ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/08/2015 13:03 EEST | Updated 28/08/2015 13:03 EEST

ΙΣΑ: Να εξαιρεθούν οι τοκετοί και οι ακτινοθεραπείες από την υπαγωγή στο 23% ΦΠΑ

eurokinissi

Σφοδρή κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης για την υπαγωγή των ιατρικών πράξεων που προϋποθέτουν νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια στο ΦΠΑ 23% ασκεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Σε ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζει τις επιβαρύνσεις δυσβάστακτες και ζητεί να εξαιρεθούν οι τοκετοί και οι ακτινοθεραπείες. Επίσης χαρακτηρίζει ως μεγάλους χαμένους τους ασθενείς που είναι καρκινοπαθείς και χαρακτηρίζει ως «άδικη» την επιβάρυνση των τοκετών για όσα ζευγάρια θέλουν να αποκτήσουν παιδί.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών:

«Ο ΙΣΑ ζητά να εξαιρεθούν οι τοκετοί και οι ακτινοθεραπείες από την υπαγωγή στο 23% ΦΠΑ, που προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο.

Νέα δυσβάστακτη επιβάρυνση για τον ασθενή αποτελεί ο διπλασιασμός του ΦΠΑ στις νοσηλείες και στις ιατρικές πράξεις στα ιδιωτικά  θεραπευτήρια –συμπεριλαμβανομένων και των τοκετών-, όπως προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο.

Ο ΙΣΑ εκφράζει την αγανάκτησή του, για την υπαγωγή των ιατρικών πράξεων που προϋποθέτουν νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια στο 23%, κάτι  που πλήττει ιδιαίτερα τις  ευαίσθητες ομάδες των ασθενών όπως είναι οι καρκινοπαθείς.

Ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, σε πολλές περιπτώσεις, καλύπτει κενά του Δημόσιου τομέα υγείας και αποτελεί αναγκαστική επιλογή για τον  ασθενή -όπως  συμβαίνει με τις ακτινοθεραπείες, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής στα Δημόσια νοσοκομεία-.

Ο ΙΣΑ ζητά  να εξαιρεθούν οι ακτινοθεραπευτικές πράξεις από το 23%, καθώς σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν απαιτείται νοσηλεία για τη διενέργειά τους. Επιβάλλεται ο  ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε σαφή διαχωρισμό των ιατρικών πράξεων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας φροντίδας και αναλόγως να τις αποζημιώνει, με γνώμονα το συμφέρον του ασθενή.

Επιπρόσθετα η υπαγωγή των τοκετών στο 23%  αποτελεί μια ακόμα δυσβάσταχτη και  άδικη επιβάρυνση για τα ζευγάρια που αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια, τα οποία η πολιτεία οφείλει να στηρίζει, με δεδομένο μάλιστα το πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι η υγεία είναι το ύψιστο κοινωνικό αγαθό και  θα πρέπει να εξαιρεθεί από τις μνημονικές υποχρεώσεις και τα επιβαλλόμενα μέτρα».

Sponsored Post