Ευχολόγια χωρίς αποφάσεις: Η απουσία πολιτικής στο μεταναστευτικό, τα προβλήματα, το ταξίδι για τη γη της επαγγελίας

Ευχολόγια χωρίς αποφάσεις: Η απουσία πολιτικής στο μεταναστευτικό, τα προβλήματα, το ταξίδι για τη γη της επαγγελίας
A Syrian refugee holds a baby after they arrived from eastern islands with a ferry at Athens' port of Piraeus, on Sunday, Aug. 23, 2015. Greece has been overwhelmed this year by record numbers of migrants. (AP Photo/Petros Giannakouris)
A Syrian refugee holds a baby after they arrived from eastern islands with a ferry at Athens' port of Piraeus, on Sunday, Aug. 23, 2015. Greece has been overwhelmed this year by record numbers of migrants. (AP Photo/Petros Giannakouris)
ASSOCIATED PRESS

Ευχολόγια χωρίς αποφάσεις. Η Ευρώπη παρακολουθεί, ο Γιούνκερ λέει ότι δεν θέλει να ζει σε αυτή την Ευρώπη του μίσους, οι Γερμανοί σοσιαλιστές, βλέποντας ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες βλέπουν την Γερμανία ως τον τελικό τους προορισμό, ζητούν νέα ευρωπαϊκή πολιτική χορήγησης ασύλου. Και οι μετανάστες, συνεχίζουν το δικό τους ταξίδι προς τη δική τους γη της επαγγελίας.

Η διαδρομή

Τουρκία, νησιά Αιγαίου, σύνορα Ελλάδας – πΓΔΜ για την βόρεια Ευρώπη. Οι εικόνες που φτάνουν καθημερινά από τα σύνορα συγκλονίζουν. Στην Ειδομένη στα σύνορα Ελλάδας – πΓΔΜ συχνά ξεσπούν επεισόδια μεταξύ των μεταναστών και των αστυνομικών.

Σύμφωνα με παρατηρητές, περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν από το απόγευμα του Σαββάτου στο έδαφος της πΓΔΜ.

Οι περισσότεροι από αυτούς κατευθύνθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, απ΄ όπου με τρένα, με λεωφορεία, αλλά και με ταξί, συνεχίζουν το ταξίδι τους μέχρι τον επόμενο «σταθμό» τους που είναι το Ταμπάνοβτσε, στο βόρειο τμήμα της πΓΔΜ.

Το πρόβλημα που παρατηρείται σήμερα στα σύνορα της Ελλάδας, σύντομα θα το βλέπουμε και στα νότια σύνορα της Σερβίας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 7.000 μετανάστες έφτασαν στη Σερβία τα ξημερώματα της Κυριακής. Στη Σερβία, η HCR βοηθά τις τοπικές αρχές και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να υποδεχτούν τους πρόσφυγες στο διαμετακομιστικό κέντρο του Πρέσεβο. Εκπρόσωποι του ΟΗΕ μοίρασαν κάποια τρόφιμα και, κατόπιν αιτήματος της σερβικής κυβέρνησης, εξετάζουν πώς θα παράσχουν περισσότερη βοήθεια, όπως στρώματα και σκηνές.

«Η HCR εκτιμά ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για να επιλυθεί το πρόβλημα που δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα και επηρεάζει όλη την Ευρώπη. Καλούμε και πάλι τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εντείνουν τη βοήθειά τους προς την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και τη Σερβία», δήλωσε ο διευθυντής της Ύπατης Αρμοστεία για την Ευρώπη, Βενσάντ Κοσετέλ.

Έντονα ακόμη τα προβλήματα στα ελληνικά νησιά - 9.500 πρόσφυγες παραμένουν στη Μυτιλήνη

Το Ελευθέριος Βενιζέλος, το πλοίο που μεταφέρει του μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά, μόνο την Κυριακή μετέφερε 2.466 Σύρους πρόσφυγες που είχαν φθάσει σε διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στις 10 το βράδυ της Κυριακής ίδιο πλοίο παρέλαβε άλλους 2.500 Σύριους πρόσφυγες. Συνολικά, στο νησί αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι βρίσκονται 9.500 πρόσφυγες (στη συντριπτική τους πλειονότητα Σύριοι), αφού καθημερινά καταφθάνουν 1.500 περίπου άνθρωποι από τα τουρκικά παράλια.

Η κατάσταση είναι ασφυκτική στους δυο χώρους παραμονής τους -τον καταυλισμό που δημιούργησε ο δήμος Λέσβου στο Καρά Τεπέ και το Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια- ενώ πρόχειροι καταυλισμοί έχουν στηθεί στην Καλλονή, τον Μόλυβο, τη Συκαμιά και στην Κλειώ . Συγχρόνως, δεκάδες εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν καταλύσει περιμετρικά του λιμανιού, περιμένοντας να αναχωρήσουν και δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση.

Πέρα από τη διαθεσιμότητα των χώρων προσωρινής διαμονής, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζονται και στη σίτιση, ενώ ανεπαρκείς είναι οι χώροι υγιεινής. Συνεχείς παρεμβάσεις γίνονται από Ομάδες Εθελοντών, την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ΜΚΟ όπως οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και η Μετάδραση.

Η κοσμοσυρροή σε συνδυασμό με τα προβλήματα υποδομών και τη δυσκολία συντονισμού και διαχείρισης ενός τόσο μεγάλου -και συνεχώς αυξανόμενου- αριθμού προσφύγων, έχουν μοιραία ως αποτέλεσμα καθημερινές εντάσεις που συνηθέστατα συμβαίνουν για ασήμαντη αφορμή. Λίγο πριν τα ξημερώματα του Σαββάτου ξέσπασαν νέα επεισόδια στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου ομάδες μεταναστών που έχουν κατασκηνώσει εκεί περιμένοντας να έρθει ένα πλοίο για να τους μεταφέρει στον Πειραιά, συνεπλάκησαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα δύο άνδρες να τραυματιστούν σοβαρά και να μεταφερθούν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Το σχέδιο Frontex για φύλαξη του Αιγαίου

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, το νέο σχέδιο δράσης που κατάρτισε από κοινού με την αστυνομία και το Λιμενικό ο ευρωπαϊκός οργανισμός «Frontex» για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, προβλέπει και χερσαίες, εκτός από θαλάσσιες περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Αποστολή των ευρωπαίων συνοριοφυλάκων (περιορισμένος αριθμός βρίσκεται ήδη σε νησιά, όπως η Κως και η Λέσβος) είναι να εντοπίζουν πλωτά σκάφη με παράνομους μετανάστες πριν αυτά καταλήξουν στα εθνικά χωρικά ύδατα ή ακόμα περισσότερο στις ελληνικές ακτές και να ενημερώνουν την τουρκική ακτοφυλακή. Παρά την ένταση του προβλήματος ωστόσο, και το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου για όσα διαδραματίζονται σε Κω, Λέσβο και στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο, τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. παραμένουν απρόθυμα να συνδράμουν με τεχνικά μέσα και εξοπλισμό την επιχείρηση του οργανισμού στην Ελλάδα, η οποία σημειωτέον έχει κωδική ονομασία «Ποσειδώνας».

Απουσία ευρωπαϊκής πολιτικής - Συνάντηση Μέρκελ -Ολάντ τη Δευτέρα

Η απουσία ουσιαστικής ευρωπαϊκής πολιτική είναι παραπάνω από έκδηλη. Η τελευταία Σύνοδος που έγινε για το μεταναστευτικό (τον Ιούνιο) αποφασίστηκε η κατανομή 40.000 μεταναστών (24.000 από την Ιταλία, 16.000 από την Ελλάδα) σε διάστημα δύο χρόνων. Σταγόνα στον ωκεανό, όπως σχολιάστηκε.

