Τα κλειδιά της κάλπης: Οι 9 παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών

Τα κλειδιά της κάλπης: Οι 9 παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών
Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να πάει σε πρόωρες εκλογές, βλέποντας αφενός την αδυναμία να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις μετά την εσωκομματική θύελλα και θέλοντας να εκμεταλλευτεί το πολιτικό πλεόνασμα που απολαμβάνει.

Ο ίδιος και το κόμμα στοχεύει στην αυτοδυναμία και σε μια κυβερνητική πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει. Το κατέστησε σαφές ακόμη και εχθές, στη σύσκεψη που είχε στη Βουλή με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όπου συζητήθηκε η στρατηγική που θα ακολουθηθεί σε αυτή την εκλογική μάχη.

Όμως «η κάλπη είναι γκαστρωμένη», όπως έλεγε και ο Χαρίλαος Φλωράκης και είναι αρκετοί οι κρίσιμοι παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Ένα βασικό είναι ότι ουδείς μπορεί να αποτιμήσει στην παρούσα φάση το όποιο πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ από την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, αλλά και τη διάσπαση του κόμματος, με την Αριστερή Πλατφόρμα να μετεξελίσσεται σε «Λαϊκή Ενότητα». Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα, στους οποίους επικεντρώνεται και ο Κυριακάτικος Τύπος.

Το ποσοστό της αποχής

Στις πρώτες εκλογές του 2015, όπως παρατηρεί η Real, το ποσοστό αποχής ήταν ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με τις εκλογές του 2012 (λόγω των προσδοκιών για αλλαγή πολιτική από τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ). Όμως έχει αποδειχθεί ότι η αποχή σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις την περίοδο των μνημονίων, πλήττει κυρίως την κυβέρνηση, ιδίως εάν συναινεί σε μνημόνια. Έτσι, συμπεραίνει το δημοσίευμα, αν το ποσοστό της αποχής αυξηθεί αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσει αρνητικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πόσα και ποια κόμματα θα ξαναμπούν στην Βουλή

Αυτός είναι ο βασικός παράγοντας για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Τον Ιανουάριο, συνεχίσει το δημοσίευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την αυτοδυναμία επειδή μπήκαν στην Βουλή οι ΑΝΕΛ, αντίθετα με τις προσδοκίες. Τώρα, το όριο της αυτοδυναμίας εξαρτάται από τον αριθμό των κομμάτων στην Βουλή, και για να μπορέσει ο Αλ. Τσίπρας να την αγγίξει, καθώς δύο ακόμη κόμματα διεκδικούν με αξιώσεις να ξεπεράσουν το 3%, θα πρέπει πέραν των ΑΝΕΛ να συμβεί κάποιο ατύχημα στο ΠΑΣΟΚ ή το ΚΚΕ.

Οι νέοι σχηματισμοί

Και εδώ ερχόμαστε στους νέους σχηματισμούς. Η Λαϊκή Ενότητα του Λαφαζάνη και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που δείχνουν δυναμική εισόδου στην Βουλή, θα καθορίσουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, αφού θα «κόψουν» από τους δύο μεγάλους.

Το κόμμα Λαφαζάνη

Ειδικότερα για την Λαϊκή Ενότητα, το κόμμα του κ. Λαφαζάνη, έχει τη δυνατότητα να εμφανιστεί ως αντίπαλον δέος στις πολιτικές επιλογές του πρωθυπουργού, αλλά και των τριών κομμάτων που στήριξαν τη συμφωνία, και να εκφράσει απόψεις του αντιμνημονιακού στρατοπέδου.

Η μάχη Τσίπρα – Μεϊμαράκη

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη θα κρίνει την πρώτη θέση και τον νικητή των εκλογών.

Τα λάθη στις στρατηγικές

Και τα δύο κόμματα όπως φαίνεται υιοθετούν μια προσωποκεντρική προεκλογική εκστρατεία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επενδύει στο ισχυρό του χαρτί που είναι ο πρωθυπουργός και τον κ. Μεϊμαράκη να έχει αναλάβει προσωπικά τον ρόλο της αποδόμησής του. Τα λάθη ωστόσο στις στρατηγικές επιλογές δεν συγχωρούνται τώρα εύκολα, λόγω της σύντομης προεκλογικής περιόδου που δεν υπάρχει χρόνος για τη διόρθωση των όποιων λαθών.

Τα πρόσωπα των ψηφοδελτίων

Καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα έχουν και τα πρόσωπα που θα μπουν στις λίστες των κομμάτων και θα αναλάβουν το κόστος της εκστρατείας. ΟΙ δύο αρχηγοί αναμένεται να δώσουν στίγμα με τις επιλογές τους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στον ΣΥΡΙΖΑ δε, μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας, δίνεται χώρος για να δοκιμαστούν νέα στελέχη.

Η προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ σε διαφορετική προεκλογική εκστρατεία

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος που αναδεικνύεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής είναι το κατά πόσο θα μπορέσει να προσαρμοστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια άλλη εκστρατεία διαφορετικού τύπου από την αντιμνημονιακή ρητορική που ακολούθησε στις εκλογές του Ιανουαρίου. Πλέον για πρώτη φορά θα πρέπει να δοκιμαστούν ως «αμυνόμενοι» και μάλιστα έναντι του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Ενότητας.

Η στάση των εταίρων

Ο Ελεύθερος Τύπος εξετάσει και μια ακόμη παράμετρο: την στάση των εταίρων. Είναι πλεόν σαφές ότι κάθε φορά που ανακατεύονται οι ξένοι στα εσωτερικά, προκαλούν ζημιά σε όποιον ήθελα να στηρίξουν. Ποτέ δεν ωφέλησε η παρέμβασή τους και αυτό φαίνεται πλέον να το έχουν εμπεδώσει. Από τη στιγμή της παραίτησης Τσίπρα μόνο θετικές δηλώσεις έχουν γίνει από τους εταίρους που δείχνουν μάλιστα όχι απλώς ανοχή, αλλά και ενθάρρυνση. Μένει να φανεί το πως θα αντιδράσει σε αυτό αυτή τη φορά η κάλπη.

Δημοφιλή