Η νέα θεωρία που θα αλλάξει για πάντα την άποψή σας για το «The Dark Knight»

Η νέα θεωρία που θα αλλάξει για πάντα την άποψή σας για το «The Dark Knight»
The Dark Knight

Ας βάλουμε ένα χαμόγελο σε αυτά τα πρόσωπα.

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί μια νέα μόδα στο διαδίκτυο, όπου μερικοί από τους πιο αγαπημένους πρωταγωνιστές διάσημων ταινιών παρουσιάζονται -με το κατάλληλο μοντάζ- ως «οι κακοί» τη ταινίας, βάζοντάς μας να τους δούμε από μια άλλη οπτική ματιά. Συνέβη με τον Daniel La Russo, συνέβη και με τον Harry Potter.

Τώρα, όμως, εμφανίστηκε μια νέα θεωρία για το «The Dark Knight», η οποία προσεγγίζει το θέμα εντελώς διαφορετικά. Για αυτό ετοιμαστείτε πολίτες της Gotham. Αυτή η θεωρία ίσως αλλάξει τα πάντα.

Η θεωρία: Ο Joker είναι στην πραγματικότητα ο ήρωας στο «The Dark Knight»

Ο συντάκτης του Houston Press, Jef Rouner, είχε προτείνει αυτό το εναλλακτικό σενάριο νωρίτερα μέσα στο 2015. Αργότερα, το MoviePilot πήρε το μέρος του, και τώρα τη θεωρία αυτή υποστηρίζουν τόσο το Reddit όσο και το BuzzFeed.

Η θεωρία ουσιαστικά υποστηρίζει πως η Gotham ήταν ήδη ένα αρκετά εξαθλιωμένο μέρος πριν εμφανιστεί ο Joker. Το οργανωμένο έγκλημα ήταν παντού, οι δημοτικοί άρχοντες ήταν διεφθαρμένοι και υπήρχε μέχρι κι ένας τρελός εκδικητής που τριγυρνούσε στην πόλη έχοντας την εντύπωση πως είναι μια τεράστια νυχτερίδα ή κάτι τέτοιο.

Ο χρήστης του Reddit, generalzee, εξηγεί το πώς η εμφάνιση του Joker άλλαξε τα πάντα:

Έπειτα ήρθε ο Joker και, μέχρι το τέλος μιας πολύ σύντομης χρονικής περιόδου, σχεδόν όλο το οργανωμένο έγκλημα είχε εξαλειφθεί, πολλοί διεφθαρμένοι αξιωματούχοι είχαν φυλακιστεί ή σκοτωθεί και μέχρι και ο Εκδικητής της πόλης εξαφανίστηκε για 8 χρόνια.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, όλο το χάος που προκάλεσε ο Joker στο «The Dark Knight» ήταν απλά ένα καλά οργανωμένο και άριστα εκτελεσμένο σχέδιο για να απαλλάξει την πόλη από τους εγκληματίες και τη διαφθορά -που, βασικά, το πέτυχε. Και, ακριβώς για αυτόν τον λόγο, ο πραγματικός ήρωας της Gotham είναι αυτός ο ο τρελός τύπος που μοιάζει με κλόουν και όχι ο μουτρωμένος τύπος την cool μαύρη μηχανή.

Θέλετε να μάθετε πώς καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα;

Η απόδειξη:

Ο Joker ξεκινά την ταινία ληστεύοντας μια τράπεζα. Ναι, εντάξει, αυτό δεν ακούγεται τόσο ηρωικό. Θυμηθείτε όμως πως επρόκειτο για ένα ίδρυμα που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της μαφίας και μάλιστα σκότωσε και μερικούς ληστές στην πορεία.

Ο Rouner εξηγεί επίσης πως στην ταινία ο Joker «κηρύττει πόλεμο στους νομικούς θεσμούς της Gotham», που σημαίνει πως δολοφονεί δικαστές και επιτρόπους. «Αυτό είναι σαφώς λάθος» λέει ο Rouner, αλλά, συνεχίζει, μας υπενθυμίζει πως το σύστημα στη Gotham είναι διεφθαρμένο. Υψηλοί αξιωματούχοι είναι διεφθαρμένοι, αστυνομικοί είναι διεφθαρμένο. Και είναι παντού. Ο Joker καθαρίζει τους δρόμους με έναν τρόπο που ο Batman και ο Harvey Dent δε θα μπορούσαν ποτέ να το κάνουν.

Και τι έχεις να πεις για το γεγονός πως σκότωσε την Rachel Dawes και τρομοκράτησε τον Harvey Dent;

Ο Joker καθαρίζει τους δρόμους από το οργανωμένο έγκλημα, εξακολουθεί όμως να έχει ανάμεσα στα πόδια του εκείνο τον τρελαμένο νυχτεριδάνθρωπο. Τρομάζοντας τον Dent και σκοτώνοντας το κορίτσι του, ο Joker μετέτρεψε τον Dent σε έναν κακό που, με τη σειρά του, ξεκίνησε κι εκείνος να «καθαρίζει» διεφθαρμένους αξιωματούχους. Αυτό οδηγεί, αναπόφευκτα, τον Batman στο να αναλάβει την ευθύνη για τους φόνους του Dent και να αυτό-εξοριστεί, μέχρι το «The Dark Knight Rises», δηλαδή όταν το πρόβλημα με τους κακούς της Gotham είχε λυθεί.

Ήταν ο Joker o Σκοτεινός Ιππότης που άξιζε στη Gotham;

Μετά τα όσα συνέβησαν στο «The Dark Knight», η Gotham είχε ειρήνη για χρόνια. Ο generalzee του Reddit, εξηγεί πως αυτό δεν επιτεύχθηκε χάρη στον Dent, ούτε χάρη στον Batman.

«Η Gotham ήταν ασφαλής επειδή ο Joker είχε καθαρίσει τους δρόμους. Εξάλειψε τη διεφθαρμένη αστυνομία, κατέστρεψε οικονομικά το οργανωμένο έγκλημα, ανέβασε το ηθικό της Gotham και ξεφορτώθηκε μέχρι και το ιπτάμενο παράσιτο που διέφθειρε τη Gotham από τότε που αυτοανακηρύχθηκε προστάτης της.»

Τι πιστεύετε; Μπορεί, όντως, ο Christopher Nolan να γύρισε την ταινία έχοντας στο μυαλό του τον Joker ως τον ήρωα του «The Dark Knight»; Είναι τόσο τραβηγμένο αυτό το σενάριο; Ή, τελικά, όχι και τόσο;

Είναι ο Joker ο πραγματικός ήρωας στο «The Dark Knight»;

Δημοφιλή