey, Jersey City, Woman spreading sheet on bed

Αναρωτιέστε πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες και τα σεντόνια σας; Ιδού μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Πετσέτες μπάνιου

Τι προτείνεται: Κάθε τρεις ή τέσσερις χρήσεις

Είναι σχεδιασμένες να αντέχουν αρκετή χρήση, αλλά ίσως να αρχίζουν να μυρίζουν γρήγορα μετά από μερικά ντους – ειδικά εάν δεν τις αερίζετε και σωστά. Εάν κάνετε μια δουλειά που είναι απαιτητική σωματικά, θα έπρεπε να τις πλένετε πιο συχνά. Επίσης, μην μοιράζεστε ποτέ την πετσέτα σας με κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας, εάν κάποιος έχει κάποια δερματική πάθηση.

Σεντόνια ύπνου

Τι προτείνεται: Κάθε μία ή δύο εβδομάδες

Εάν το να κοιμάστε σε σεντόνια που μυρίζουν απορρυπαντικό σας βοηθά να χαλαρώνετε και να ξεκουράζεστε καλύτερα, τότε ο παραπάνω κανόνας είναι δεκτός. Εάν πάλι, προτιμάτε τα σεντόνια που είναι περισσότερο χρησιμοποιημένα μπορείτε να τα αλλάξετε και λίγο αργότερα.

Υπάρχουν βέβαια οι εξαιρέσεις στον τελευταίο, περισσότερο «χαλαρό» κανόνα: εάν έχουν εμφανείς λεκέδες, εάν είστε άρρωστοι, εάν κοιμάστε γυμνοί ή εάν πάτε στο κρεβάτι σας μετά από γυμναστική χωρίς να κάνετε ντους. Τότε, ναι, να τα πλένετε συχνότερα!

Πετσέτες κουζίνας

Τι προτείνεται: Κάθε εβδομάδα

Οι πετσέτες αυτές συνήθως λερώνονται με φαγητό, επομένως μυρίζουν αμέσως και καλό θα ήταν όντως να τις αλλάζετε κάθε εβδομάδα. Εάν ωστόσο τις χρησιμοποιείτε λιγότερο ή τις έχετε περισσότερο για διακόσμηση, τότε μπορείτε να τις πλένετε μία φορά την εβδομάδα.

Πετσέτες χεριών

Τι προτείνεται: Κάθε δύο ή τρεις ημέρες (και όμως!)

Βρίσκονται σε ένα δωμάτιο γεμάτο μικρόβια -το μπάνιο- και χρησιμοποιούνται από πολλούς ανθρώπους για κάθε είδους λόγο, οπότε είναι λογικό να τις πλένετε συχνότερα από όλα τα υπόλοιπα. Το καλό είναι ότι οι πετσέτες χεριών δεν είναι πολύ ακριβές, επομένως πάρτε πολλές και θα είστε εντάξει!

Χαλάκι μπάνιου

Τι προτείνεται: Κάθε μία ή δύο εβδομάδες

Εξαρτάται από το πόσο χρησιμοποιείται και από την ποιότητά του. Εάν δείχνει πάντα να είναι υγρό, τότε οφείλεται να το καθαρίσετε άμεσα. Εάν παραμένει μαλακό και δεν μυρίζει, έχετε ακόμη λίγο χρόνο πριν το ρίξετε στο πλυντήριο. Για να το κρατήσετε καθαρό για περισσότερο καιρό, μπορείτε να το κρεμάτε έτσι ώστε να στεγνώνει ή να αγοράσετε ένα χαλάκι με δύο όψεις.

Κουρτίνες

Τι προτείνεται: Δύο φορές τον χρόνο

Το μόνο που συλλέγουν οι κουρτίνες καθώς περνά ο χρόνος είναι η σκόνη. Εκτός και εάν κάποιος στο σπίτι σας έχει κάποια αλλεργία – που σημαίνει ότι θα πρέπει να τις πλένετε τέσσερις φορές τον χρόνο – ένα πλύσιμο ανά έξι μήνες είναι αρκετό.

Μαξιλάρι

Τι προτείνεται: Δύο φορές τον χρόνο

Είτε περιέχει πούπουλα είτε είναι συνθετικό, είναι καλό να το πλένετε δύο φορές τον χρόνο για να παραμείνουν καθαρά. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι οι οδηγίες πλυσίματος, ανάλογα με το υλικό του μαξιλαριού σας.

Πάπλωμα

Τι προτείνεται: Δύο φορές τον χρόνο

Μπορεί να το χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, αλλά δεν «υπομένει» τόσα πολλά και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να το πλένουμε λιγότερο συχνά. Μπορείτε να το πλένετε κάθε φορά που αλλάζει η εποχή, μία φορά όταν αρχίζει το κρύο και μία ακόμη φορά όταν αρχίζει να μπαίνει η άνοιξη. Εάν φυσικά έχετε την αίσθηση ότι μυρίζει και έχει λερωθεί, τότε επιβάλλεται να το πλύνετε!

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην αμερικάνικη Huffington Post και έχει μεταφραστεί από τα αγγλικά.