ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/09/2015 10:29 EEST | Updated 01/09/2015 10:29 EEST

Παυλόπουλος: Ως χώρα δεν ανταποκριθήκαμε στις υποχρεώσεις μας στο μεταναστευτικό, αλλά οι ροές είναι άνευ προηγουμένου

Eurokinissi

Το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη.

Ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για ορισμένα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και κυρίως, για ορισμένες πτυχές του Μεταναστευτικού προβλήματος, που έχει πάρει τις γνωστές, τεράστιες διαστάσεις, στο μέτρο βέβαια που εμπλέκεται το Υπουργείο Εξωτερικών στο Μεταναστευτικό πρόβλημα».

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι στο μεταναστευτικό «δίνουν εξετάσεις η Ελλάδα και η Ευρώπη, καθώς «το ζήτημα ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της Ελλάδας».

 

«Βεβαίως και γνωρίζω ότι ως χώρα δεν ανταποκριθήκαμε πάντοτε στις υποχρεώσεις τις οποίες είχαμε. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε όλοι και να κατανοήσουμε ότι τέτοιου είδους μεταναστευτικές ροές δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν. Επομένως, τα προβλήματα δεν οφείλονται μόνο σε αδυναμίες της ελληνικής κρατικής μηχανής, αλλά σ’ένα είδος ανωτέρας βίας, το οποίο μας εμποδίζει ν’ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Όμως, δεν μπορώ να μην επισημάνω το γεγονός ότι πρέπει και η Ευρώπη να συνειδητοποιήσει αυτήν τη στιγμή ότι έχει υποχρεώσεις. Διότι το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται από τα κράτη-μέλη μόνα τους, ιδίως εκείνα που δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές» συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος.

 

Εν συνεχεία, πρόσθεσε ότι είναι ένα ζήτημα ασφάλειας αλλά, και κυρίως, ένα ζήτημα ανθρωπισμού. «Δεν μπορεί να το παραβλέψει η Ευρώπη, με τις αρχές και τις αξίες που έχει, αυτό. Όπως επίσης, δεν είναι αλήθεια αυτό που λέγεται: Ότι πρέπει να διαμορφώσει μεταναστευτική πολιτική η Ευρώπη τώρα, ενόψει των συνθηκών». Επίσης, αναφέρθηκε στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που καταγράφει και περιγράφει την πολιτική της Ευρώπης. «Το ζήτημα είναι να ενεργοποιηθεί και να εφαρμοσθεί. Χαίρομαι γιατί κινητοποιούνται οι μηχανισμοί της Ευρώπης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει Σύνοδος Κορυφής έκτακτη για το ζήτημα αυτό.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μολυβιάτης είχε επίσης συνάντηση με την πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το πρωί της Τετάρτης έχει προγραμματιστεί ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα με τη συμμετοχή υπουργών που τα χαρτοφυλάκιά του σχετίζονται με τη διαχείριση του προβλήματος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Frontex, πάνω από 23.000 μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης την περασμένη εβδομάδα, αριθμός σχεδόν κατά 50% μεγαλύτερος σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.