Είναι οι ελληνικές εκλογές το αντίστοιχο μιας πρότασης γάμου από τον Tom Cruise;

Είναι οι ελληνικές εκλογές το αντίστοιχο μιας πρότασης γάμου από τον Tom Cruise;

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο John Oliverασχολείται με την πολιτική κατάσταση της Ελλάδας. Η χτεσινή αναφορά του όμως στον Αλέξη Τσίπρα, το τρίτο μνημόνιο και τις επικείμενες εκλογές ήταν σίγουρα από τις καλύτερες στιγμές σάτιρας του διάσημου Βρετανού κωμικού και παρουσιαστή, σχετικά με την ελληνική πραγματικότητα.

Στο τελευταίο επεισόδιο της εκπομπής του, «Last Week Tonight», ο John Oliver σχολίασε με ξεκαρδιστικό τρόπο της παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και την απόφασή του να προκηρύξει εκλογές -για τρίτη φορά μέσα σε εννέα μήνες. Ξεκαρδιστικό μεν, κάπως τρομακτικό και θλιβερό δε, αν σκεφτείς την αλήθεια πίσω από το χιούμορ.

«Και τώρα ας πάμε στην Ελλάδα, την πατρίδα ιδιοφυιών όπως ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης και αυτός ο τύπος στην Μύκονο που φορά ένα στρινγκ σε σχήμα ελέφαντα -είναι μια χώρα γεμάτη ζωή» ξεκίνησε χιουμοριστικά ο Oliver, μπαίνοντας έπειτα στο θέμα «Ήταν μια τρελή χρονιά για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εκλέχθηκε τον Ιανουάριο με την υπόσχεση ότι θα βάλει τέλος στα σκληρά μέτρα λιτότητας, αλλά μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις με τις Ευρωπαϊκές τράπεζες αποφάσισε να τα παρατείνει, μια απόφαση τόσο αντιλαϊκή που ακόμα και ο ίδιος προσπάθησε να πάρει απόσταση από αυτήν την ώρα που ανακοίνωνε τα μέτρα στο κοινοβούλιο».

Αμέσως μετά έπεσε το σχετικό βίντεο με το απόσπασμα της ομιλίας του Τσίπρα στη Βουλή, όπου δηλώνει χαρακτηριστικά πως «τα μέτρα είναι πολύ δύσκολα και δεν συμφωνώ με αυτά, δεν πιστεύω πως θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία και το λέω ανοιχτά, πιστεύω ωστόσο πως πρέπει να τα εφαρμόσουμε».

«Αυτό το ύφος δεν είναι ιδιαίτερα εμψυχωτικό» σχολιάζει γελώντας ο Oliver, λέγοντας, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα «άκουσες ποτέ τον Franklin D. Roosevelt να πουλά την νέα συμφωνία λέγοντας “Κοιτάξτε, θα πετύχει κάτι τέτοιο; Ποιος ξέρει; Πιθανότατα όχι, αλλά ήταν καλύτερη επιλογή από το να αφοδεύσω πάνω στη γραφομηχανή, οπότε θα το κάνουμε. Θα το κάνουμε τώρα”.».

Συνεχίζοντας, ο Oliver είπε «Εξαιτίας αυτού του γεγονότος ο Τσίπρας χάνει την υποστήριξη του κόσμου, ακόμη και από το ίδιο του το κόμμα. Την Πέμπτη έκανε μια ανακοίνωση-έκπληξη». Αφού έπαιξε το βίντεο με την είδηση της παραίτησης του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Βρετανός κωμικός σχολίασε:

«Οπότε, κι άλλες εκλογές; Μόλις έκανες τον Ιανουάριο! Κυβερνάς την Ελλάδα, δεν κάνεις την παραγωγή στις σεζόν του The Voice (...) Το να παραιτηθείς έπειτα από μόλις επτά μήνες κυβέρνησης ίσως μοιάζει με σημάδι αδυναμίας. Ωστόσο πολλοί διαφωνούν υποστηρίζοντας πως αποτελεί μια λογική πολιτική κίνηση», συνεχίζει ο Oliver, προβάλλοντας έπειτα το βίντεο με το ρεπορτάζ του Al Jazeera που αναφέρει πως ο Τσίπρας «θα ζητήσει από τον ελληνικό λαό να τον εκλέξει προτού γίνουν αντιληπτές οι συνέπειες από τα νέα μέτρα του μνημονίου».

Η αντίδραση του Oliver σε αυτό το σχόλιο ήταν απλά μοναδική:

«Εντάξει αυτό είναι εξαιρετικό, το να ζητάς να επανεκλεγείς τώρα ώστε οι ψηφοφόροι να ξεμείνουν μαζί σου έως ότου καταλάβουν πόσο απαίσιες έκανες τις ζωές τους». Και ποιος καλύτερος τρόπος για να παρομοιάσει τον χειρισμό του Τσίπρα, από το να τον συγκρίνει με τον τρόπο που χειρίζεται τις γυναίκες του ο Tom Cruise. «Συγχαρητήρια Τσίπρα! Μόλις δημιούργησες το εκλογικό ισοδύναμο με μια πρόταση γάμου από τον Tom Cruise. “-Θα με παντρευτείς; -Ναι. -Τέλεια. Και τώρα που συμφώνησες να είμαστε για πάντα μαζί, ας συζητήσουμε πόσο κοστίζει να καλέσουμε το πνεύμα ενός αρχαίου εξωγήινου που σκοτώθηκε πριν από 75εκ. χρόνια από το δικτάτορα του γαλαξία. Είπες ναι! Είπες ναι!», σχολιάζει κλείνοντας ο Oliver.