Διεθνής Αμνηστία: Να αποζημιωθούν οι οικογένειες των Αφγανών αμάχων που σκοτώθηκαν από αμερικανικά πυρά

Διεθνής Αμνηστία: Να αποζημιωθούν οι οικογένειες των Αφγανών αμάχων που σκοτώθηκαν από αμερικανικά πυρά
A gun from the Panzer Howitzer platoon, Kamp Holland, Tarin Kowt, June 14, 2007.
A gun from the Panzer Howitzer platoon, Kamp Holland, Tarin Kowt, June 14, 2007.
david_axe/Flickr

Οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πρέπει να διεξαγάγουν μια αυστηρή και εξονυχιστική έρευνα όσον αφορά τις καταγγελίες περί δολοφονιών Αφγανών αμάχων από τις Ειδικές Δυνάμεις του αμερικανικού στρατού τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η Διεθνής Αμνηστία σημείωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ άνοιξαν ξανά την έρευνα για μια μονάδα των ΕΔ που πιστεύεται ότι ευθύνεται για εξωδικαστικές δολοφονίες, βασανισμούς και εξαφανίσεις από τον Νοέμβριο του 2012 και τον Φεβρουάριο του 2013.

«Τα θύματα και τα μέλη των οικογενειών τους στο Αφγανιστάν πρέπει να εξασφαλίσουν τη δικαιοσύνη και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ΜΚΟ.

Η μονάδα φέρεται να δολοφόνησε ως και 18 ανθρώπους στις περιοχές Νερχ και Μαϊντάν Σαχρ της επαρχίας Ουάρντακ, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

«Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη αλλά πολύ καθυστερημένη κίνηση από τις στρατιωτικές αρχές των ΗΠΑ. Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων στο Αφγανιστάν ακόμη περιμένουν να αποδοθεί δικαιοσύνη, παρά τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία περί του ότι οι δολοφονίες στη Νερχ και στη Μαϊντάν Σαχρ αποτελούσαν εγκλήματα πολέμου», ανέφερε ο Ρίτσαρντ Μπένετ, ο επικεφαλής της διεύθυνσης που είναι αρμόδια για την Ασία στη Διεθνή Αμνηστία, στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

Η ΜΚΟ πρόσθεσε ότι είχε καταγράψει τις δολοφονίες σε μια έκθεσή της το 2014, που περιείχε «άφθονες» και «συντριπτικές αποδείξεις» για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην υπόθεση των φόνων στις περιοχές Νερχ και Μαϊντάν Σαχρ.

«Αυτή η υπόθεση, παρότι εξαιρετικά σοβαρή, είναι μία ανάμεσα σε πολλές. Έχουμε δει ξανά και ξανά πώς το σύστημα στρατιωτικής δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν καταφέρνει να διεξαγάγει έρευνες και να ασκήσει διώξεις για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου με άμεσο, δίκαιο και αμερόληπτο τρόπο», κατέληξε ο Μπένετ.

Κατά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, ο τρόπος που λειτουργεί το στρατιωτικό δικαστικό σώμα των ΗΠΑ έχει σοβαρά ελαττώματα κι αυτό στερεί από τα θύματα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο Αφγανιστάν την ευκαιρία να δουν να απονέμεται δικαιοσύνη.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή