Εκλογές (τον Σεπτέμβριο) σίγουρα. Ψήφος εμπιστοσύνης μάλλον

Εκλογές (τον Σεπτέμβριο) σίγουρα. Ψήφος εμπιστοσύνης μάλλον
SOOC

Την οδό της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης, και δι’ αυτής της προσφυγής σε εκλογές, θα εισηγηθούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες στον πρωθυπουργό οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιστρέψει από τις 4ήμερες διακοπές του και έχει συνάντηση σήμερα με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να οργανώσει την διασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας με τα πρώτα 26 δις ευρώ. Παράλληλα ξεκινά τις επαφές του με τους κορυφαίους υπουργούς για τις πολιτικές εξελίξεις και τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου.

Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, το πλέον βέβαιο είναι ότι «οι εκλογές θα γίνουν». Το ερώτημα είναι πότε θα γίνουν, καθώς το Μαξίμου αναζητά μία καθαρή λύση και ταυτόχρονα επιδιώκει εκλογές προς τα τέλη του Οκτώβρη.

Το ζήτημα της πρότασης εμπιστοσύνης παραμένει σε εκκρεμότητα, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα υλοποιηθεί ο αρχικός σχεδιασμός που είναι η κατάθεση της πρότασης. Τις τελευταίες ημέρες κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν πως είναι αντιφατικό να ζητήσεις ψήφο εμπιστοσύνης, να την λάβεις και να πας και σε εκλογές.

Ωστόσο οι εισηγήσεις των υπουργών απομακρύνουν αυτές τις δεύτερες σκέψεις για την ψήφο εμπιστοσύνης και δεν αποκλείεται η συζήτηση να ξεκινήσει ακόμη και την Δευτέρα. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι μετά τις 20 Αυγούστου θα ασχοληθεί με τις πολιτικές εξελίξεις. Έτσι αν κατατεθεί η πρόταση την Παρασκευή βάση Συντάγματος και Κανονισμού της Βουλής χρειάζονται μέχρι δύο ημέρες για την έναρξη της συζήτησης. Επισημαίνεται πάντως πως δίνεται δυνατότητα και για άμεση έναρξη της συζήτησης.

Ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «καθαρή εμπιστοσύνη», δηλαδή πάνω από 151 θετικές ψήφους και δέσμευση για στήριξη της κατεύθυνσης που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Τα σχέδια για αποχή ή «παρών», που κρύβουν το οξυμμένο πολιτικό πρόβλημα, δεν θα γίνουν αποδεκτά. Ο πρωθυπουργός δεν θα ηγείται μίας κυβέρνησης μειοψηφίας, που θα υπονομεύεται από το εσωτερικό της.

Από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα πράξει. «Όταν έρθει η πρόταση θα κουβεντιάσουμε τι θα κάνουμε», λέει ο Στάθης Λεουτσάκος που είναι από εκείνους που θέλουν την σκληρή γραμμή – μάλιστα θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει ρωτήσει τα κομματικά όργανα για να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης…

Παράλληλα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας «υποδεικνύουν» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την οδό της κυβέρνησης ειδικού σκοπού, που την προωθούν διάφοροι εγχώριοι διαπλεκόμενοι και μη κύκλοι, αλλά την απορρίπτει διαρρήδην το Μαξίμου. «Αν έχει δρομολογήσει ότι από την συνέπεια της εφαρμογής των προγραμματικών δηλώσεων στην συνέπεια της εφαρμογής των μνημονίων, πάλι έχει μία τερατώδη πλειοψηφία στη Βουλή, 200 βουλευτές», λέει ο Στ. Λεουτσάκος.

Δημοφιλή