ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/09/2015 09:35 EEST | Updated 01/09/2015 12:00 EEST

Πλοίο φορτωμένο με όπλα στα ανοιχτά της Κρήτης

Eurokinissi

Προορισμό τη Συρία ή τη Λιβύη και πιθανούς παραλήπτες τζιχαντιστές εκτιμάται από τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας ότι είχε το φορτηγό πλοίο που μετέφερε όπλα και εντοπίστηκε ανοιχτά της Ιεράπετρας Κρήτης.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έλαβε την πληροφορία ότι ύποπτο πλοίο με σημαία Βολιβίας ενδεχομένως να μεταφέρει κοντέινερ που είναι γεμάτο με όπλα.

Ανατολικά της Κρήτης εντοπίστηκε σήμερα τα ξημερώματα το πλοίο σε οργανωμένη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος. Ειδικές δυνάμεις του Λ.Σ. –πάνοπλες- το ακινητοποίησαν και πραγματοποίησαν εξονυχιστικό έλεγχο συλλαμβάνοντας παράλληλα το πλήρωμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προορισμός του ήταν είτε λιμάνι της Συρίας είτε της Λιβύης. Εκεί ενδεχομένως παραλάμβαναν τα όπλα άτομα που σχετίζονται με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Το μεσημέρι της Τρίτης το φορτηγό πλοίο μεταφέρεται σε λιμάνι του Ηρακλείου προκειμένου να γίνει καταμέτρηση του οπλισμού και να διαπιστωθεί τυχόν σύνδεσή του με εμπόρους όπλων που μπορεί να τροφοδοτούν τζιχαντιστές.

Σε εξονυχιστικό έλεγχο θα υποβληθούν και οι συλληφθέντες, μέλη του πληρώματος, οι οποίοι κατάγονται από χώρες όπως η Συρία και η Αίγυπτος. Με το πλοίο εκτός από όπλα μεταφέρονταν πλαστικά, προφανώς, σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, για προκάλυμμα των παράνομων δραστηριοτήτων.

Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας λαμβάνουν τέτοιου είδους πληροφορίες, καθώς η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ιεράπετρας αποτελεί κόμβο διακίνησης όπλων με προορισμό τη Συρία. Οι Αρχές εξετάζουν πλέον το παρελθόν της πλοιοκτήτριας εταιρίας και των υπευθύνων της.