Markit: Ενισχύθηκε η οικονομία της ευρωζώνης τον Αύγουστο χάρη στην ανάπτυξη της Γερμανίας

Markit: Ενισχύθηκε η οικονομία της ευρωζώνης τον Αύγουστο χάρη στην ανάπτυξη της Γερμανίας
ChrisGoldNY/Flickr

Η οικονομία της Ευρωζώνης ενισχύθηκε τον Αύγουστο, καθώς η βελτίωση στη Γερμανία οδήγησε κοντά σε υψηλό επίπεδο τετραετίας τον δείκτη δραστηριότητας των επιχειρήσεων που καταρτίζει η βρετανική εταιρεία Markit Economics, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) - που καταγράφει τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών - αυξήθηκε στις 54,1 μονάδες από 53,9 τον Ιούλιο, κοντά στο υψηλό 4ετίας που σημειώθηκε τον Ιούνιο (σημειώνεται ότι κάθε τιμή του δείκτη πάνω από το 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας). Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση παρέμεινε σταθερός στις 52,4 μονάδες, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τον τομέα υπηρεσιών αυξήθηκε στις 54,3 μονάδες από 54 τον Ιούλιο.

Η βελτίωση καθοδηγήθηκε εν μέρει από τη Γερμανία, όπου ο δείκτης PMI της μεταποίησης αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και ένα έτος. Η εξέλιξη αυτή αντιστάθμισε τα απογοητευτικά στοιχεία στη Γαλλία, όπου ο μεταποιητικός τομέας συρρικνώθηκε για δεύτερο μήνα. Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου.

Υπάρχουν, ωστόσο, κίνδυνοι για την ανάκαμψη, περιλαμβανομένης της αστάθειας στις αναδυόμενες αγορές από την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος και της επικείμενης αύξησης των επιτοκίων από τη αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) και την Τράπεζα της Αγγλίας.

«Η Ευρωζώνη διέρχεται ακόμη μία από τις καλύτερες περιόδους της των τελευταίων τεσσάρων ετών αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ο υψηλόβαθμος οικονομολόγος Ρομπ Ντόμπσον της Markit. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχει «αντοχή» στην οικονομία, με τον δείκτη PMI να υποδηλώνει έναν ρυθμό ανάπτυξης 0,4% στο τρίτο τρίμηνο, υψηλότερο από το 0,3% του δεύτερου τριμήνου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή