Ο Μελανσόν «βλέπει» Λαφαζάνη και η ρήξη με τον Τσίπρα φαίνεται να παγειώνεται

Ο Μελανσόν και η γαλλική αριστερά «βλέπει» Λαφαζάνη και η ρήξη με τον Τσίπρα μεγαλώνει
Toulouse, Jean-Jaures, 1er juin 2013
Toulouse, Jean-Jaures, 1er juin 2013
Pierre-Selim/Flickr

Ρήγμα διακρίνεται στη σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην ηγέτη του Αριστερού Κόμματος της Γαλλίας, καθως ο Ζαν Λικ Μελανσόν, όπως επισημαίνεται και σε άθρο της Liberation μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από τον έλληνα πρωθυπουργό φαινεται να έχει πάρει σαφείς αποστάσεις ενώ το απόγευμα της Δευτέρας είχε και τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο τελυταίος συνομίλησε με τον ευρωβουλευτή πλεόν σήμερα Μελανσόναλλά και τους τους Ντανιέλ Σιμονέ και Ερίκ Κοκερέλ, τους εθνικούς συντονιστές του Αριστερού Κόμματος της Γαλλίας. Η συζήτηση διεξήχθη σε «συντροφικό κλίμα» όπως αναφέρει η Λαϊκή Ενότητα επέτρεψε να διαπιστωθούν κοινοί προβληματισμοί στα βασικά ζητήματα που έχουν σήμερα να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της Αριστεράς που αγωνίζονται για τον κοινωνικό μετασχηματισμό στην Ευρώπη.

Σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, τονίζεται πως οι πολιτικές της λιτότητας συνεχίζουν το καταστρεπτικό τους έργο και οι συνέπειές τους μεγιστοποιούνται σε χώρες που, όπως η Ελλάδα, υφίστανται διαδοχικά Μνημόνια. «Αυτές οι πολιτικές επιβάλλονται με τον πλέον ωμό τρόπο από τους Ευρωπαίους ηγέτες και εφαρμόζονται δια μέσου των θεσμών της ΕΕ. Οδηγούν σε όξυνση των ανισοτήτων, σε αυξανόμενη διαίρεση της Ευρώπης και στην άρνηση κάθε ιδέας δημοκρατίας, εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Αυτό που αναδύεται είναι μια Ευρώπη υπό γερμανική ηγεμονία, υποταγμένη στα νεοφιλελεύθερα δόγματα και σε μια γεωπολιτική αντίληψη αντάξια του Ψυχρού πολέμου. Μια Ευρώπη που αντιτίθεται με την μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα σε κάθε προσπάθεια προοδευτικής αλλαγής. Σε αυτό το πλαίσιο, τo ευρώ δεν είναι απλά ένα ενιαίο νόμισμα αλλά ένα πολιτικό σχέδιο και ένα μέσο εκβιασμού απέναντι σε κάθε εγχείρημα ρήξης με τον νεοφιλελευθερισμό».

Ο κ.Λαφαζάνης χαιρέτησε την πρόταση του Αριστερού Κόμματος Γαλλίας για μια ευρωπαϊκή διεθνιστική συνάντηση κορυφής για ένα σχέδιο Β. Μια τέτοια συνάντηση, σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, θα μπορούσε να συσπειρώσει τις δυνάμεις της «άλλης Αριστεράς» που θέλουν να αλλάξουν την σημερινή Ευρώπη και να ανοίξει την συζήτηση για ένα εναλλακτικό σχέδιο που, χωρίς να το καθιστά αυτοσκοπό, θα μπορούσε να καταλήξει και στην ρήξη με το ευρώ εάν οι ηγέτες και οι θεσμοί εμμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους έναντι οποιασδήποτε αμφισβήτησης των πολιτικών λιτότητας και άρνησης της δημοκρατίας.

«Αυτό το διεθνιστικό σχέδιο επείγει εάν θέλουμε να μείνουμε πιστοί στις προσδοκίες και τους αγώνες των προοδευτικών δυνάμεων της και των λαών της Ευρώπης. Η ύπαρξή του τους τελευταίες μήνες ήταν αναγκαία και θα είχε βοηθήσει την κυβέρνηση Σύριζα να αντισταθεί στους εκβιασμούς του Eurogroup. Αυριο θα είναι απαραίτητη εάν οι δυνάμεις που καταπολεμούν την Ευρώπη της λιτότητας ανέλθουν στην εξουσία στην Ισπανία, την Ιρλανδία ή την Γαλλία» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν προσκάλεσε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στη θερινή συνδιάσκεψη του Αριστερού Κόμματος που διεξάγεται στην Τουλούζη. Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μεταβεί στην Τουλούζη και σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι θα μεταβεί στη Γαλλία να συναντήσει τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν το συντομότερο δυνατό.

Σημειώνται πως ο κ.Μελασόν σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στη γαλλική εφημερίδα Sud-Ouest, κατηγόρησε ανοιχτά τον Α. Τσίπρα ότι υποχώρησε απέναντι στους δανειστές. «Ψηφίζουμε. Αυτό είναι καλό. Η φωνή του λαού είναι πάντα η λύση για τα προβλήματα μιας χώρας. Αλλά πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις ενός λαού. Οι Ελληνες ψήφισαν “όχι” στο ευρωπαϊκό σχέδιο και παρόλ’ αυτά ο Τσίπρας το υπέγραψε», δήλωσε ο Μελανσόν. Σημειώνεται πως ο κ.Μελανσόν συναντήθηκε την Κυριακή και με τον Γιάνη Βαρουφάκη και συμφώνησαν στη διεξαγωγή ενός ευρωπαϊκού συνεδρίου για το λεγόμενο «Plan B», την έξοδο δηλαδή από το ευρώ σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Δημοφιλή