Εισηγήσεις για σύνταξη μόνο με βάση τις εισφορές όλου του εργασιακού βίου για όλους

Εισηγήσεις για σύνταξη μόνο με βάση τις εισφορές όλου του εργασιακού βίου για όλους
sooc

Νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων εισηγούνται τα μέλη της Επιτροπής «σοφών» για το συνταξιοδοτικό που φυσικά οδηγεί σε νέες απώλειες.

Συγκεκριμένα, φαίνεται να συζητείται η χορήγηση συντάξεων με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης (του ν. 3863/10) ακόμη και για τους λεγόμενους «παλαιούς» ασφαλισμένους, οι οποίοι αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα- και παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει- διατηρούν ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010.

Όπως αναφέρει η Ημερησία η εισήγηση αναμένεται να υποβληθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κατρούγκαλου την επόμενη εβδομάδα, με δεδομένη την προβλεπόμενη από το τρίτο μνημόνιο ενοποίηση υπό την ομπρέλα του ΙΚΑ όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης και στο πλαίσιο της αναζήτησης «ισοδύναμων» μέτρων για να «καλυφθούν» τα ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς νέες «αδικαιολόγητες» περικοπές στις συντάξεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως βάσεις της σχετικής εισήγηση, η εφαρμογή ενιαίου τρόπου υπολογισμού όλων των συντάξεων θα οδηγήσει σε κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων που εξακολουθούν να ισχύουν κυρίως στα ειδικά ταμεία, ύστερα από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων ενώ παράλληλα θα απλοποιήσει τον τρόπο απονομής των συντάξεων και θα εξοικονομήσει πόρους για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, όσοι βγαίνουν σύνταξη μετά την 1η/1/2015 λαμβάνουν ένα τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής τους έως 31/12/2010 και δεύτερο τμήμα, αναλογικό του χρόνου ασφάλισής τους από 1/1/2011 με βάση τις εισφορές και μέρος της βασικής σύνταξης.

Σημειώνεται πως η σύνταξη ενός ασφαλισμένου για πρώτη φορά από την 1η/1/2011 και μετά υπολογίζεται, για ολόκληρο τον εργασιακό βίο, με βάση χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.

Πηγή: Ημερησία

Δημοφιλή