ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28/08/2015 14:01 EEST | Updated 28/08/2015 14:43 EEST

Παραδόσεις – παραλαβές εν μέσω φιλοφρονήσεων στα υπουργεία

eurokinissi

Θυροκολλήθηκε στη Βουλή το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση του Σώματος, την προκήρυξη των εθνικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου, την ίδια ώρα που οι γινόταν οι παραδόσεις – παραλαβές στα διάφορα υπουργεία, μεταξύ νέων και παλαιών υπουργών.

Ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου ενημέρωσε τον νέο αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρη Μελά για τα βασικά, τρέχοντα, ζητήματα που άπτονται του αγροτικού τομέα.

Ο κ. Αποστόλου παρέδωσε στον κ. Μελά τον κατάλογο των προγραμματισμένων πληρωμών προς τους δικαιούχους αγρότες για το μήνα Σεπτέμβριο, συνολικού ύψους 229 εκατ. ευρώ, για τις οποίες έχουν ήδη δεσμευθεί τα αντίστοιχα ποσά, ενώ τον ενημέρωσε για το νομοσχέδιο που αφορά στις βοσκήσιμες γαίες αλλά και το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που βρίσκεται σε τελική μορφή στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προκειμένου να αναρτηθεί για διαβούλευση.

Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Αποστόλου, το νέο θεσμικό πλαίσιο των αγροτικών συνεταιρισμών επιχειρεί να ανατρέψει δημιουργικά μια απαξιωμένη κατάσταση που συνεχίζει να οδηγεί σε ουσιαστική ατροφία και μαρασμό ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των αγροτών.

Όσον αφορά το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την περίοδο 2014-2020, το οποίο προβλέπει 4,7 δισ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής, έχει κατατεθεί προς διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης κατατεθεί και το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας για την περίοδο 2014-2020, δημόσιας δαπάνης 524 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Αποστόλου, καλωσορίζοντας θερμά τον κ. Μελά στο υπουργείο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βοηθήσει και πάλι το χώρο της πρωτογενούς παραγωγής και θα είναι αποτελεσματικός. Από την πλευρά του ο κ. Μελάς σημείωσε ότι, αν και ο ρόλος του προσδιορίζεται από την ιδιότητα της κυβέρνησης, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείριση και διεκπεραίωση σημαντικών θεμάτων και εξελίξεων, προκειμένου να προετοιμαστεί ομαλά το έδαφος για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει υπηρετήσει από διάφορες θέσεις στο υπουργείο, με τελευταία αυτή του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων.

Φιλοφρονήσεις στο υπουργείο Παιδείας

Εν μέσω φιλοφρονήσεων έγινε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, μεταξύ του απερχόμενου υπουργού Αριστείδης Μπαλτά και της νέας υπουργού, Φρόσω Κιάου.

 

Ο κ. Μπαλτάς, καλωσόρισε τη νέα υπουργό και επεσήμανε ότι «είναι φτιαγμένη για τα δύσκολα».

Πρόσθεσε ότι την χαρακτηρίζουν «το ήθος, το ηθικό και η γνώση» και ότι ξέρει καλά τα θέματα του υπουργείου.

«Την καλωσορίσουμε όλοι μαζί, μένουμε στην υπηρεσία της και πάμε για το επόμενο βήμα», κατέληξε ο κ. Μπαλτάς.

 

Από την πλευρά, της, η κ. Κιάου τόνισε ότι αισθάνεται πολύ οικεία και επανέλαβε ότι παρά τις δυσκολίες κ τις κρίσιμες ώρες, το υπουργείο έχει δρομολογήσει της διαδικασίες για την έναρξη της χρονιάς.

«Προσωπικά, το αγαπώ το υπουργείο παιδείας», ανέφερε η νέα υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι είχε βρεθεί στην ίδια θέση και πριν από δυο χρόνια.

«Είμαστε υπόδειγμα συλλογικής δουλειάς σε αυτό το υπουργείο», είπε.

 

Παρόντες στην τελετή παράδοσης-παραλαβής ήταν και οι μέχρι πρότινος αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, οι κ.κ. Τάσος Κουράκης, Σταύρος Κοντονής, Κωςτας Φωτάκης, Δημήτρης Χασάπης, αλλά και ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Δημήτρης Ζέρβας.

Πρωτοψάλτη: Μεγάλη μου τιμή

Το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού παρέλαβε σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Τουρισμού, η υπηρεσιακή υπουργός Άλκηστις Πρωτοψάλτη, από την απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργό τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Σε δηλώσεις της, η απερχόμενη υπουργός αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του υπουργείου Τουρισμού το προηγούμενο διάστημα.

«Το αποτέλεσμα ήταν θετικό» επεσήμανε η κ. Κουντουρά, και στάθηκε στις προσπάθειες επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, που καρποφόρησαν όπως είπε, στην κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, στο νέο πλαίσιο κατάταξης των καταλυμάτων αλλά και στο ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων.

Ειδικά σε αυτό το σκέλος, η κ. Κουντουρά σημείωσε, ότι «ξεμπλόκαραν επενδύσεις 1 δισ. ευρώ που λίμναζαν».

Για την τρέχουσα χρονιά, η κ. Κουντουρά τόνισε ότι αναμένεται νέο ρεκόρ αφίξεων στην Ελλάδα και προσδιόρισε το νούμερο αυτό στα 26 περίπου εκατομμύρια τουρίστες. Πολύ ενθαρρυντικό για την εφετινή χρονιά, είναι το γεγονός ότι τα τουριστικά έσοδα θα είναι κατά 1 δισ. ευρώ αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, ανέφερε.

Από την πλευρά της, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έδωσε τα συγχαρητήρια για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα στον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ μεγάλη τιμή που της ζητήθηκε να βοηθήσει την πατρίδα. Αφού τόνισε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, δήλωσε ότι αυτό που θα κάνει δεν θα είναι εικονική πραγματικότητα και ευχήθηκε να σχηματιστεί σύντομα νέα κυβέρνηση.

Αιχμές από το Γιάννη Πανούση

Μέσα σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, αλλά και με αιχμές, από τον απερχόμενο αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Πανούση, ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η τελετή παράδοσης – παραλαβής.

«Πριν από επτά μήνες που αναλάβαμε, είχαμε υποσχεθεί ότι η Αστυνομία θα δώσει μαθήματα κοινωνικής Δικαιοσύνης, ηπιότητας, πρόληψης και ισότητας» τόνισε ο Γιάννης Πανούσης, υποδεχόμενος το νέο αναπληρωτή υπουργό Αντώνη Μακρυδημήτρη.

«Τίποτα το καλό δεν θα μπορούσε να συμβεί, χωρίς τη στήριξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς την Ελληνική Αστυνομία και το πρόσωπό μου. Θέλω να πιστεύω ότι υπηρετήσαμε όλοι την εθνική στρατηγική της συμφιλίωσης της Αστυνομίας με την κοινωνία και της κοινωνίας με την Αστυνομία».

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Πανούσης άφησε αιχμές κατά των επικριτών του τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Έχω περάσει πολλά στη ζωή μου, τα περισσότερα καλά. Έχω μεγάλη τύχη. Δεν ξέρω ποιος μου την χρωστάει. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που είναι παντογνώστες. Πρέπει να συζητήσεις με τους ανθρώπους και να εφαρμόζεις ό,τι πρέπει, σε μια κοινωνία που αντιδρά πολλές φορές.

Και όσοι αντέδρασαν, κατάλαβαν με πόσο ήπιο τρόπο χειριστήκαμε αυτό που ονομάζουμε εξουσία. Αντίθετα πολλοί από αυτούς που μας κατηγόρησαν, χρησιμοποιούν με βιαιότητα την εξουσία».

Ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος κατά τη διάρκεια της τελετής, και ιδιαίτερα όταν του προσέφερε αναμνηστικό δώρο ο Γ. Γρ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης λέγοντάς του ότι «αποτέλεσε ασπίδα για την Ελληνική Αστυνομία». Τότε ο κ. Πανούσης σχολίασε: «Την ασπίδα θα την χρειαστώ στην πλάτη, γιατί με χτυπάνε συχνά από πίσω».

Από την πλευρά του, ο κ. Μακρυδημήτρης τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά μου που διαδέχομαι -εάν μπορεί κανείς κάτω από το φως του ήλιου και πάνω σε αυτή τη γη να διαδεχθεί- τον Γιάννη Πανούση. Έχει ανεβάσει τον πήχη ψηλά και έχει επιτελέσει επαξίως το καθήκον του και με αγαθότατα αποτελέσματα. Ο κ. Πανούσης είναι διακεκριμένος επιστήμονας, αλλά και πολύ αποτελεσματικός ως αποδείχθηκε, ηγήτορας αυτού του νευραλγικού υπουργείου. Οι προκλήσεις είναι πολλές και ο χρόνος λίγος».

Κατρούγκαλος: Πεδίο μάχης το συνταξιοδοτικό

Ο νέος υπουργός Εργασίας Δημήτρης Μουστάκας εξέφρασε τη χαρά και την τιμή που αισθάνεται για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής που πραγματοποιήθηκε στον 4ο όροφο του υπουργείου Εργασίας.

Ο κ. Μουστάκας δεν αναφέρθηκε στα επιμέρους ζητήματα του υπουργείου, καθώς, όπως δήλωσε, δεν είναι ακόμα ενήμερος και ανέφερε ότι παρά το λίγο χρόνο που θα έχει μπροστά του αισθάνεται μεγάλο βάρος ευθύνης. Τόνισε επίσης ότι βρίσκεται σε ένα οικείο περιβάλλον καθώς στο παρελθόν ως δικαστής έχει ασχοληθεί επί πολλά έτη με την επίλυση εργασιακών διαφορών.

Ο απερχόμενος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά που παραδίδει τη θέση του σε έναν διακεκριμένο νομικό όπως ο κ. Μουστάκας.

Κάνοντας μια αναφορά στα θέματα του υπουργείου δήλωσε ότι το συνταξιοδοτικό αποτελεί ένα πεδίο μάχης, ενώ επισήμανε ότι στο νέο μνημόνιο περιέχονται δεσμεύσεις από τα προηγούμενα μνημόνια που προβλέπουν πράγματι μειώσεις στις συντάξεις. Τόνισε την ανάγκη μιας εθνικής μεταρρύθμισης καθώς ανέφερε ότι στη νέα συμφωνία υπάρχει σαφής πρόβλεψη για μη εφαρμογή των μειώσεων σε περίπτωση που υποβληθεί συγκεκριμένη πρόταση μεταρρύθμισης.

Χριστοδουλοπούλου: Ελπίζω να μη ζήσετε την κόλαση που έζησα εγώ

«Ελπίζω να μην ζήσετε την κόλαση που έζησα εγώ. Να προσπαθήσετε όμως με όπλο αυτά που έχετε κατακτήσει και με τις εμπειρίες σας, γνωρίζοντας τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στις χώρες που εσείς πήγατε, να προσφέρετε βοήθεια για να μπορέσετε να συνεχίσετε αυτό το δύσκολο έργο» δήλωσε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, απευθυνόμενη στον διάδοχό της, Ιωάννη Μουζάλα, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ αναφέρθηκε στις επικρίσεις που δέχτηκε στη διάρκεια της θητείας της για το μεταναστευτικό.

«Εμείς με την πολιτική που επιλέξαμε να κάνουμε, στηριχτήκαμε στη νομιμότητα, δηλαδή στους νόμους του ελληνικού κράτους, στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις και στις αποφάσεις που βγαίνουν από τις συνόδους των υπουργών Εσωτερικών για τα συγκεκριμένα ζητήματα της μετανάστευσης και έτσι ως χώρα επιτέλους μετά από πάρα πολλά χρόνια επιτέλους εναρμονιστήκαμε με το ευρωπαϊκό πνεύμα και οι υποχρεώσεις της χώρας μας ήταν συμβατές απόλυτα με αυτή τη νομιμότητα την ελληνική και τη διεθνή», ανέφερε. «Αυτό που ήταν που μου έδινε και τη δύναμη να αντεπεξέλθω στις επικρίσεις, τις πολεμικές που δεχόμουν όλο αυτόν τον καιρό διότι ηγεμόνευε ένας διπλός λόγος. Από τη μια ήταν ένας υποκριτικός ανθρωπισμός και ταυτόχρονα ο ρατσιστικός λόγος που έλεγε 'γιατί μπαίνουν τόσοι πολλοί, δεν χωράνε, γιατί τελικά δεν τους πνίγετε'. Αυτό το διπλό λόγο είναι πολύ δύσκολο να τον αντιμετωπίσετε γιατί είναι ξενοφοβικός, ρατσιστικός και έχει δηλητηριάσει την ελληνική κοινωνία επί πολλά χρόνια».

Παπαγγελόπουλος: Απέκτησα έναν πολύ καλό φίλο

Σε ότι αφορά την τελετή παράδοσης και παραλαβής στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο απερχόμενος υπουργός Νικ. Παρασκευόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος, θα ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντα του, καθώς μάλιστα έχει βαθιά γνώση του αντικειμένου της Δικαιοσύνης, και είναι ευφυής και καλός άνθρωπος.

 

Αναλυτικότερα, ο κ. Παρασκευόπουλος, κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής, ανέφερε ότι με πολύ χαρά υποδέχεται τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλο και εξέφρασε την πεποίθηση, αλλά και την βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Παράλληλα, ο απερχόμενος υπουργός ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη ως αξία πρέπει να είναι αδιάκοπη και να μην έχει διαλείμματα, πρέπει να είναι πάντα παρούσα και να λύνει τα προβλήματα – και ο κ. Παπαγγελόπουλος εξασφαλίζει αυτή τη συνέχεια. Ευχαρίστησε δε, τους παράγοντες, συνεργάτες και υπάλληλους του υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος, ανέφερε ότι το διάστημα που συνεργάστηκε με τον κ. Παρασκευόπουλο στο υπουργείο (κατείχε την θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης) «απέκτησα έναν πολύ καλό φίλο και τον ευχαριστώ γι' αυτό που είναι».

Στην τελευταία αποστροφή του λόγου του, ο κ. Παπαγγελόπουλος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «μετά από 22 μέρες, η τελετή αυτή θα έχει αντίστροφη φορά, δηλαδή, θα παραδώσω εγώ το υπουργείο Δικαιοσύνης στον κ. Παρασκευόπουλο».

Χουλιαράκης: Στόχος η συνέχιση του έργου σταθεροποίησης της οικονομίας

Στόχος μας είναι η συνέχιση του έργου της σταθεροποίησης της οικονομίας, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον απελθόντα υπουργό, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Χουλιαράκης προσέθεσε ότι «αποδέχθηκα αυτήν τη θέση για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, να προχωρήσει η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος όσο πιο γρήγορα γίνεται και, παράλληλα, η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην οικονομία». Επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε φάση ύφεσης, που «ελπίζουμε να μην κρατήσει πολύ και να αρθούν το συντομότερο δυνατόν τα capital contols».

Επίσης ανέφερε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα κριθεί επιτυχής εάν οι βαθμοί ελευθερίας της επόμενης κυβέρνησης είναι ίδιοι ή και μεγαλύτεροι από τις προηγούμενης, ώστε να μπορέσει να κατανείμει το βάρος της προσαρμογής με δικαιότερο τρόπο.

