Μεϊμαράκης: Απαραίτητη η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Όποιος δεν θέλει ας μην έρθει

Μεϊμαράκης: Απαραίτητη η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Όποιος δεν θέλει ας μην έρθει
Menelaos Myrillas / SOOC

Καρφιά κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, από τον πρόεδρο της ΝΔ με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκή να δηλώνει ξεκάθαρα πως κατά τον ίδιο δεν είναι αποδεκτές οι μεθοδεύσεις- όπως άφησε να εννοηθεί- οι οποίες φαίνεται να υπάρχουν προκειμένου να μην συγκληθεί η Σύνοδος των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της ΝΔ. Όπως ανέφερε μάλιστα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνη ακόμη και εάν κάποιοι αρχηγοί κομμάτων επιλέξουν να μην παρευρεθούν η σύνοδος θα πρέπει να συγκληθεί και να υπάρξει και μια δεύτερη η οποία θα αποφασίσει ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και φυσικά το ποιος θα είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Ο κ.Μεϊμαράκης όμως χαρακτήρισε και απαράδεκτο αλλά και αδιανόητο να μην δέχεται ένας αρχηγός κόμματο που μάλιστα είναι και ο πρωθυπουργός, να συναντηθεί με έναν άλλο αρχηγό κόμματος στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών που έχουν δοθεί, ακόμη και εάν κρίνει πως είναι αδύνατον από την παρούσα βουλή να προκύψει νέα κυβέρνηση.

Και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όμως εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να δεχθεί οι εκλογές να γίνουν νωρίτερα της 27ης Σεπτεμβρίου, εξαπολύοντας μάλιστα έμμεσες κατηγορίες και προς το Μαξίμου αλλά και προς τον ΠτΔ τον οποίο μάλιστα κάλεσε να μην λειτουργήσει ως «εντολοδόχος» της κυβέρνησης και να επιτρέψει- οπως συνταγματικά προβλέπεται- στον ελληνικό λαό να πάει ενημερωμένος στις κάλπες. Επανέλαβε δε την πρόταση του για ψήφιση στη Βουλή, της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, επιμένοντας πως η εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής ενώ (προ)κάλεσε το Μαξίμου να τοποθετηθεί.

Η δήλωση του κ.Μεϊμαράκη μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας:

Στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής είχαμε μια μακρά και εποικοδομητική συζήτηση (σ.σ με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη). Έχουμε μεγάλες διαφορές, μας χωρίζει άβυσσος θα έλεγα, παρ' όλα αυτά δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να διαλεγόμαστε και να προσπαθούμε να βρούμε σημεία σύγκλισης. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο σήμερα ένας αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός να μην συναντάται για να δει εάν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα βουλή άλλα και για να δούμε πως μπορεί να διαμορφωθεί το σκηνικό μετά τις εκλογές.

Επίσης, ακούγοντας μια διαρροή πως δεν θα συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών εκφράζω δημόσια ότι κατά τη γνώμη μας και τους εδικούς που έχει το κόμμα σε θέματα Συντάγματος, απαιτείται να γίνει και εάν κάποιοι δεν θέλουν να έρθουν ας μείνει κενή η θέση τους. Επίσης απαιτείται και δεύτερη σύσκεψη με δεύτερο θέμα ημερήσιας διάταξης για το εάν μπορούμε να συμφωνήσουμε ή όχι σε θέματα που αφορούν την υπηρεσιακή κυβέρνηση που εάν δεν βρεθεί τότε αναλαμβάνει πρόεδρος ένας εκ των τριών ανωτάτων δικαστηρίων αλλά και και συζητηθούν τα ονόματα των υπουργών σε μια αρχηγών για υπηρεσιακή κυβέρνηση. Έτσι προτείνω να συγκλιθεί η σύνοδος αρχηγών υπό τον ΠτΔ ακόμη και εάν δεν έρθουν κάποιοι και τουλάχιστον να συζητηθεί το θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης που είναι πολύ σοβαρό.

Δημοφιλή