Τη Δευτέρα συναντώνται για να συζητήσουν για το μεταναστευτικό ζήτημα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στη γερμανική πρωτεύουσα, με στόχο να «δώσουν μία νέα ώθηση» στην ευρωπαϊκή απάντηση στη μεταναστευτική κρίση.

Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, η κατάσταση δεν ρυθμίζεται, καθώς οι αποφάσεις της Κομισιόν δεν είναι αρκετές, δεν είναι γρήγορες και δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων.

Γιούνκερ: Αυτή δεν είναι η Ευρώπη, στην οποία θέλω να ζήσω

Σε άρθρο του για τη μετανάστευση, ο πρόεδρος ενός εκ των κορυφαίων θεσμών της ΕΕ αρμόδιο για χάραξη πολιτικής, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», αναφέρει ότι δεν θέλει να ζει σε αυτή την Ευρώπη.

«Όταν μιλάμε για τη μετανάστευση πρέπει να ξέρουμε ότι αναφερόμαστε σε ανθρώπους όπως εμείς» επισημαίνει ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι ορισμένοι δεν είχαν την τύχη να γεννηθούν σε μία από τις πλουσιότερες και σταθερότερες περιοχές τους κόσμου, δηλαδή την Ευρώπη.

«Μιλάμε για ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στη Συρία, από το Ισλαμικό Κράτος, από την τρομοκρατία στη Λιβύη και από τη δικτατορία στην Ερυθραία» υπερθεματίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του λόγω της απόρριψης αυτών των ανθρώπων, διαμηνύοντας ότι «η βία κατά των αιτούντων ασύλου δεν είναι… Ευρώπη».

«Με ανησυχεί όταν οι πολιτικοί της άκρας δεξιάς αλλά και της άκρας αριστεράς θρέφουν ένα λαϊκισμό, ο οποίος παράγει μόνο αγανάκτηση, αλλά καμία λύση» προσθέτει ο κ. Γιούνκερ.

Η ρητορική μίσους και οι απερίσκεπτες δηλώσεις, προειδοποιεί, θέτουν σε κίνδυνο ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρώπης, δηλαδή την ελευθερία διακίνησης των ανθρώπων.

«Αυτό δεν είναι Ευρώπη» καταλήγει χαρακτηριστικά.

Νέα πολιτική χορήγησης ασύλου από την ΕΕ ζητά ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ

Από την άλλη σε άρθρο τους ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο σοσιαλδημοκράτης συνάδελφός του, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ζητούν νέα ευρωπαϊκή πολιτική χορήγησης ασύλου. Η πολιτική της χορήγησης ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενοποιηθεί και να ενισχυθεί και οι πρόσφυγες να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο μεταξύ των χωρών, γράφουν.

«Η αντίδραση που υπήρξε μέχρι τώρα δεν ήταν στο ύψος των απαιτήσεων που η Ευρώπη πρέπει να έχει απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό» σημειώνουν οι δύο ισχυροί άνδρες του κόμματος SPD στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανία εμφανίζεται να πλημμυρίζει από την άφιξη στη χώρα ενός χωρίς προηγούμενο αριθμού προσφύγων, καθώς τα αιτήματα ασύλου προβλέπεται να φθάσουν τις 800.000 το 2015, καταγράφοντας νέο ρεκόρ.

Όταν, στις 19 Αυγούστου, αποκαλύφθηκε αυτή η πρόβλεψη, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε την ΕΕ ότι «αποτυγχάνει αξιοθρήνητα», ενώ ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «ενεργήσει εναντίον των χωρών-μελών που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».

«Μια κατάσταση στην οποία, όπως είναι η περίπτωση σήμερα, μόνο ορισμένες χώρες-μέλη φέρουν την πλήρη ευθύνη είναι εξίσου μη διαχειρίσιμη με ένα σύστημα που θα επιβάρυνε μονόπλευρα εκείνες τις χώρες που από τύχη αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επέμειναν εκ νέου σήμερα ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Δημοφιλή