ΗΠΑ: Γυναίκες κατάφεραν για πρώτη φορά να αποφοιτήσουν από την Σχολή των Rangers

ΗΠΑ: Γυναίκες κατάφεραν για πρώτη φορά να αποφοιτήσουν από την Σχολή των Rangers

Για πρώτη φορά, γυναίκες θα αποφοιτήσουν από την υψηλού κύρους Αμερικανική Σχολή των Rangers (Ειδικές Δυνάμεις), ανακοίνωσαν αξιωματούχοι την Δευτ΄ρα.

Δύο γυναίκες αξιωματικοί ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση τους σε ένα από τα δυσκολότερα στρατιωτικά προγράμματα και θα αποφοιτήσουν την Παρασκευή, μαζί με τους άνδρες συναδέλφους τους. Σύμφωνα με το NPR, και οι δύο είναι υπολοχαγοί που παρακολούθησαν μαθήματα στην Στρατιωτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών (West Point).

Το δίμηνο πρόγραμμα της Σχολής των Ranger ιδρύθηκε το 1950 και πρόκειται για μια δύσκολη εκπαίδευση που στόχο έχει να προετοιμάσει τους εκπαιδευόμενους έτσι ώστε να γίνουν μέλη της αφρόκρεμας των μαχητών του στρατού. Λαμβάνει χώρα στους λόφους του Fort Benning στην Πολιτεία της Τζώρτζια και στους βάλτους της Φλόριντα, όπου οι εκπαιδευόμενοι βελτιώνουν τις μαχητικές και ηγετικές τους ικανότητες, ενώ μαθαίνουν να επιβιώνουν χωρίς πολύ ύπνο και φαγητό.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Στρατού, περίπου το 40% των ανδρών στρατιωτών που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα καταφέρνουν να αποφοιτήσουν. Μόνο τον Ιανουάριο οι αξιωματούχοι επέτρεψαν στις γυναίκες να συμμετάσχουν σε αυτό σε πειραματικό επίπεδο.

Παρόλο που οι γυναίκες απόφοιτοι θα μπορούν να φορούν την ετικέτα των Rangers στην στολή τους, δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε άλλα προγράμματα που είναι ανοιχτά στους άνδρες. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι γυναίκες δεν θα μπορούν να δοκιμαστούν στο Τμήμα των Rangers ή να συμμετέχουν στο πεζικό σώμα ή στην πρώτη γραμμή, όπως συμβαίνει συνήθως με τους άνδρες απόφοιτους της συγκεκριμένης Σχολής.

Το Πεντάγωνο ανέφερε πως αυτό ίσως να αλλάξει, καθώς επανεξετάζει τον ρόλο των γυναικών στον στρατό, Για παράδειγμα, κάθε κλάδος του στρατού αναλογίζεται κατά πόσο θα επιτρέψει την είσοδο περισσότερων γυναικών στην πρώτη γραμμή ή στα προγράμματα υψηλού κύρους τον επόμενο χρόνο. Οι αξιωματούχοι του στρατού τόνισαν πως προσμένουν στην ίση αντιμετώπιση και αξιολόγηση των γυναικών και των ανδρών στα προγράμματα εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την Washington Post, οι δύο γυναίκες που κατάφεραν να αποφοιτήσουν είναι η Kristen Griest και η Shaye Haver.

To κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post.

Δημοφιλή