Το Tetris μειώνει τη διάθεση για σεξ, φαγητό και ύπνο

Το Tetris μειώνει τη διάθεση για σεξ, φαγητό και ύπνο
shutterstock

Ένα από τα πιο διάσημα βιντεοπαιχνίδια στον κόσμο, το Tetris, φαίνεται να μειώνει την ανάγκη κατανάλωσης καφεΐνης, νικοτίνης, αλκοόλ, φαγητού, αλλά και τη διάθεση για σεξ.

Ψυχολόγοι από το πανεπιστήμιο του Πλίμουθ στη Μεγάλη Βρετανία και το αυστραλιανό πανεπιστήμιο Queensland, ανακάλυψαν ότι ακόμα κι ένα παιχνίδι Tetris μερικών λεπτών μειώνει τη διάθεση για πολλές ουσίες ή δραστηριότητες που κάνουν κακό στον οργανισμό, κατά 20%.

Σε 7 στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ερευνητές έδωσαν την οδηγία σε 31 συμμετέχοντες, ηλικίας 18-27 ετών, να περιγράψουν τη λαχτάρα τους μέσα από ένα μήνυμα. Αυτές οι επιθυμίες αφορούσαν καφέ, τσιγάρο, κρασί, μπίρα, φαγητό και ύπνο.

Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες ξεκίνησαν να παίζουν Tetris για 3 λεπτά, αφού είχαν στείλει την περιγραφή τους στους ερευνητές και αφού τελείωσαν με το παιχνίδι έπρεπε να ξαναδώσουν την περιγραφή τους. Διαπιστώθηκε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες έπαιζαν Tetris είχαν πτώση στην επιθυμία τους της τάξης του 56-70% και η πτώση αυτή έμεινε σταθερή για 7 μέρες.

Η καθηγήτρια Jackie Andrade, που έλαβε μέρος στην έρευνα, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Θεωρούμε ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι επιθυμίες περιλαμβάνουν πολύ την φαντασία, δηλαδή την νοητική απεικόνιση μίας ουσίας ή μίας δραστηριότητας. Παίζοντας ένα παιχνίδι που έχει τόσες εικόνες και είναι τόσο ενδιαφέρον δεν μπορεί κάποιος να κάνει την πνευματική διαδικασία που υποστηρίζει αυτή τη νοητική απεικόνιση. Και είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να φαντάζεται έντονα κάτι και να παίζει Tetris ταυτόχρονα».