Πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω δυσοίωνων δεδομένων από την Κίνα

Πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω δυσοίωνων δεδομένων από την Κίνα
An investor watches a display of stock prices at a brokerage in Beijing, Friday, Aug. 21, 2015. Asian stocks fell further Friday after a survey showed Chinese manufacturing weakened this month. (AP Photo/Ng Han Guan)
An investor watches a display of stock prices at a brokerage in Beijing, Friday, Aug. 21, 2015. Asian stocks fell further Friday after a survey showed Chinese manufacturing weakened this month. (AP Photo/Ng Han Guan)
ASSOCIATED PRESS

Σημαντική πτώση σημειώνουν τα διεθνή χρηματιστήρια την Παρασκευή, κλείνοντας τη χειρότερη εβδομάδα του έτους, καθώς ανησυχητικά δεδομένα από την Κίνα ωθούν τους επενδυτές στην ασφάλεια του χρυσού και των ομολόγων.

Τα δεδομένα από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου υποδεικνύουν ότι ο κολοσσιαίος κατασκευαστικός της τομέας επιβραδύνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς από τα βάθη της οικονομικής κρίσης του 2009, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την υγεία της, που απασχολούσαν οικονομολόγους εδώ και μήνες.

Ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,7%, ο DAX είχε κάθοδο μόλις κάτω του 1%, ενώ ο CAC 40 είχε πτώση 0,8%. Στο ΧΑ στις 12:51 η πτώση ήταν της τάξης του 0,63%.

Κακή είναι η εικόνα και στην Ασία, όπου ο Nikkei έπεσε κατά 3%, ο S&{/ASX 200 είχε πτώση 1,4% και ο Κospi 2%. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,5%, ενώ ο Shanghai Composite έπεσε 4,2%.

Ο δείκτης Caixin/ Markit (ΡΜΙ) έπεσε στο 47,1% από το 47,8% τον Ιούλιο. Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, ποσοστό κάτω του 50% υποδηλώνει συστολή. Οι επενδυτές προβληματίζονται έντονα, καθώς ο Shanghai Composite έχει σημειώσει συνολικά πτώση 12% αυτή την εβδομάδα.

Νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο, τα επίσημα οικονομικά δεδομένα της Κίνας υπέδειξαν υπολογίσιμη επιβράδυνση το προηγούμενο τρίμηνο. Το 2014 η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό της από το 1990: 7,4%, χάνοντας τον ετήσιο στόχο του 7,5% για πρώτη φορά μέσα σε 15 χρόνια.

Ωστόσο, η οικονομία της Ευρωζώνης ενισχύθηκε τον Αύγουστο, καθώς η βελτίωση στη Γερμανία οδήγησε κοντά σε υψηλό επίπεδο 4ετίας τον δείκτη δραστηριότητας των επιχειρήσεων που καταρτίζει η βρετανική εταιρεία Markit Economics, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) - που καταγράφει τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών - αυξήθηκε στις 54,1 μονάδες από 53,9 τον Ιούλιο, κοντά στο υψηλό 4ετίας που σημειώθηκε τον Ιούνιο (σημειώνεται ότι κάθε τιμή του δείκτη πάνω από το 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας). Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση παρέμεινε σταθερός στις 52,4 μονάδες, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τον τομέα υπηρεσιών αυξήθηκε στις 54,3 μονάδες από 54 τον Ιούλιο.

Η βελτίωση καθοδηγήθηκε εν μέρει από τη Γερμανία, όπου ο δείκτης PMI της μεταποίησης αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και ένα έτος. Η εξέλιξη αυτή αντιστάθμισε τα απογοητευτικά στοιχεία στη Γαλλία, όπου ο μεταποιητικός τομέας συρρικνώθηκε για δεύτερο μήνα. Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου. Υπάρχουν, ωστόσο, κίνδυνοι για την ανάκαμψη, περιλαμβανομένης της αστάθειας στις αναδυόμενες αγορές από την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος και της επικείμενης αύξησης των επιτοκίων από τη αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) και την Τράπεζα της Αγγλίας.

Δημοφιλή