Ο κ. Χουλιαράκης έκανε τέλος ειδική αναφορά στην «κρίσιμη συμβολή» του Ευκλείδη Τσακαλώτου τους τελευταίους δύο μήνες για την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας στην οικονομία.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «είναι μια συγκινητική στιγμή για την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς που φτάνει στο τέλος της. Κάναμε και καλά πράγματα και πράγματα που μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα. Δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό για το στίγμα του πώς είναι μια άλλη διακυβέρνηση». Παράλληλα, ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και δήλωσε ότι είναι στη διάθεση του νέου υπουργού.

Σημειώνεται ότι, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το εάν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, ο κ. Τσακαλώτος αρνήθηκε να απαντήσει.

Καμμένος: Ηγήθηκα των καλύτερων ενόπλων δυνάμεων στον κόσμο

«Είχα την τιμή να ηγηθώ των καλύτερων ενόπλων δυνάμεων του κόσμου και της συμμαχίας» δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένοςκατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης και παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συμπληρώνοντας ότι, παρά την κρίση, διαφυλάχθηκε το αξιόμαχο και η αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων. Από πλευράς του, ο υπηρεσιακός υπουργός, Ιωάννης Γιάγκος, διαβεβαίωσε ότι το στρατιωτικό προσωπικό είναι υψηλοτάτου επιπέδου και συναγωνίζεται κορυφαίες ένοπλες δυνάμεις άλλων χωρών.

Χριστοδουλάκης: Προτεραιότητα η απορρόφηση των επενδυτικών πόρων

Η επίσπευση απορρόφησης των επενδυτικών πόρων θα είναι προτεραιότητα του νέου υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ίδιος στην τελετή παραλαβής-παράδοσης του υπουργείου από τον Γιώργο Σταθάκη.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι η ύφεση εκφράζεται με την αύξηση της ανεργίας στην κοινωνία και ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η πολύ μεγάλη αποεπένδυση που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει δυσμενή επίπτωση στην απασχόληση.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, θα διαμορφωθούν οι προτεραιότητές του ως υπουργός σε αυτό το σύντομο διάστημα, με κύρια στόχευση την επίσπευση της αύξησης των επενδυτικών πόρων στην Ελλάδα - δηλαδή να "κλείσει" με την μεγαλύτερη απορροφητικότητα κονδυλίων το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται το αμέσως προσεχές διάστημα, «και να μεταβούμε ομαλά στο επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020. Σκοπός είναι το νέο ΕΣΠΑ να συντελέσει προς την αναπτυξιακή πορεία τις επενδύσεις και την απασχόληση».

 

Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, ώστε να μη στερηθεί κανένα πόρο η Ελλάδα και να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κονδύλι από το πακέτο Γιούνκερ, καθώς η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη ύφεση.

 

«Θα ενημερωθώ, και η πρώτη ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους θα γίνει την επόμενη εβδομάδα» είπε ο υπουργός.

 

Ο κ. Σταθάκης από την πλευρά του, δήλωσε χαριτολογώντας, ότι νιώθει ιδιαίτερη χαρά που παραδίδει το υπουργείο σε έναν Χανιώτη, και ότι φαίνεται καθαρά ότι η οικονομία και η ανάπτυξη έχει ταυτιστεί με τη συγκεκριμένη πόλη.

 

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ακόμη, ότι οι προτεραιότητες του υπουργείου όπως είναι το ΕΣΠΑ, έχουν τεράστια σημασία για την οικονομία, και ανέφερε ότι το έργο του υπουργείου βρίσκεται στα χέρια ενός έμπειρου και ικανού ανθρώπου. Δεδομένης μάλιστα της οικονομικής συγκυρίας, ανέφερε την εκτίμησή του ότι θα προωθήσει τις προτεραιότητες του υπουργείου με πυγμή και αποτελεσματικό τρόπο.