ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/08/2015 16:57 EEST | Updated 19/08/2015 18:16 EEST

Εγκρίθηκε το νέο ελληνικό δάνειο από τον ESM

Valdis Dombrovskis/Twitter

«Ναι» στο νέο ελληνικό δάνειο είπε ο ESM σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητών στο Λουξεμβούργο. To τριετές δάνειο προς την Ελλάδα θα είναι συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το πρωί της Πέμπτη θα γίνει η πρώτη εκταμίευση, ύψους 13 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου 12 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο - γέφυρα). Σχεδόν 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί στο ελληνικό δημόσιο, ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, σύντομα ο ESM θα απελευθερώσει και το ποσό των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Συνολικά από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ, στις τράπεζες θα πάνε 25 δισ. ευρώ.

Την ανακοίνωση για την επίσημη έγκριση του δανείου έκανε πρώτος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μέσω twitter.

«Η βοήθεια σταθεροποίησης για την Ελλάδα εγκρίθηκε από την Ευρωζώνη. Μόλις υπέγραψα το νέο MOU (μνημόνιο κατανόησης) για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γιούνκερ», σημείωσε ο Ντομπρόβσκις, ο οποίος ανέβασε και σχετική φωτογραφία.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν μια ευκαιρία να αποκαταστήσουν την οικονομική σταθερότητα. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι αυτό που θα μετρήσει στο τέλος», ανέφερε σε δεύτερο tweet.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μέσω τηλεδιάσκεψης, έδωσαν το πράσινο φως.

Το πρόγραμμα θα καλύπτει την Ελλάδα χρηματοδοτικά για την επόμενη τριετία.

Η πρώτη δόση θα ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει δύο υποδόσεις: Η πρώτη υποδόση, ύψους 10 δισ. ευρώ, θα καταστεί διαθέσιμη άμεσα σε ξεχωριστό λογαριασμό του ΕΜΣ, για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.

Η δεύτερη υποδόση των 16 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί σταδιακά, με την πρώτη εκταμίευση (13 δισ. ευρώ) να έρχεται στα ελληνικά ταμεία το πρωί της Πέμπτης και να ακολουθούν τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ το φθινόπωρο, εφόσον πάνε όλα καλά με την αξιολόγηση και εφαρμοσθούν τα προαπαιτούμενα που βασίζονται σε μέτρα του νέου προγράμματος και που θα εξειδικευθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Sponsored Post