Όλο και περισσότεροι Ιάπωνες γίνονται 100 χρονών (και κοστίζουν πολλά λεφτά στην κυβέρνηση!)

Όλο και περισσότεροι Ιάπωνες γίνονται 100 χρονών (και κοστίζουν πολλά λεφτά στην κυβέρνηση)
Tokyo Prefecture, Japan,
imagewerks via Getty Images
Tokyo Prefecture, Japan,

Από το 1963, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ξεκίνησε μία παράδοση κατά την οποία δίνει δώρο ένα ασημένιο πιάτο που ονομάζεται sakazuki, σε κάθε άνθρωπο που έκλεινε τα 100 χρόνια ζωής. Όταν ξεκίνησε η παράδοση αυτή, υπήρχαν μόνο 153 άνθρωποι που είχαν σπάσει το φράγμα των 100 ετών, ενώ σήμερα ο αριθμός ανέρχεται στους 58.000!

Αν και σίγουρο ο αριθμός αυτός αποτελεί αφορμή για εορτασμό, κοστίζει πολύ στην κυβέρνηση, η οποία την περσινή χρονιά, ξόδεψε για αυτό το σκοπό γύρω στα 260 εκατομμύρια γιεν, δηλαδή περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια.

Κάθε ένα από αυτά τα πιάτα που δίνονται ως δώρο, κοστίζουν 65 δολάρια και λέγεται ότι η κυβέρνηση σκέφτεται εναλλακτικούς τρόπους για να γιορτάζει αυτή την ηλικία ορόσημο, είτε χρησιμοποιώντας φτηνότερα υλικά, είτε στέλνοντας απλά ένα γράμμα στους τυχερούς.

Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις από την στατιστική εταιρεία της Ιαπωνίας (Statistics Japan), πάνω από το 1/4 του πληθυσμού είναι πάνω από 65 ετών και σχεδόν 13% είναι πάνω από 75 χρονών. Η Ιαπωνία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στον μέσο όρο ζωής για τις γυναίκες, ο οποίος είναι τα 87 χρόνια, και βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα για τους άντρες, που έχουν μέσο όρο ζωής τα 80 χρόνια. Οι ίδιοι οι Ιάπωνες αναφέρουν ότι το μυστικό της μακροζωίας τους κρύβεται στη διατροφή τους που είναι βασισμένη στα λαχανικά και στη δραστήρια ζωή τους.

Αν και αυτό το νέο μέτρο μπορεί να απογοητεύσει όσους γίνονται 100 χρονών, μακροπρόθεσμα θα είναι καλό για την χώρα και την οικονομία της, αφού εκτιμάται ότι μέχρι το 2050, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα κλείσουν τα 100.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.