Δυνάμεις του Στρατού στέλνει στα σύνορα με την Ελλάδα η πΓΔΜ όπου βρίσκεται μεγάλος αριθμός μεταναστών

Δυνάμεις του Στρατού στέλνει στα σύνορα με την Ελλάδα η πΓΔΜ όπου βρίσκεται μεγάλος αριθμός μεταναστών

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η πΓΔΜ μετά την αθρόα προσέλευση μεταναστών στα σύνορα με την Ελλάδα, με την γειτονική χώρα να αποφασίζει να αναπτύξει και δυνάμεις του στρατού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Ειδομένη όπου οι μετανάστες -που από τα νησιά του Αιγαίου μετέβησαν στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ- περνούν τη νύχτα στην ύπαιθρο, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές για τη διαμονή τους, κάνοντας από το πρωί αρκετές προσπάθειες να περάσουν τα σύνορα.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που περιγράφει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείο για τους μετανάστες και τους περίπου 300 πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα και να απεγκλωβιστούν από την ουδέτερη ζώνη. Με δάκρυα στα μάτια, κατάκοποι, αλλά χαρούμενοι, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής όπου θα εκδώσουν το εισιτήριο της ελπίδας. Με προορισμό το Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα με τη Σερβία.

Στην ουδέτερη ζώνη παραμένουν εγκλωβισμένοι 3.000 χιλιάδες πρόσφυγες και η διέλευσή τους θα γίνεται σταδιακά -από τις 5 το πρωί του Σαββάτου θα επιτρέπεται η είσοδος 300 ατόμων ανά διώρο.

Νωρίτερα, από την άλλη μεριά των συνόρων, επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ των μεταναστών και των αστυνομικών της πΓΔΜ. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Κιλκίς, συνοριοφύλακες της πΓΔΜ χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να απωθήσουν το πλήθος των συγκεντρωμένων που, κατά πληροφορίες, ανέρχεται σε περισσότερα από 2.000 άτομα.

Δέκα άτομα τραυματίστηκαν από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Απ' αυτούς οι τέσσερις, σύμφωνα με κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται στην περιοχή, τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, στο νοσοκομείο Κιλκίς.

Αναπτύσσεται στρατός

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία της χώρας) ήδη ανακοίνωσε και επίσημα, ότι των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα, θα συνδράμουν και δυνάμεις του Στρατού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας ενεργούν σύμφωνα με τις εντολές για την προστασία των κρατικών συνόρων και επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα μόνο σε περιορισμένο αριθμό παράτυπων μεταναστών, από ευάλωτες κατηγορίες, που χρήζουν άμεσης ανάγκης.

Σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, τις τελευταίες 24 ώρες έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός έκδοσης αδειών τριήμερης παραμονής στη χώρα σε παράτυπους μετανάστες, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, όπου εκδιδόταν περίπου 1.300 τέτοιες άδειες, καθημερινά.

Έτσι, από τις 8:00 το πρωί χθες, μέχρι το 8:00 σήμερα πρωί Παρασκευή, εκδόθηκαν συνολικά 181 άδειες τριήμερης παραμονής στη χώρα, σε παράτυπους μετανάστες. Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι το επόμενο διάστημα θα δίνονται περισσότερες άδειες, ώστε σταδιακά να περνούν περισσότερα άτομα.

Η Ευρώπη διερευνά...

Το σχόλιο της ΕΕ για τα γεγονότα είναι ότι διερευνά το περιστατικό. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Κάθριν Ρέι, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Υπενθύμισε ότι η ΕΕ παρέχει ανθρωπιστική στήριξη στην ΠΓΔΜ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων που δέχεται. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το περιφερειακό πρόγραμμα για τη διαχείριση μετανάστευσης στα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, το οποίο ανέρχεται σε 8 εκατ. ευρώ, πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα και αναμένεται να εφαρμοστεί το Σεπτέμβριο.

Τέλος, η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στη Σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Αυγούστου στη Βιέννη και στην οποία από την πλευρά της Επιτροπής θα συμμετάσχουν η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ενεργειακής ένωσης, Μάρος Σέφκοβιτς.

Εικόνες από τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Μετανάστες στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Δημοφιλή