ΔΙΕΘΝΕΣ
25/08/2015 16:45 EEST | Updated 25/08/2015 16:45 EEST

Σε βάθος 900μ. χωρίς νερό και τροφή παραμένουν 70 ανθρακωρύχοι στη Χιλή μέχρι την καταβολή των δεδουλευμένων

ARIEL MARINKOVIC via Getty Images
View on October 13, 2011, of the entrance to the tunnel that collapsed trapping 33 miners at San Jose mine, in Copiapo, Chile, 850 km north of Santiago, during the first anniversary of the rescue. A group of 17 of the 33 miners returned Thursday to the mine in which they were trapped, to commemorate the first anniversary of the rescue. AFP PHOTO / Ariel MARINKOVIC (Photo credit should read ARIEL MARINKOVIC/AFP/Getty Images)

Περισσότεροι από 70 ανθρακωρύχοι, που απεργούν εδώ και δύο εβδομάδες διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, ταμπουρώθηκαν σε βάθος 900 μέτρων και δεν επιθυμούν πλέον να λαμβάνουν ούτε νερό, ούτε τρόφιμα, ανέφερε ένας συνδικαλιστικός εκπρόσωπος.

"Απέκλεισαν την πρόσβαση, γκρέμισαν τις εισόδους, κάτι που μας εμποδίζει να φτάσουμε εκεί που βρίσκοναι. Δεν έχουν κάνενα μέσο επικοινωνίας και είπαν ότι δεν θέλουν ούτε τρόφιμα, ούτε νερό" ειπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Λουίς Τσάντια, ο πρόεδρος του συνδικάτου των ανθρακωρύχων του ορυχείου Σάντα Άνα, στην περιοχή Κονσεπσιόν, που απέχει 550 χιλιόμετρα νοτίως του Σαντιάγο.

Συνολικά, 73 ανθρακωρύχοι κατέβηκαν σε απεργία στις 11 Αυγούστου και κλείστηκαν στις στοές του ορυχείου, σε βάθος 650 μέτρων, ζητώντας να πληρωθούν τους μισθούς τους, η καταβολή των οποίων καθυστερεί από τον Ιούνιο. Στο ορυχείο απασχολούνται περισσότεροι από 170 εργαζόμενοι.

Ο Τσάντια εξήγησε την Δευτέρα ότι οι απεργοί αποφάσισαν να κατέβουν σε βάθος 900 μέτρων, όπου μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την παροχή οξυγόνου.

Οι ανθρακωρύχοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους από τη διεύθυνση του ορυχείου που ανήκει σε μια κοινοπραξία δύο ντόπιων επιχειρηματιών, του Ροντρίγκο Ντάνους και του Πολ Φοντέν. Οι δύο τελευταίοι ωστόσο δηλώνουν ότι έχουν παραχωρήσει το ορυχείο σε έναν τρίτο επιχειρηματία και ότι δεν τους αφορά η διένεξη.

Η κυβέρνηση παρέχει οικονομική βοήθεια στις οικογένειες των ανθρακωρύχων και σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη εξ ονόματός τους. Η υπουργός Εργασίας Χιμένα Ρινκόν κάλεσε πάντως τους ιδιοκτήτες του ορυχείου να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στις οικογένειες των εργαζομένων "που δεν έχουν τίποτα να φάνε".