ΔΙΕΘΝΕΣ
26/08/2015 11:34 EEST | Updated 26/08/2015 11:34 EEST

Γκάουκ: Το «σκοτεινό πρόσωπο» της Γερμανίας απέναντι στους πρόσφυγες

ASSOCIATED PRESS
German president Joachim Gauck, left, speaks as he visits a asylum-seekers home in Berlin-Wilmersdorf and welcomes refugees in Berlin, Germany, Wednesday Aug. 26, 2015. German President Joachim Gauck and Chancellor Angela Merkel were visiting asylum seeker homes Wednesday to express support for refugees following an outburst of anti-foreigner violence over the weekend. Merkel planned to meet with refugees, aid workers and local officials at a shelter in Heidenau, near Dresden, that had been at the center of neo-Nazi riots. (Wolfgang Kumm /dpa via AP)

Την ύπαρξη ενός «σκοτεινού» προσώπου της Γερμανίας, σε μια αναφορά στις ξενοφοβικές επιθέσεις που έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης, κατήγγειλε ο Γερμανός πρόεδρος, Γιόακιμ Γκάουκ.

Οι «εθελοντές (που ασχολούνται με τους πρόσφυγες) θέλουν να δείξουν ότι υπάρχει μια φωτεινή Γερμανία η οποία διαφέρει από τη σκοτεινή Γερμανία, την ύπαρξη της οποίας πιθανολογεί κανείς όταν ακούει να μιλάνε για επιθέσεις σε κέντρα προσφύγων ή και ξενοφοβικές ενέργειες εναντίον ανθρώπων», είπε, στο περιθώριο μιας επίσκεψης σε ξενώνα στο Βερολίνο.

Δύο νέα περιστατικά, από τα οποία δεν τραυματίστηκε κανείς, σημειώθηκαν τη νύχτα της Τρίτης με στόχο ξενώνες όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες.

Στη Λειψία, τα μεσάνυχτα «άγνωστος έριξε εμπρηστικό μηχανισμό από ένα ανοικτό παράθυρο σε κτίριο» κενό με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά. Στο κτίριο αυτό αναμένετο να φιλοξενηθούν από σήμερα 56 αιτούντες άσυλο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τοπική αστυνομία.

Αυτόπτης μάρτυρας ειδοποίησε αμέσως την πυροσβεστική υπηρεσία που κατάφερε να εμποδίσει την επέκταση της φωτιάς, δήλωσε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι κάηκε μόνο ένα στρώμα.

Εξάλλου, το βράδυ της Τρίτης, δύο άνδρες που ήταν μεθυσμένοι εισήλθαν, οπλισμένοι με μαχαίρι, σε ένα κέντρο υποδοχής στην πόλη Πάρχιμ (βορειοανατολική Γερμανία), ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Πολλοί πρόσφυγες που βρίσκονταν εκτός του κτιρίου είχαν τον χρόνο να φύγουν και να ειδοποιήσουν το προσωπικό ασφαλείας.

Οι δύο άνδρες τράπηκαν σε φυγή, στη συνέχεια όμως εντοπίστηκαν. Κατηγορούνται για παραβίαση οικογενειακού ασύλου και παράβαση του νόμου για την κατοχή όπλων.

Η Γερμανία αναμένει να δεχθεί φέτος 800.000 αιτούντες άσυλο, τέσσερις φορές περισσότερους απ΄ό,τι πέρυσι, ενώ ολόκληρη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα μεταναστών.

Για τον Γκάουκ, «είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης την οποία όμως δεν αποκαλούμε έτσι» , και οι ομοσπονδιακές αρχές διαβεβαιώνουν ότι είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να αποδεσμεύσει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για τις τοπικές κοινότητες προκειμένου να μπορέσουν να οργανώσουν τη στέγαση και την παροχή βοήθειας στους μετανάστες.

Σε ολόκληρη τη χώρα, κοντέινερ, αντίσκηνα, σχολεία και στρατόπεδα έχουν τεθεί στη διάθεση των αρχών.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters)