Τα χαρτιά της ΝΔ στην μάχη των εκλογών

Τα χαρτιά της ΝΔ στην μάχη των εκλογών
Sooc

Το πλάνο των κινήσεων τους για τις επόμενες 22 ημέρες του προεκλογικού αγώνα καταστρώνουν στη ΝΔ βάζοντας κάτω τις καθημερινές πλέον κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεση τους και επιχειρώντας να βρουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του αντιπάλου τους.

Η μάχη της κάλπης για την Συγγρού ξεκινά με τον νούμερο ένα στόχο που ακούει στο όνομα «συσπείρωση» με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών της βάσης και παράλληλα την επαναπροσέγγιση εκείνων των ψηφοφόρων που στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις επέλεξαν να της γυρίσουν την πλάτη, επιλέγοντας άλλο κόμμα.

Βασικό όχημα για τις πολιτικές αναλύσεις του επιτελείου του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι τα περίφημα ποιοτικά στοιχεία των εσωτερικών δημοσκοπήσεων που δίνουν και την κατεύθυνση για το που θα πρέπει να κινηθεί τοσο ο πολιτικός του λόγος όσο κυρίως τα μηνύματα που θέλει να περάσει στην κοινή γνώμη.

Ήδη η λέξη «πανστρατιά» αποτελεί τον βασικό στόχο ολόκληρης της γαλάζιας ομάδας, με το στοίχημα της «πρωτιάς» να δηλώνει την κεντρική επιδιώξει ακόμα και για νίκη στις εκλογές.

Είναι προφανές ότι πέραν της οποίας υποχρεωτικής αισιοδοξίας που θα πρέπει να διακατέχει την ηγεσία του κόμματος, ή συγκυρία δίνει στον πρόεδρο της ΝΔ το δικαίωμα - ίσως και την υποχρέωση - να αναζητήσει τη νίκη στις εκλογές, εκμεταλλευόμενος την εικόνα διχοτόμησης ή ακόμα και τριχοτόμησης - λόγω Ζωής Κωνσταντοπούλου - του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχοντας στις πλάτες του πολλά ένσημα από εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος σε θέσεις κλειδιά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης - με αφορμή και την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας - ζητά την ενεργοποίηση όλων των βουλευτών - ακόμα και αν οι εκλογές με γίνονται με λίστα - προτάσσοντας την αναγκαίους να μην χαθεί ούτε μια ψήφος.

Όσο για τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ και την επιχείρηση πειθούς που είναι σε εξέλιξη προκειμένου να μην απέχουν;

Η ανάδειξη του προέδρου της ΝΔ στον βασικό αντίπαλο του Αλέξη Τσίπρα από τη μια, αλλά και οι υπενθύμιση της ευρωπαϊκής ευθύνης από την άλλη του κόμματος τους, εκτιμούν στη ΝΔ ότι βαρύνουν στον κρίση της συγκεκριμένες ομάδας ψηφοφόρων.

Καθοριστικός παράγοντας πάντως στους οποίους σχεδιασμούς θα αποτελέσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής μια απευθείας τηλεμαχίας ή debate ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη όπου για πολλούς εντός της ΝΔ θα αποτελέσει μια πρόβα τζενεράλε ακόμα και για το εκλογικό αποτέλεσμα της εκλογικής βραδιάς.

Δημοφιλή