Επεισόδια μεταξύ Σκοπιανών αστυνομικών και μεταναστών στα σύνορα ΠΓΔΜ- Ελλάδας

Επεισόδια μεταξύ Σκοπιανών αστυνομικών και μεταναστών στα σύνορα ΠΓΔΜ- Ελλάδας

Ένταση προκλήθηκε στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, όπου μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχουν εγκλωβιστεί, περιμένοντας να εισέλθουν στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Κιλκίς, συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να απωθήσουν το πλήθος των συγκεντρωμένων που, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται σε περισσότερα από 2.000 άτομα.

Δέκα άτομα τραυματίστηκαν από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Απ' αυτούς οι τέσσερις, σύμφωνα με κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται στην περιοχή, τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, στο νοσοκομείο Κιλκίς.

Στην περιοχή, δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένας αυτοσχέδιος καταυλισμός, καθώς περίπου 3000 πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν άδεια από τις αρχές της ΠΓΔΜ για να περάσουν τα σύνορα.

Όσοι διαθέτουν σκηνές, τις έχουν στήσει στα χωράφια κατά μήκος των συνόρων, άλλοι έχουν βρει καταφύγιο στον σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης και εκατοντάδες κατακλύζουν τα καφενεία του χωριού, αναζητώντας νερό, πρίζες να φορτίσουν τα κινητά τους και πρόσβαση σε wi-fi.

Πολλοί πάντως, απογοητευμένοι από την κατάσταση, δηλώνουν ότι θα γυρίσουν για λίγο στη Θεσσαλονίκη ή στο Πολύκαστρο μέχρι να ξεκαθαρίσει πότε θα μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα προς την ΠΓΔΜ.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ έχουν αναπτυχθεί, από το μεσημέρι της Πέμπτης, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας και δεν επιτρέπουν σε πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Μάλιστα, η αστυνομία της ΠΓΔΜ έχει τοποθετήσει στην ουδέτερη ζώνη και ένα χαμηλό συρματόπλεγμα, μήκους 200-300 μέτρων, ώστε να κρατά σε κάποια απόσταση τους πρόσφυγες.

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία της χώρας) ανακοίνωσε και επίσημα ότι βάσει της απόφασης της κυβέρνησης της χώρας για κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα βόρεια και νότια σύνορα της ΠΓΔΜ, έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της αστυνομίας κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα, ενώ στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να αναπτυχθούν και δυνάμεις του Στρατού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας ενεργούν σύμφωνα με τις εντολές για την προστασία των κρατικών συνόρων και επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα μόνο σε περιορισμένο αριθμό παράτυπων μεταναστών, από ευάλωτες κατηγορίες, που χρήζουν άμεσης ανάγκης.

Σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, τις τελευταίες 24 ώρες έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός έκδοσης αδειών τριήμερης παραμονής στη χώρα σε μετανάστες, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, όπου εκδιδόταν περίπου 1.300 τέτοιες άδειες, καθημερινά.

Έτσι, από τις 8:00 το πρωί της Πέμπτης, μέχρι το 8:00 το πρωί, εκδόθηκαν συνολικά 181 άδειες τριήμερης παραμονής στη χώρα, σε παράτυπους μετανάστες.

Koμισιόν: Διερευνώνται τα περιστατικά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά τα πραγματικά περιστατικά, ανέφερε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Κάθριν Ρέι, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Κληθείσα να σχολιάσει τη χρήση δακρυγόνων, από τις αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ για την απώθηση προσφύγων, η Κάθριν Ρέι ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει λάβει γνώση για τα περιστατικά αυτά και τα διερευνά. Η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε, ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κηρύξει σε κατάσταση κρίσης τα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας. «Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τοπικές αρχές και με την επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Σε αυτό το στάδιο παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και διερευνούμε τα γεγονότα», ανέφερε η ίδια εκπρόσωπος.

Συνεχίζοντας, η Κάθριν Ρέι, υπενθύμισε ότι η ΕΕ παρέχει ανθρωπιστική στήριξη στην ΠΓΔΜ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων που δέχεται. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το περιφερειακό πρόγραμμα για τη διαχείριση μετανάστευσης στα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, το οποίο ανέρχεται σε 8 εκατ. ευρώ, πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα και αναμένεται να εφαρμοστεί το Σεπτέμβριο.

Τέλος, η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στη Σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Αυγούστου στη Βιέννη και στην οποία από την πλευρά της Επιτροπής θα συμμετάσχουν η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ενεργειακής ένωσης, Μάρος Σέφκοβιτς.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή