Κωνσταντοπούλου: Θεσμικό ατόπημα Παυλόπουλου για τις διερευνητικές εντολές, παρέκαμψε την πρόεδρο της Βουλής

Κωνσταντοπούλου: Θεσμικό ατόπημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρέκαμψε την πρόεδρο της Βουλής

Θεσμικό ατόπημα χαρακτήρισε τη δρομολόγηση της διαδικασίας ανάθεσης διερευνητικών εντολών «με ιδιάζουσα και αντισυνταγματική σπουδή πριν γίνουν τα θεσμικά προαπαιτούμενα» η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

«Δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο κατά το οποίο η κυβέρνηση δεν ενημερώνει την πρόεδρο και μέσω αυτής το σώμα» τόνισε, αναφέροντας ότι δεν είχε θεσμική ενημέρωση για την παραίτηση της κυβέρνησης.

«Δεν ξέρω αν υπάρχει προηγούμενο κατά το οποίο και ο ΠΤΔ επιλέγει να μην ενημερώσει την πρόεδρο της Βουλής» υποστήριξε. Κανονικά η ενημέρωση έπρεπε να είναι θεσμική, συνέχισε, σημειώνοντας ότι δυστυχώς δεν υπήρξε κάτι τέτοιο, «δυστυχώς παρά την απόπειρα να επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν τη συνάντησή σας».

Ο κ. Παυλόπουλος, συμπλήρωσε η κ. Κωνσταντοπούλου, επέλεξε να επικοινωνήσει μαζί της μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μεϊμαράκη, καταφεύγοντας – όπως υποστήριξε η πρόεδρος της Βουλής- σε ερμηνείες του Συντάγματος που δεν βασίζονται στο γράμμα του και «δεν τιμούν την θεσμική ευθύνη όλων μας»

Σημειώνεται ότι σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου της κ. Κωνσταντοπούλου, αναφέρεται ότι «αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός παρέλειψε παντελώς να ενημερώσει την πρόεδρο της Βουλής τόσο για την πρόθεση παραίτησης της κυβέρνησης η οποία είχε λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής όσο και για την συντελεσθείσα παραίτηση.Αποτελεί ακόμη πιο δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης επέλεξε να παρακάμψει την πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα και χωρίς να πληρούνται οι συνταγματικές προϋποθέσεις τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών και, μάλιστα, με νυχτερινά ηλεκτρονικά μηνύματα. Αποτελεί ιδιαιτέρως οχληρό γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να επικοινωνήσει με την Πρόεδρο της Βουλής ακόμη και σήμερα το πρωί, προ της συναντήσεώς του με τον Πρόεδρο της ΝΔ, όταν η ίδια η πρόεδρος τον ζήτησε τηλεφωνικώς.Αποτελεί, τέλος, θεσμικό ολίσθημα ότι, όταν τελικά επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Βουλής σήμερα στις 11.30, επιχείρησε ερμηνείες του Συντάγματος για να δικαιολογήσει το θεσμικό ατόπημα».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στο άρθρο 37 § 4 του Συντάγματος, που εφαρμόζεται εν προκειμένω, σύμφωνα με το άρθρο 38 § 1, προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά, με τρόπο που αποκλείει επινοημένες ερμηνείες: «Η πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή˙ η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής».

Απάντηση στους ισχυρισμούς της κ. Κωνσταντοπούλου έδωσαν κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατιας «δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες».

«Ως προς την ουσιώδη μεταβολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία υπαινίχθηκε η κ.Κωνσταντοπούλου, απλώς υπενθυμίζεται, ότι κατά το άρθρο 11 παρ. 6 του κανονισμού της Βουλής, εκείνη όφειλε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την μεταβολή αυτή, πράγμα που δεν έχει πράξει ως τώρα» συμπληρώνεται.

Δημοφιλή